‘Salvamificar’ l’informacio / Per Toni Fontelles

26/7/2022

Fa anys, quan començà, la formula informativa de Al Rojo Vivo que presenta Antonio García Ferreras en LaSexta m’agradava. Estava prou enganchat, pero a poc a poc me cansi per dos motius: me fartava la forma de conduir el programa, tanta gesticulacio, tant de tall, tant de suspense, tanta repeticio, tanta conexio cada dos minuts en un reporter que no podia dir res nou, i l’atre era la colla de convidats, n’hi havia de tots els colors i es la norma per a que l’espai tinguera ‘dinamisme’, pero una part, no menor, dels representants de la ‘dreta’ eren demagocs absoluts, tendenciosos i manipuladors.

Entre estos ultims estava i està l’actual director de OK Diario, Eduardo Inda. Este personage, que de periodiste li queda ben poc, va a toc d’escandol i de titular hiperbolic... com te profundes conexions, en algun cas li ix be, pero en molts atres ven aire i els coneguts ‘podria ser X’.

Inda ha segut sorpres o enganchat en mentires que es veuen en una nit sense lluna, cosa que no es obstacul per a que continue donant lliçons de moral i d’etica i pontificant sobre lo divi i lo huma (el tenien fix en LaSexta Noche, no se si continúa perque tambe abandoni el programa, per l’espectacularisacio).

Recentment (10-7-2022), s’ha publicat l’audio (Crónica Libre, El País) d’una conversacio entre el presentador García Ferreras i el comissari José Manuel Villarejo, ¡una penyora!. Segons la grabacio, a pesar de no creure-s’ho, en el seu programa donaren pabul a una informacio dubtosa sobre l’exdirigent de Podemos, Pablo Iglesias, que trague el digital d’Inda, OK Diario, en maig de 2016, en epoca preelectoral.

El titul original de l’articul periodistic era: "La policía investiga si Iglesias ingresó 272.000 dólares de Venezuela en un paraíso fiscal", pero no li agradà al director i ordenà que el canviaren per: "El gobierno de Maduro pagó 272.000 dólares a Pablo Iglesias en el paraíso fiscal de Granadinas en 2014", molt mes efectiu i fals.

Per la documentacio publicada, l’informacio procedia d’Eugenio Pino, director adjunt operatiu de la policia del Ministeri d’Interior, del PP, ¿s’enrecorden de la policia patriotica, la que elaborava informes... falsos?. Era ministre Jorge Fernández, el que condecorava a la Mare de Deu.

El contengut fon desmentit pel govern de Veneçuela (encara que fora de veres no ho anava a admetre), pel banc a on supostament estava el conte (tampoc ho hauria confirmat), pero tambe el negaren Eugenio Pino i el periodiste que firmava la noticia, que fon manipulada contra la seua voluntat per Inda, motiu pel qual se n’ana del diari.

La demanda d’Iglesias per intromissio en el seu honor fon desestimada sense contrastar la veracitat o falsetat de la noticia, la juge que firmava la sentencia estimà primordial el dret a l’informacio... ¿falsa?

El presentador estrela de LaSexta s’ha justificat (11-7-2022) assegurant que la conversacio en Villarejo fon posterior a la publicacio de la noticia i que ell mai ha donat una informacio sabent que era falsa...

Conductes com estes, tant la d’Eduardo Inda com la d’Antonio García, haurien de tindre conseqüencies practiques pero no passa tal cosa... molt de fum en les rets i poc mes (segons he llegit, nomes u dels tertulians, Yago Álvarez, del digital El Salto, ha dit que no tornarà a la taula de Al Rojo Vivo). Els atres, a calllar i a cobrar. Han de viure.

L’honradea periodistica, i intelectual, no cotisa front a l’espectacul i el ‘mercat’, que es lo que ven. I esta es la relacio en el titul... molts programes informatius s’han convertit en un espectacul com Sálvame, de Telecinco. En esta casa lo important no es l’adequacio de lo dit en la ‘fisica’ o en els ‘fets’ sino un bon titular, com els d’Inda, i una bona polemica per a fer-se 10 programes, que es de lo que viuen, de les falses ‘bombes’ informatives (en el 99% de casos). I no son unics.

 

Antoni Fontelles.

Imagens: elconfidencial.com, losreplicantes.com, rtve.es