Rita Barberá: l'angel caigut

21/9/2016

            María Rita Barberá Nolla, buc  senyera del PP valencià. La tota poderosa alcaldesa de la Ciutat de Valencia des de 1991 fins a 2015. Diputada per Valencia en les Corts Valencianes entre 1983 i 2015 i actual senadora per designacio autonomica.
            ¿Qué vol dir per designacio autonomica? Es tracta d'una eleccio indirecta o de segon grau, en el sentit que no es el poble qui els tria directament a través dels vots, sino els representants politics eixits de les urnes, guardant una "adequada representacio proporcional". Parlant clar, son posats a dit pels partits que obtenen representacio parlamentaria. 
            Fon cofundadora d'Alianza Popular en el Regne de Valencia, -nom en el que aparegue per primera volta el PP- passant a formar part del seu Comite Eixecutiu Nacional -d'ambit estatal- i ha segut la persona millor valorada dins del PP valencià.
            No obstant ha segut relacionada en els casos Gürtel, Emarsa, Nóos o Imelsa, en els que ha segut investigada i en alguns ha participat com a "testic", pero ha segut en els casos Taula i Ritaleaks en els que s'ha obert procediment judicial contra ella. Est ultim fon desestimat pel Suprem (TS) per no vore este tribunal indicis suficients de delit, a pesar dels nutrits informes presentats per la fiscalia anticorrupcio valenciana. No aixina en el cas Taula, en el que s'ha vist esguitat casi la totalitat del seu equip de govern en l'Ajuntament de la Ciutat de Valencia.
            El juge instructor aprecià indicis d'un delit de blanqueig de capitals en l'activitat de l'exalcaldesa i ha obert procediment contra el PP valencià.
            El PP coneixia l'alcanç i el grau d'implicacio de Rita Barberá en les investigacions obertes contra el partit en la demarcacio valenciana i atenent ad estes circumstancies la nomenà senadora per a "blindar-la" otorgant-li aforament, en clara i manifesta intencio d'obstruir i retardar l'actuacio de la justicia.
            El 12 de setembre el TS decidi obrir una investigacio penal per un presunt delit de blanqueig de capitals en la seua etapa d'alcaldesa de la Ciutat de Valencia. El PP li demanà que renunciara com a senadora, pero ella trià donar-se de baixa del partit i entrar a formar part del grup mixt, conservant aixina el seu aforament i guanyar un increment del seu sou de vora 2.000 euros.
            PSOE, i ERC, a proposta de PODEMOS, han demanat que "s'aplique el reglament d'esta cambra per a deixar sens assignacio economica a Rita Barberà si no assistix a les seues obligacions com a senadora".
            Ademes el PSOE ha manifestat que estudia la suspensio cautelar de Barberá com a senadora quan arribe el suplicatori del Suprem.
            El Partit Nacionaliste Vasc (PNV), Ciudadanos i PP defenen que reba "el mateix tracte" que qualsevol atre en son cas (?¡).
            Jokin Bildarratz, portaveu del PNV, ho explicà clarament: "S'ha d'esperar al suplicatori per part del suprem" perque tampoc anem a fer (en ella) alguna cosa especial que no s'haja fet en uns atres casos", sino que hauria de rebre "el mateix tracte que s'ha donat a uns atres senadors en circumstancies paregudes".

            El problema te orige en els reiterats incompliments del reglament que han vingut succeint-se davant de casos similars que s'han presentat i l'agravi comparatiu. -casos Griñan, PSOE o Iñaki Goioaga, de EH-Bildu- Abdos en suplicatori concedit i als que no se'ls ha retirat el sou ni han segut suspesos cautelarment.
            Mes casos d'absentisme "laboral" els podem trobar en Pablo Iglesias qui va batre el recort faltant a 19 de 70 plens com a europarlamentari.
            Alfredo Pérez Rubalcaba en la X llegislatura (2014) destacà per desatendre les seues obligacions faltant a 54 votacions del ple. Igualment la socialista Elena Valenciano faltà al mateix numero de votacions i aixo que causà baixa de la cambra dos mesos abans que Rubalcaba.
            Ahir mateix, el vicepresident primer del Senat recriminava a Óscar López, portaveu del PSOE, que no acodi a la junta de portaveus, pero si a parlar en la prensa a les portes de la sala a on no estigue present. "A pesar d'aço, va a cobrar lo mateix". Apuntà.
            Els uns i els atres nos parlen de regeneracio democratica, pero quan es presenten els casos a on dita regeneracio s'ha d'aplicar, cadascu tira cap als seus interessos. Bramen i fan algaravia quan l'implicat es un adversari politic i li lleven ferro quan es un dels seus o afins. I uns atres, per lo que puga vindre, intenten mantindre el nivell d'impunitat, donant com a bo la praxis de no aplicar el reglament i tractar a tots per igual atenent-se als precedents a on s'han ignorat les normes de la cambra.
            ¿Estos son els que fan les lleis? ¿En quína autoritat moral volen aplicar-les i que els ciutadans les acaten si ells no son capaços de sometre's ad un simple reglament? ¿No som tots iguals davant de la llei?

            Accio Nacionalista Valenciana, Avant Valencians i Los Verdes Ecopacifistas exigixen l'estricte compliment dels reglaments de les cambres. Qui no treballa, no es guanya el dret a cobrar. Si les seues senyories estan obligats pel reglament a assistir, es un frau a tots els ciutadans el que cobren practicant l'absentisme.
            En el cas concret de Rita Barberá, sense deixar de respectar el dret a la presuncio d'inocencia, i a l'espera de les pertinents sentencies, entenem que s'ha de donar una resposta eixemplar per part de la justicia, de confirmar-se les actuacions ilicites per les que està sent investigada, per a que uns atres s'ho pensen molt abans d'incidir en les mateixes actuacions. Perque no es tracta, presuntament, d'un fet aïllat, sino d'una activitat organisada, calculada, premeditada i mantenguda en lo temps. 
            Si la sentencia es queda en no res, la sensacio d'impunitat tindra un efecte multiplicador i potenciador de les activitats ilicites que alimenten a la corrupcio politica. Confiem en que la justicia aplique tot el seu pes i done prioritat a la supressio d'estes conductes que ara estan sent investigades i jujades.

Fonts: Wikipedia.
           http://www.abc.es/espana/abci-justicia-o-ensanamiento-contra-rita-barbera-201609210405_noticia.html

Image: rita huffingtonpost.es i 20 minutos (vinyeta)

 

Miquel Real