La repera patatera / Antoni Fontelles

29/4/2015

Fon un dia que passarà a l’historia de les gracies i les desgracies, quan el director de l’Agencia Tributaria, Santiago Menéndez, en una compareixença en el Congres dels Diputats sobre l’amnistia fiscal, digue que “tengo todos los datos y son la repera patatera” (21-4-15). Efectivament els ciutadans d’a peu no sabem lo que hi ha en les declaracions ordinaries i en les complementaries de Facenda.

          Moltes voltes la quantitat de fets m’atabala i vols escriure d’una cosa pero es que ¡en son tantes! He optat per fer un resum en titulars d’una semana (indique el dia i els separe en dos barres //, quan en pose una es que es tracta d’un titular o subtitul vinculat en l’anterior; tots son de Levante-EMV excepte que es diga lo contrari; generalment son lliterals encara que amplie noms i alguna informacio per a fer-los mes comprensibles; les cometes indiquen que es traduit pero lliteral). Comencem el repas.

          (19-4-15) El PP exigix a Ximo Puig una disculpa per tractar de “enganyar” en el proyecte Castor // Mariano Rajoy alaba en la terra de José Ciscar el “corage” d’Alberto Fabra // Una firma de la trama d’Imelsa facturà a la Diputacio de Valencia en plena investigacio.

          (20-4-15) Bankia exigix a l’expresident José Luis Olivas i a l’exconseller Francisco Verdú 266 millons de la fiança que alvançà a l’Audiencia Nacional // Rajoy admet que l’investigacio a Rodrigo Rato “afecta especialment” al PP // Centenars de persones rebugen en Valencia l’acort comercial en EEUU.

          (21-4-15) Imputen a Alberto Sáez, gerent de Girsa, una empresa de la Diputacio de Valencia, nomenat pel president de la corporacio Alfonso Rus // Una exalt carrec de Cultura s’associa en una empresaria a la que otorgà ajudes // Fabra admet que negocià en UPyD per a pactar si el PP no aplegava a la majoria // El PP accepta finalment retirar la medalla d’or de la ciutat de Valencia a Franco // Olivas preten utilisar el segur que cobrix a l’exconseller en la fiança de Bankia.

          (22-4-15) Rus alega que no sap a quí contracta i accepta una comissio d’investigacio nomes d’Imelsa / Els contractes de l’area de carreteres investigades cobraren 43 millons d’Emarsa i l’Epsar / Esteban Cuesta (exgerent d’Emarsa) assegurà que li pagaven el 10 % en comissions i Juan Carlos Gimeno (exregidor del PP i exdirector de qualitat d’Emarsa) diu que finançaven al PP // Fabra promet rebaixes fiscals mentres confia que Rajoy arregle l’infrafinançacio // El cervell de la trama de factures falses en Terra Mítica, Vicente Conesa, eixercix de “gerent de jardineria” sense ser-ho // La Fiscalia reclama un informe sobre l’acces portuari que havia de pagar Valmor // La banca suïssa te 20.000 millons d’euros de patrimoni d’espanyols.

          (23-4-15) Rato impongue per a l’operacio Mestalla a un grup vinculat a la seua familia i que tenía deutes en Bankia / Aedifica, que tenía el 50 % de Newcoval, compartix negocis en una trama d’empreses lligades a l’exdirector del FMI // L’exgerent d’Imelsa, Marcos Benavent, li digue a Rus “a mi no me van a traure del despaig esposat” // Vicente Conesa diu que “Terra Mítica era una bossa de treballadors illegals, aplegaven en autobus” // L’expresident del BdV i de Bancaixa, José Luis Olivas, considera normal operacions que provocaren un forat de 120 millons d’euros al BdV // Rajoy descarta publicar la llista de beneficiats per l’amnistia fiscal // (EL PAÍS) L’exministre de Defensa i embaixador en el Regne Unit Federico Trillo i el diputat del PP Vicente Martínez-Pujalte reberen pagaments d’una constructora d’obra publica.

          (24-4-15) Els informes de Bankia revelen traspassos de diners entre Aedifica i les empreses de Rato / Els socis de Newcoval feren prestams a mercantils vinculades a la familia de l’exdirector del FMI // La separacio de la familia trencà la “omertà” en Imelsa i la Diputacio de Valencia // Un ingenier de Vicente Conesa admet que falsejava les dates dels contractes en Terra Mítica // El ministre d’Exteriors José Manuel García-Margallo reconeix que l’infrafinançacio “ofega el desenrollament” de la CV // Compromís porta a la Fiscalia els 287.000 euros de gastos d’alcaldia que reunix la wep “Ritaleaks” // El Servici de Prevencio de Blanqueig de Capitals, Sepblac, envia a l’Agencia Tributaria els indicis de blanqueig de 715 amnistiats fiscals.

          (25-4-15) Esquerra Unida aportà al fiscal deu hores de gravacions de Rus i carrecs del PP en les que es parla de comissions // El Suprem ajorna una atra volta la sentencia del cas Blasco per la “complexitat del tema” // El PP cola una condena a Veneçuela en la proposta de retirar la medalla d’or a Franco //  El regidor de Compromís Joan Ribó demana a Rita Barberá que torne els diners / La factura lider en les rets: 87 caixes de taronges per 6.193 euros en Nadal // El Ministeri de Cultura diu que l’orde de 2009 no impedia donar llicencies d’obra en El Cabanyal // L’Audiencia rebaixa de 800 a 34 millons la fiança per l’eixida a bossa de Bankia.

          (26-4-15) El Suprem anula la reserva de sol del Consell per al futur transvasament de l’Ebre perque es basava en una disposicio derogada // Fabra advertix a Rus que si les cintes mostren “actituts reprovables”, el responsable ha de deixar el PP // Generalitat i ajuntaments contracten quasi 5.000 persones abans d’eleccions // El PP critíca els pactes per a alluntar-lo del poder i Ciutadans s’obri al dialec // Ecologistes alerten de que les taques de fuel s’estenen a Tenerife i La Gomera.

          Un dubte, ¿ha segut en Veneçuela o en Equador a on en els ultims huit mesos han “mort” nou negres a mans de policies blancs? Diuen que l’expresident Felipe González anira ad eixos països per a defendre a les families de les victimes.

          M’identifique en Juan Goytisolo, que el passat 24-4-15 rebe el premi Cervantes, quan va dir  que  “les raons per a indignar-se en son moltes”.

 Image @zentejuakin

                                                                       Antoni Fontelles