El 'negoci' dels incendis forestals

31/10/2014

Les despulles s'usen per a centrals de biomassa. Fusta cremada a preu de carbo. Una empresa de Terol retirà 60.000 tonellades en Andilla i les embarcà en Sagunt com biomassa en desti a Italia per un valor de mes de 2'1 millons d'euros.

"L'estiu mes negre", "una catastrofe mijambiental", "passaràn generacions abans de que tornem a vore el mont com estava", "era el pulmo vert de Valencia..." Estes i unes atres expressions s'escoltaren en boca dels veïns i de les autoritats a finals de juny de 2012 al referir-se a l'incendi forestal que arrasà 48.000 hetarees forestals dels municipis de Cortes de Pallas i Andilla (entre unes atres localitats).

Han passat mes de dos anys des d'estos fets i per estos dies l'empresa Monroyo Industrial (de Terol), propietat d'Albert Centelles i en una facturacio anual en el passat any d'un millo d'euros, està concloent els treballs de retirada de la fusta cremada en el municipi d'Andilla (en l'interior de les comarques centrals valencianes).

Segons han informat fonts de Monroyo al diari digital Valenciaplaza.com en total s'hauran extret 60.000 tonellades de fusta cremada, en acabant d'un any i set mesos de jornades completes de treball, a carrec d'entre 10 i 30 operaris, en 10 camions movils de gran tonellage i 90 metros cubics de capacitat.

El tecnic de l'empresa, Josep Grifols, ha explicat que "ha segut un proces costos, perque el terme municipal es prou inaccessible, encara que finalment s'ha pogut retirar mes fusta de l'inicialment prevista, inclos en punts molt abruptes":

L'alcalde d'Andilla, Jesús Ruiz, ha recordat que es cremaren 6.000 hectarees d'un total de 14.200 que componen la seua geografia i ha manifestat que els veïns estan molt satisfets en la retirada de fusta. "La gent que viu tot l'any alli volia que la llevarem", ha apuntat el primer edil, i ha afegit que "en acabant d'escoltar als mes majors no podiem tornar a repetir l'erro que es cometi en els incendis de 1993, en els que no se va fer res, i hui veus eixa zona i es un autentic combustible acumulat de malea, intransitable inclos per als propis animals". Ruiz ha remarcat que per als veïns "era traumatic" vore tota eixa superficie carbonisada, encara que reconeix que la seua retirada no ha segut facil.

Hi hague un concurs public que quedà desert i finalment l'empresa de Terol accedi a dur a terme dits treballs, "a cost zero", han insistit des de Monroyo.

Pero esta afirmacio contrasta en la realitat. Per una part, la firma ha oferit al municipi els 5 euros per tonellada retirada que marca la llegislacio. Es dir, uns 300.000 euros que el consistori ha destinat a reparar camins rurals, reformar dos corrals en ple mont, restaurar un tallafocs i reparar "fajinas" (especie de marge en arbres) per a frenar possibles "escorrenties". I, per una atra, Monroyo ha pogut tancar un acort de venda de la fusta cremada que, segons fonts de tota solvencia, li supondra entre 35 i 45 euros per tonellada, es dir, entre 2'1 i 2'7 millons d'euros.

L'operacio de retirada ha consistit en la tala del pi cremat en maquinaria d'ultima generacio, en autocarregadores forestals que transportaven el material a peu de cami a on aguardaven processadores que astellaven tota la fusta per a depositar-la en camions. Estos, finalment, transportaven la carrega al Port de Sagunt, a on l'embarcaven en desti a Italia, a on s'ubica l'empresa compradora la qual ha pogut adquirir una biomassa considerada de consum net per a generar drets d'emissio davant les seues elevades taxes d'emissio de CO2.

La paradoxa de tota esta operacio (completament llegal i suprevisada en tot moment per tecnics de Conselleria, Ajuntament i empresa) es que l'alcalde d'Andilla ha confirmat al diari digital Valenciaplaza.com que abans d'adjudicar els treballs a Monroyo tractaren de trobar comprador en Espanya i en la Comunitat autonoma de Valencia, per ad eixa fusta cremada. I no ho trobaren.

 

Articul d'Ernest Parra http://www.valenciaplaza.com/ver/142282/-el-negocio-de-los-incendios--madera-quemada-a-precio-de-carbon.html