Ampliacio de les "Normes del Puig", per Antoni Fontelles

     

          Tota la normativisacio del valencià nos dotà de les principals ferramentes per a poder escriure en la nostra llengua. A mida que passà el temps nos donarem conte que era necessari, revisar, millorar i ampliar diversos elements per a escriure en llengua valenciana de forma correcta.

         En l'actualitat, i a pesar de les dificils condicions en les que treballem i es troba el valencianisme, resultava fonamental aportar solucions als problemes que trobavem els escritors, per aço, el mestre Antoni Fontelles està realisant unes aportacions llingüistiques que omplin els buits de la nostra normativa i les incoherencies de la RAE, a la que acodiem a falta de solucions valencianes.

         Nos congratulem que u del pares de la normativa valenciana estiga fent aportacions d'alt nivell tecnic i que es mostre sensible a les demandes dels escritors. Volem des de ACNV ajudar a la difusio i el conreu del valencià per a que com dia Joanot Martorell: la nostra nacio es puga alegrar.

 

Antoni Fontelles resum biografic. 

         Antoni Fontelles (Massalfassar, 1956) es titulat en E. G. B.  (UV), en Teoria dels llenguages audiovisuals (UV) i en  Comunicacio audiovisual (UV). Ha tengut una ampla trayectoria  en el valencianisme ya que ha segut agregat colaborador de la  seccio de Llengua i Lliteratura Valencianes de la RACV (que  elaborà el sistema ortografic conegut com a “Normes d’El  Puig”), i ha presidit-dirigit els cursos de llengua valenciana de Lo Rat Penat, dels quals fon professor. 

          En la seua produccio escrita destaquem com a autor “Els mijos de comunicacio: formadors, informadors i deformadors de la realitat” (1994), “La flexio verbal en la llengua valenciana” (1984, 1993), “Societat, ciencia i idioma valencià” (1997), “Les abreviacions i acurtaments de les paraules” (2015, en llinia en l'Institut d’Estudis Valencians). Es coautor, entre unes atres, de “Gramatica de la llengua valenciana. Nivell elemental” (1980, 1982), la “Gramatica de la llengua valenciana” (1987, 1997), “Dicccionari valencià-castella / castella-valencià) (1992-1993), “El valencià, una lengua del segle XXI” (1999), “Construint realitats en paraules. El dictamen del Consell Valencià de Cultura i la Llei de Creacio de l’Academia Valenciana de la Llengua” (1998), etc. 

          Ha publicat articuls i colaboracions en revistes com “Murta”, “Lo Rat” o “Lletraferit”, en diaris com “Levante-EMV” i en diversos mijos digitals o pagines wep (actualment colabora en la wep de “Accio Nacionalista Valenciana”). 

          La seua faceta laboral, com a periodiste, ha estat vinculada al mon audiovisual i ha treballat en mijos de comunicacio escrits, visuals (TVV) i radios (Radio 9). 

 

Fonts: Uiquipedia;

Image d'archiu J. M.