Entrevista a Manolo Gimeno, premi llealtat 2023 / X. Mir

4/5/2023

      Hui entrevistem a Manolo Gimeno guanyador del premi llealtat 2023 del GAV. Gimeno es naixcut en Benetusser, llicenciat en Filologia Valenciana, en una ampla, coherent i coneguda trayectoria, va treballar tant en les Normes del Puig com en el diccionari de la RACV del 92. Els seus llibres i articuls han estat sempre relacionats en la llengua valenciana.

       En l’actualitat es el cap de la Seccio de Llengua de l’INEV i un bon amic d’Accio Nacionalista Valenciana.

Primer que res, felicitar-te pel premi, pero passem a les preguntes.

 

       - ¿Cóm t’enterares que havies segut elegit per a rebre este gran premi?

 

       La presidenta del Grup, Paquita Chilet, fon la que m'ho va comunicar personalment.

 

       - ¿Imagine que rebre’l va ser una gran emocio?

 

       Rebre un premi, pel reconeiximent que supon, sempre es una satisfaccio.

 

      - Tenim molta faena per davant, pero que se reconega la teua aportacio, el gran treball i ben fet, ha de ser a lo manco reconciliador en esta societat tan desagraida.

Que te reconeguen el treball fet durant tants anys, en el que sempre he procurat que estiguera present la coherencia i, per damunt de tot, la defensa incondicional de l'identitat valenciana, sempre es d'agrair. Encara que t’he de dir que el rebre o no premis i reconeiximents, no son coses que m’hagen condicionat mai a l’hora d’implicar-me en qualsevol de les multiples activitats que he dut a terme a lo llarc dels anys.

 

       - Tambe sabem que pronte vas a traure un nou llibre, ¿nos pots alvançar de qué tracta?

Es tracta d'una compilacio de vintihuit articuls publicats en diversos mijos -excepte u d'ells que es inedit-, i que he classificat en dos grups: 'Sobre identitat i consciencia colectiva' i 'Sobre llengua valenciana'. En el primer grup trobarém, entre uns atres, articuls sobre personages valencians com Josep M.ª Bayarri, Joan Fuster o Raimon, l’analisis de la ‘dissidencia’ i el ‘secessionisme’, i el gran frau identitari que supon el nom actual de les comarques valencianes. El segon reunix deneu articuls, en alguns d’ells conte l’historia de termens tan valencians, i tan qüestionats, com 'giner', 'deport', 'llavar' o 'vacacions'; tambe faç evident la catalanitat exclusiva del terme ‘endavant’; reivindique –en arguments de sobra– l’expressio 'fi de semana' front a l'intrusa i destrellatada 'cap de setmana'; i constate tambe l’antiguetat del proscrit digraf ‘ch’, que apareix en la documentacio valenciana des del s. XIII.

Per lo didactic que pot resultar el llibre, espere que els interesse de veres als valencians.

 

       - ¿Quàn creus que podrem tindre’l en les nostres mans?

 

       Aço no depen de mi, la resposta la te l'editorial, estic esperant la segona prova d'imprenta.

 

       - Venen eleccions, ¿cóm veus el panorama per al valencianisme?

 

      Una volta mes vullc ser optimiste, pero es evident que la societat valenciana no es conscient de l’importancia que te un valencianisme politic fort i d’obediencia estrictament valenciana, si ho fora, no tindria dubtes a l’hora de votar. De totes les maneres haurem de seguir intentant-ho les voltes que siga necessari. Les grans obres començaren posant una primera pedra.

 

       - ¿Qué te pareix que PP, Cuidadanos o VOX passegen o residixquen en la RACV o Lo Rat Penat, que difonguen, al remat, les seues antivalencianistes idees? Perque ya saps que despuix de prometre nomes venen les mentires i falsetats a les quals nos tenen acostumats, els fets son incontestables, excepte per a la parroquia.

 

       Si no haguerem comprovat el resultat que han donat sempre tots els partits que han estat al front del govern central des de que comença el periodo supostament democratic, cabria la possibilitat de que hi haguera valencians que confiaren encara en els partits centralistes, pero hem vist passar a la UCD, al PSOE, al PP… i les conclusions no poden ser mes negatives. Els valencians anem de perdedors sempre. Dit aço, partits com als que has fet mencio, no haurien d’estar relacionats en les entitats mes historiques del valencianisme, perque, en primer lloc, estes han segut les primeres que demanaven que alli no es fera politica, que havien de mantindre’s al marge, i en segon lloc, perque quan han tocat poder estos partits el resultat per a Valencia i els valencians tots sabem el que ha segut.

 

       - ¿Qué te pareix l’activitat de ACNV?

 

     En les condicions actuals: sense ajudes, en un poble que no es massa receptiu al mensage valencianiste, i uns atres inconvenients –que no en son pocs–, no puc mes que considerar la llabor del partit com a molt meritoria . Ho dic tambe perque no es gens facil mantindre una llinia de coherencia, en la defensa d’un valencianisme nacionaliste i progressiste, que compartixc, en un context tan complicat com el que vivim actualment.

 

       - ¿I en Decidix?

 

      En principi, Decidix es una federacio –transversal– de partits valencianistes i representants politics locals, i eixa unio es la que se demandava des de fa anys. Lo que puga ocorrer en les proximes votades no ho sabem, pero s’havia d’escomençar per ahi. Me pareix molt bona idea, i diria als valencians que facen tot lo possible per a que es consolide un poder politic nostre, i quan dic nostre, vullc dir d’obediencia estrictament valenciana.

 

       - ¿Qué opines del fondo documental que tenim en la nostra pagina uep?

 

       Sempre hi haura qui no ho valore en la seua justa mida, pero una uep en esta cantitat de documents referits a la cultura nostra, a la llengua autoctona, a la nostra historia, a la politica valenciana i a tants atres temes, no te preu. No he conegut, en mes de quaranta anys, una font d’informacio sobre temes relacionats en la nostra identitat tan completa com esta.

 

 

      Des d’aci, desijar-te que l’entrega del premi siga tot un exit, que esperem vore pronte el nou llibre i que sapies que eres un referent per a molts, entre molts, yo mateix. Moltes gracies.

 

      Imagens: GAV, Raonem, Convencio Valencianista.