Politica buida / Antoni Fontelles

3/7/2017

            Anem de reprovacio en reprovacio i tire perque me toca, pero al final es com garbellar aigua. No queda res, perque hi ha massa politica de mostrador, politica de titulars de diari, politica de tertulies, politica per a aquetar les consciencies, politica per a poder dir que fem quan en realitat estem perdent el temps. La moda es la reprovacio de membres de l’eixecutiu de Mariano Rajoy o carrecs per ell nomenats.

            Dijous passat, (29-6-17), per una amplissima majoria, el Congres dels Diputats donava el vist i plau a una proposicio no de llei –PNLl– en la qual es censurava al ministre de Facenda, Cristóbal Montoro, per la seua llei d’amnistia fiscal, tombada pel Tribunal Constitucional. Es ficaren d’acort PSOE, Unidos Podemos, Cs, ERC, PDeCat, EH Bildu i s’abstingue el PNV. Quína ha segut la conseqüencia. Ninguna. Minuts de protagonisme en les tertulies radiofoniques i televisives i espais en els mijos impresos.

            Fa unes poques semanes haviem assistit a la mateixa ceremonia, per motius ben distints; en este cas els reprovats foren el ministre de Justicia, Rafael Catalá, el fiscal general de l’estat, José Manuel Maza, i el fiscal en cap Anticorrupcio, Manuel Moix. Qué es trague de profit de l’indignacio i de les hores dedicades. No res. Com be digue Catalá, no li preocupava massa perque ell mantenia la confiança del que l’havia colocat. Aixina es.

            Dos qüestions que sense ser juriste les entendra qualsevol persona. Una, no apareix tal figura en el nostre ordenament llegislatiu, i dos, encara que s’obtinga l’acort majoritari, no hi ha conseqüencies mes llunt de les derivades del desgast al govern.

            Cosa distinta es la mocio de censura perque es un proces formal encaminat a destituir al president del govern o a carrecs electes i substituir-los per uns atres si triumfa la proposta.

            En la mateixa llinia estan les proposicions no de llei a les quals tan aficionats son els nostres diputats. Es una figura inclosa en l’ordenament vigent, pero te el mateix defecte que aquelles. No es obligativa per a l’eixecutiu. Aixina, el Congres ha aprovat proposicions no de llei per a reclamar la gratuïtat de la AP-7 entre Ulldecona i l’Hospitalet de l’Infant (31-3-17), per a eixgir un regim sancionador contra la morositat comercial i el retart intencionat en el pagament (4-4-17), per a ampliar el permis de paternitat i introduir la jornada laboral fins a les 18 h. en l’administracio central (2-2-17)… I en qué s’han convertit estes propostes i tota la faena i els diners invertits… en bufes de pato.

            Quan les seues senyories volen, no plantegen una PNLl sino iniciatives d’obligat compliment com la que ordena reformar la llei per a renovar el Consell d’Administracio de RTVE i al seu president en un determini de tres mesos (22-6-17). No dic que aço no siga important per a canviar un poc el rumbo ideologic de l’informacio i els debats en la televisio publica, pero segurament les atres accions tambe son necessaries i rellevants i si no… no cal perdre ni un minut.

            En lo que crec que haurien d’usar el temps es en averiguar cóm un sargent de la Guardia Civil, que ya tenía una conducta irregular (estigue involucrat en un atre accident de transit, havia tengut problemes en un veï), continuava eixercint i ha segut el causant d’un atre sinistre en Torremolinos, a on han mort tres persones. L’agent, del qual pareix que ya es coneixia l’adiccio, superava la taxa d’alcohol i conduia drogat. Qué s’havia fet fins ara, expedientar-lo i canviar-lo de lloc. Com a minim hi ha hagut negligencia en els superiors i provable encobriment de companyons, perque si no no s’enten. Ara, en tres morts al llom l’han tancat i l’han suspes de treball i de desti.

            Es la classe de solucions que solia aplicar l’Iglesia Catolica quan es es descobrien conductes sexuals impropies dels seus membres. Traslladaven a l'acusat o responsable i… santes pasqües.

            Lo dit al principi, yo vullc politics que resolguen problemes i que obliguen al govern a actuar en un atre sentit, ya que no te majoria. Algu replicarà que no sempre es pot fer, pero clar a mi de qué me servix que s’aprove una PNLl ineficaç. Que plantegen iniciatives llegislatives i que cadascu es retrate, a favor, en contra, o que s’abstinga. I aixina sabrem quí es quí, encara que ad alguns no nos cal esta confrontacio…

 

Image: municipioscontraladeuda.org, Montoro

 

       Antoni Fontelles