Ni etic ni estetic ni… / Antoni Fontelles

18/9/2016

            En decembre de 2015, quan la Diputacio Provincial de Valencia nomenà gerent d’Egevasa al marit de la consellera de Sanitat Universal Carmen Montón, s’alçà una gran polseguera per l’apariencia de ‘nepotisme’ que poguera hi haure. Als pocs dies, el problema s’acabà ya que l’afectat va renunciar a prendre possessio del carrec.

En mig hi hague alguna baralla ‘familiar’ entre socialistes i ‘compromisistes’, i la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, respongue que no era ‘estetic’ el nomenament.

Clar, la llengua es molt castigada i les hemeroteques estan ahi. El PP, ¡Mira quí parla! (pero està en son dret), ha posat el crit en el cel perque l’alcalde de Tavernes de la Valldigna i diputat autonomic de Compromís, Jordi Juan, havia viajat a Atapuerca per a vore si era exportable el model museïstic d’alli al de la cova de Bolomor, en el seu terme. Un important yaciment valencià del paleolitic inferior, a on s’han trobat indicis d’us del foc.

Pero es que ana en companyia de dos regidors mes i de les respectives families i… passaren el carrec de les tres nits d’allojament a l’Ajuntament. I tambe l’import d’una multa per exces de velocitat… que pagà el consistori. I tambe les dietes solicitades… pel propi alcalde, a pesar de que utilisaren un vehicul oficial…

          La ‘falla’ es que ho intentaren ocultar i fon pura chiripa –la denuncia de transit– descobrir a ón estava el cap del capdell. Cert es que Juan ha tornat les dietes, els diners de la sancio i el cost de l’allojament… pero aço no fa que si no s’haguera aventat… no hauria passat res.

          No es creible que, en ple sigle XXI, un alcalde i un regidor de turisme ignoren que hi ha diferencia en el preu de les habitacions d’hotel si son individuals, dobles o triples (de mes cara a mes barata)… excusa donada pels afectats (Levante-EMV, 24-8-16).

          No es justificacio que el primer edil diga que les coses s’haurien pogut fer millor (Levante-EMV, 25-8-16). ¡I tant! ¿Hem d’interpretar, maliciosament, que s’haurien pogut amagar d’una atra forma?

          ¿Qué pensar de les mostres de soport dels dirigents de la comarca? (Levante-EMV, 25-8-16), o que el diputat estatal de Compromís Joan Baldoví pose la ma en lo foc per l’honradea del seu correligionari (Levante-EMV, 26-8-16). ¿Me sona nomes a mi tot aço a la practica comuna i estesa entre els seus adversaris popularistes fins al dia de hui? Si hi ha diferencies… ¡Que me les senyalen! Certament, en privat, pareix que hi ha hagut dirigents de la coalicio que han expressat el desacort… pero…

          I quína opinio nos ha de mereixer que membres de l’eixecutiva del Bloc i d’Iniciativa consideren ‘com a minim’ que l’alcalde de Tavernes ha pecat de ‘imprudent’ (Levante-EMV, 25-8-16). Ho sent, si es confirmen els fets, i pareix que si, l’actuacio es d’un estafador i els atres son ‘encobridors intelectuals’ per argumentar falaçment, ya que s’intenta rebaixar la gravetat de la conducta. ¿Se’n recorden dels ‘filets de plastilina’ que eixien del Prestige, segons Mariano Rajoy, portaveu del Govern en 2002? ¿Cal que mencione l’ingent varietat d’excuses dels poristes per a mitigar l’impacte social de les multiples conductes –individuals i colectives– que tenen en els tribunals?

          Venen a conte tambe els casos de la directora general d’Economia, Mònica Cucarella (Compromís), implicada en una presunta incompatibilitat laboral, i la secretaria autonomica de Salut Publica, Dolores Salas (Compromís), per ocultar el contracte de sa filla en la fundacio Fisabio, depenent de la propia conselleria. No se quànts mesos es feren esperar els dos informes de la Conselleria de Transparencia per a ratificar lo que estava en boca de tots els mijos de comunicacio.

          I tambe ve a conte l’escandol de les bosses de treball de Sanitat i les denuncies d’amenaces d’aspirants a una faena. Mentres durà la noticia en les portades dels diaris… tot eren preses i corregudes i critiques i apertura d’expedients i… passat el temps ¿Qué? No res. ¿No sap la consellera de Sanitat Universal la gran quantitat de corrupcions i corrupteles que hi ha en la seua area? La noticia no tornarà a l’actualitat fins que no se substancien els juïns dels perjudicats. I els responsables de la ‘paradeta’ es tornaran a escandalisar i a ‘gesticular oralment’, per a no fer res.

          I per ultim, el que havia fet proposit d’esmena (per lo de la corrupcio; poca cosa) s’ha clavat en el tarquim. Dic del PP i del Govern del mateix partit que han defes a capa i espasa (excepte la critica d’alguns significats dirigents, provablement perque tenen uns comicis autonomics en uns dies) la proposta de l’exministre Manuel Soria per a un carrec en el Banc Mundial. Segons ells, s’ha tractat d’un concurs public per a funcionaris i que l’havia triat una comissio tecnica. Pareix que el relat oficial es mendaç. Els cinc membres electors (La Razón, 5-9-16) son alts carrecs nomenats per l’eixecutiu: Íñigo Fernández de Mesa, secretari d’Estat d’Economia; Jaime García Legaz, secretari d’Estat de Comerç; Rosa Sánchez-Yebra Alonso, secretaria general del Tesor; Jorge Dajani González, director general d’Analisis Macroeconomic, i Rodrigo Madrazo García de Lomana, director general de Politica Economica. El desmontage el rematava un atre mig aclarint que no hi hague convocatoria publica i que l’eleccio es discrecional per part del Govern –com era fins ara– (El Confidencial, 6-9-16).

          El discurs oficial era que es tractava d’una decisio tecnica, pero ‘inoportuna’, en la que no intervenia el Govern (¡Que es qui li ha demanat que renunciara!). El president Mariano Rajoy reiterà que el proces era un concurs de funcionaris (quan era un merit). Pero la formula mes rebuscada fon la de la ministra d’Agricultura Isabel García Tejerina la qual el defini com a “un concurso restringido de libre designación” (La Sexta, 7-9-16). I qui ho ha explicat tot ha segut el propi Luis de Guindos (13-9-16) el qual, resumint, assegurà que fon un concurs i una designacio discrecional, tecnica i no politica. Parlant en plata, es un oximoron o una ‘contradictio in terminis’. La seleccio objectiva que supon el proces no pot ser discrecional i una decisio d’una comissio politica no pot fugir de la propia condicio.

La qüestio no es tant ‘la victoria’ i que el PP haja reculat com que a pesar de la fartera dels ciutadans continuen fent lo que els rota… i, per molta indignacio ‘publicada’ que hi haja, ya voran els resultats de les eleccions en Galicia.

I un avanç, el ‘escandol’, no se per a quàn, de la posada en marcha de la ‘nova-vella RTVV’.

 

Image: Jordi Juan, alcalde de Tavernes, Compromís.

 

 

                                                                               Antoni Fontelles