La Fiscalia actua en el cas Castor

23/12/2014

La Fiscalia denunciarà als qui tramitaren el proyecte Castor per prevaricacio mijambiental. La Fiscalia Provincial de Castello denunciarà davant del jujat deca de Vinaros als responsables de la tramitacio de la concessio d'explotacio del proyecte Castor i a l'empresa Escal UGS per presunts delits de prevaricacio mijambiental i contra el mig ambient.

Aixina ho ha alvançat el ministeri public en un comunicat, en el que especifica que ha pres esta decisio una volta acabats els corresponents tramits i en el vist i plau de la Fiscalia General de l'Estat.

La denuncia es dirigirà, en concret, contra els responsables de l'Institut Geologic i Miner, del Ministeri de Mig Ambient i del Ministeri d'Industria que intervingueren en la tramitacio de la concessio d'explotacio de tal proyecte aixina com contra la mercantil Escal UGS.

En setembre de 2013, en els voltants de l'almagasen mari de gas Castor, situat front a les costes de Vinaros, es produïren centenars de tremolors de baixa magnitut, quatre dels quals es situaren vora a magnitut 4 en l'escala de Ritcher, i foren percebuts per la poblacio.

La Fiscalia acordà llavors incoar diligencies d'investigacio penal per a aclarir els multiples terratremols.

Segons han informat este dimarts fonts de la Fiscalia de Castello en un comunicat, una volta acabats els tramits que s'han dut a terme en la citada investigacio, la Fiscalia General de l'Estat ha donat el vist i plau, des de Castello denunciaràn als responsables de les diferents institucions que tramitaren la concessio d'explotacio d'este jagant.

Prop de mig centenar de seismes

Aixina mateix, es presentarà denuncia contra la mercantil participada per ACS, Escal UGS -l'empresa que construï la planta i que la gestionava fins al seu tancament pels seismes- per "delits de prevaricacio mijambiental i contra el mig ambient".

Des del 13 de setembre fins a finals d'eixe mes es produïren prop de mig centerar de seismes en el Golf de Valencia -la majoria de baixa magnitut-, en els voltants de la planta de gas, en el nort de Castello i en el sur de Tarragona.

Aço generà gran intranquilitat en la poblacio i el Ministeri d'Industria ordenà paralisar l'activitat de manera temporal fins a aclarir la causa dels seismes.

A principis d'octubre de 2013 la Fiscalia de Castello inicià l'investigacio per a tractar d'averiguar si existien responsabilitats penals en els fets.

L'Institut Geologic i Miner d'Espanya (IGME) i l'Institut Geografic Nacional (IGN) elaboraren sengles informes que determinaren que l'activitat d'inyeccio de la planta estava directament relacionada en els seismes que es produïren.

Indemnisacio de 1.350 millons a Escal

En octubre de 2014, el Consell de Ministres materialisà el pagament de l'indemnisacio de 1.350 millons d'euros a Escal UGS, la qual estava fixada en una clausula del contracte que firmà el Govern en l'empresa en 2008.

El pagament es feu efectiu en acabant de que el Govern intentara per mig del Tribunal Suprem suspendre la clausula de l'acort, encara que l'Alt Tribunal ratificà la validea de la mateixa.

L'oposicio ha anunciat que presentaran recurs davant del Tribunal Constitucional pel pagament de l'indemnisacio a Castor, la qual consideren "injusta".

--------------------------------------------------------------------------------------

ACNV demana que les acusacions de prevaricacio s'amplien al responsable politic que acceptà la clausula que ha obligat a indemnisar a Castor. 

Denunciar davant del Constitucional el pagament d'una clausula "formalment" valida en un contracte no te massa recorregut. Accio Nacionalista Valenciana li demana responsabilitats politiques per mala gestio al responsable del Govern que firmà el contracte acceptant la clausula. Quan les coses se fan mal, es dificil que el resultat siga bo.

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/12/23/54992f90268e3ed4778b4574.html