¿Qué es la mentira? / J. Masia

28/3/2015

La mentira coneix la veritat, es una condicio necessaria per a poder manipular-la. La mentira es doblec, tergirversa, altera, reduix, magnifíca, modifica o elimina. Els parasits viuen de l'hoste, s'aprofiten d'ell.

Entre el pensament i l'accio ha d'haver coherencia. Hitler pensava que els jueus -entre alguns atres- eren animals despreciables i la causa de la decadencia alemana, la seua accio conseqüentment fon l'extermini. Si un home diu voler molt a la seua dona i l'assessina, està clar que ment. Si un partit es farta de dir que es valencianiste i crea la catalanista Academia Valencia de la Llengua (AVL) està mentint. No es pot dir com la secretaria general del PP Mª Dolores de Cospedal que "fem tot lo que podem" per a evitar la corrupcio quan al juge li tocà incautar la documentacio en la seu del PP. Este simple analisis no l'enten el votant del PP. La pregunta sería si es tan simple - i ho es- per qué no l'enten. La seua ideologia actua com les orelleres del burro, no el deixen vore mes. Tambe aço es aplicable a unes atres ideologies politiques... pero menys. Si el president Zapatero ho feu molt mal, el votant li passà factura i no fon la llista mes votada, lo de Rajoy està per vore. 

La disrupcio entre el pensament i l'accio es la mostra de la mentira, la desinformacio i la manipulacio. Si em permeten els recomanaria per salut mental: tot lo que diu el govern i el seu partit politic es mentira fins que se demostre lo contrari -podrien ampliar la meua llei a uns atres ambits sense problemes-. Les proves que podria aportar arribarien una darrere d'una atra al forat negre supermassiu que tenim en el centre de la nostra Via Lactea. 

La confiança es guanya en la sinceritat, la mentira una vegada es descoberta impedix la relacio, si a pesar d'aço u continua creent es simplement un taliba o es burro de cap a peus i no se qué es pijor. La nostra societat està farcida de persones en una capacitat critica tant reduida com les gallines -veuen llum i ponen un ou- com plena d'ideologia i manipulades fins a l'extrem que nos han impost un govern criminal i corrupte (qui no s'ho crega que veja les dades d'Eurostat, Caritas, Intermon Oxfam, o les declaracions publiques dels desfiduciats i malalts en els mijos de comunicacio). Bo, tambe podria ser que a u li interesse i obtinga benefici de tanta mentira, en este cas actuaria contrariament als interessos generals, la gent està patint moltissim i el cost es impagable ya, pero qué li importa a un neolliberal que uns atres patixquen, com escrigue Mario Benedetti "La generositat es l'unic egoisme llegitim", per aço la seua conducta no es parasitaria -perque no aporten res bo-  es inhumana.     

Image: akifrases

J. Masia