Massa morts: 211 (I) / Toni Fontelles

3/11/2024

El marc

No sere equidistant en les responsabilitats de la catastrofe ocorreguda en el nostre regne (29-10-2024) ni tampoc repetire el topic de que tots els politics son iguals (es un plantejament de dretes clar), sempre n’hi ha uns mes iguals que uns atres ¿Algu creu que son iguals Donald Trump i Kamala Harris? (en uns dies ho sabrem).

¿Era evitable la dana i els danys materials enormes? Nomes en part. ¿Eren evitables les morts (211, 2-11-2024)? Sense dubte, no totes pero si l’immensa majoria.

Les danes son meteors endemics d’esta zona de la Mediterranea, pero tambe es cert que no en l’intensitat dels ultims decenis. Aço nos obliga a plantejar solucions de futur. La necessaria reconstruccio es treballar per al dimoni, en part. Estos fenomens van en aument i podem optar per ‘la faena del matalafer, fer i desfer’, o acceptar l’oportunitat de la destruccio per a repensar un urbanisme de futur (ya que els de la rajola nomes pensen en construir a on siga), cosa que requeriria de grans pactes entre partits i entre administracions de distints nivells.

L’abans

La meteorologia no es una ciencia exacta, treballa en models caotics, i per lo tant les prediccions son sempre aproximades, provabilistiques, pero cada volta encerten mes (contra els que opinen que es millor creure en les ‘cabañuelas’ o en les marmotes). Les danes especialment son molt ‘seues’.

En esta ocasio, l’Agencia Estatal de Meteorologia (AEMET) havia anunciat (24-10-2024) pluges intenses (una gota freda) per a la semana següent i continuà informant el 24 i el 26 i emete un avis especial de fenomens adversos el 27 per als dies vinents.

El dia 29 botaren les alarmes i AEMET passà l’avis de taronja a roig (07:31), amplià l’avis al litoral sur de Valencia (07:36), pujà l’avis en el litoral nort de Valencia (07:52), estengue l’avis a tota la provincia (09:41) i prolongà l’alerta roja mes tart (17:49). Paralelament, la Confederacio Hidrografica del Xuquer alertà de l’aument del cabal en la rambla d’El Poyo i la Generalitat, en conseqüencia, adverti als ciutadans per a que no s’acostaren a barrancs i rius.

Les competencies

La Generalitat Valenciana no ha actuat diligentment sino negligentment i es la principal responsable de les morts (del desastre, en part). ¿Per qué ho dic? Perque la pregunta que s’ha fet una gran part dels valencians i valencianes es ¿a qué esperava per avisar als ciutadans i a les autoritats locals?

A migdia (13 h) el president Carlos Mazón en conferencia de prensa assegurava que lo pijor havia passat i que unes hores mes tart (cap a les 18) l’intensitat minvaria. No obstant, donades les circumstancies, el Consell reclamà l’intervencio de l’Unitat Militar d’Emergencies (UME) (15.30) en Requena i Utiel.

Ya tart (20.10) sonava en tots els movils una alarma de la Generalitat per a que les persones no ixqueren de casa i adoptaren tota classe de precaucions. Mes de 12 hores des de l’inici de la fase roja d’AEMET.

La guerra politica

El desastre es massa gran com per a assumir que s’ha actuat mal. El president del PP Alberto Núñez Feijóo, junt al president Mazón, acusà al govern central de falta d’informacio (aspecte negat per Mazón en compareixença publica) i digue que l’eixecutiu valencià ho havia fet be conforme l’informacio facilitada per l’AEMET i per la Confederacio Hidrografica del Xuquer (aixina dirigia cap ad estos organismes estatals la responsabilitat) i que les alarmes era una qüestio protocolisada participada per Proteccio Civil (estatal).

No es cert. AEMET nomes te la missio d’avisar del perill segons les previsions de l’orage, pero la declaracio de les alertes es competencia exclusiva autonomica en els nivells 0, 1 i 2, aixina com la direccio de l’emergencia. Distinta es la situacio 3 en que les operacions les dirigix l’estat.

Per este motiu, un conflicte de competencies, l’UME nomes ana a les zones a les quals se l’havia requerida per a ajudar. I tambe es el motiu pel qual l’eixercit no vingue fins que el govern valencià no el demanà. Ni l’UME ni l’eixercit poden intervindre motu proprio.

¿Hauria pogut fer mes la Generalitat? Si, ordenar matinet la suspensio de la docencia (com havia fet l’Universitat de Valencia el dia anterior) o que els treballadors tornaren abans a casa... com feu la Diputacio de Valencia, a les 14 h suspengue l’activitat dels seus centres.

Imagens: elmundo.es, informacion.es,