¿Qui va a pagar les dessaladores?
26/1/2015
Instalacions de la desaladora sense estrenar d'Oropesa. / Foto: ÀNGEL SÁNCHEZ
Conte arrere per a les dos dessaladores per estrenar en Castello. Mig Ambient fixa la seua apertura enguany per a no perdre 35 millons de l'Unio Europea.
Les plantes dessaladores d'Oropesa i Moncofa, en les comarques del nort, s'han convertit en un verdader problema economic. Abdos es proyectaren en la previsio de que en 2009 estarien a ple rendiment per a abastir d'aigua a una poblacio futura prevista en 225.000 persones. Els municipis que anaven a beneficiar-se contaven llavors en uns 90.000 habitants en estiu, pero cap dels grans proyectes urbanistics proyectats ha vist la llum i ara cap dels consistoris les veu necessaries. Encara aixina, el Govern va a posar-les en marcha enguany per a no perdre les ajudes europees rebudes que sumen 35 millons d'euros.
La comissaria europea de Politica Regional, Corina Cretu, ha manifestat que esperen que abdos plantes comencen a funcionar en 2015 per a que no hi haja cap de repercusio economica per als municipis afectats. Les dessaladores estan a l'espera de que la Generalitat valenciana otorgue l'Autorisacio Ambiental Integrada (AAI).
Les obres de la de Moncofa ya han finalisat i Europa ha establit que estara operativa en el primer trimestre de 2015. La d'Oropesa està en fase de proves i s'espera que estiga en funcionament en el segon trimestre de l'any. La mateixa previsio la fan des d'Acuamed, l'organisme del Ministeri de Mig Ambient responsable d'estos proyectes. Segons indicaren, el plaç per a activar-les i no haver de tornar els fondos europeus acaba a finals de l'any, per lo que no hi hauria cap de risc.
Des dela Comissio Europea han indicat, per la seua part, que el llimit es el 31 de març de 2017. Si en eixa data no estan en us, "la Comissio procedirà a la recuperacio dels fondos". Son dos anys mes de marge per a resoldre el problema al que s'enfronten els cinc ajuntaments que en son dia firmaren el conveni per a abstir-se en l'aigua dessalada: Oropesa, Cabanes, Benicassim, Moncofa i Chilches. El ministeri desconeix esta data i treballa en la de 2015. Tots els consistoris deuen de tornar en 25 anys el cost de l'obra (104'5 millons les dos plantes) excepte lo subvencionat per Europa, aixina com el cost d'explotacio.
"¿Cóm pagarà Moncofa? No ho se, es cosa que se deuria d'haver previst", diu l'alcalde, Jaime Picher (PSPV). Este municipi es, junt en Oropesa i Cavanes, dels que tenien major proyeccio urbanistica. La dessaladora garantisava l'abastiment per a us urba. Ara, en vivendes buides i PAI sense cosntruir, la planta es innecessaria pero Picher considera que no deixa de ser una "garantia" per al futur.
Vicent Martinez, alcalde popular de Chilches, un atre dels ajuntaments que en son dia firmaren el conveni, reconeix que la planta permetia el desenroll urbanistic. "Pero des de 2007 (en l'esclafit de la bambolla) deixà de tindre sentit", diu. Martinez assegura que els ajuntaments afectats porten mesos negociant en Mig Ambient per a buscar una formula "sostenible" de pagament perque les sifres son "inassumibles".
Pel moment, la formula pareix ser la d'allargar la seua posada en marcha. Acuamed anuncià en 2012 que estarien funcionant a mijans d'eixe any i han passat tres sense alvanços visibles. La Generalitat valenciana tampoc ha emes l'Autorisacio Ambiental Integrada.
Una informacio de Lorena Ortega, diari El Pais.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Erros de calcul, que no tingueren en conte la crisis, donen com a resultat una inversio millonaria en plantes dessaladores en municipis a on no fan falta i que no poden fer front al seu cost. ¿I ara qué? Els responsables politics es desmarquen en afirmacions tant resolutives com "s'hauria d'haver previst", o ¿Cóm ho pagarà tal poble?. El problema es greu. Els municipis que s'havien compromes a fer front a les inversions no tenen mijos per a fer-ho, entre unes atres coses perque no han creixcut tant i com havien previst. El Govern de la Generalitat juga a dilatar els temps, retrasa l'Autorisacio Ambiental Integrada en l'unica intencio de guanyar temps... i a la fi, quan el temps s'acabe ¿qué?
La Generalitat valenciana no te diners per tant el Ministeri de Mig Ambient que autorisà l'operacio s'haura de fer carrec dels pagaments fiins a que els municipis puguen afrontar el cost. Les dessaladores estan ahi, i no es poden deixar perdre ara que el gast està fet. .