El frau de la F-1

21/10/2014

Tribunals: "Cas Valmor". La F-1 costà dos millons mes en 2012 pels pactes de la 'era Camps'. El grup Virosque se beneficià dels contractes que firmà en Aspar i Roig, guanyà quatre licitacions i mantingue els acorts ventajosos en l'Administracio.

A l'espera de que la Generalitat valenciana aporte les factures dels viages de Francisco Camps a Londres per a negociar en Bernie Ecclestone i identifique als seus acompanyants, la Fiscalia Anticorrupcio revisa ya decenes de licitacions i pagaments que realisà l'Administracio en 2012 per l'ultima edicio que se celebrà en la ciutat de Valencia del Gran Premi d'Europa de Formula 1.

Segons confirmaren al diari EL Mundo fonts proximes a l'investigacio, la diputada del PSPV Eva Martinez ha entregat en els ultims dies al ministeri fiscal un dispositiu electronic en factures i licitacions vinculades a les carreres. Entre la documentacio destaquen 17 factures que Circuit del Motor pagà a Hormix, del grup empresarial Virosque, que en conjunt pujaren als 2 millons d'euros. Pese al montant global, entre la documentacio remesa a la Fiscalia solament apareixen quatre licitacions per menys de 200.000 euros cadascuna, per lo que els sobrecosts se dispararen vora un 150%. Fonts d'Hormix -societat que forma part del "holding" d'Arturo Virosque, expresident de la Cambra de Comerç de Valencia, fallit en 2013- aclararen que Circuit del Motor fon contractant servicies fora de la licitacio a mida que s'acostava la carrera per lo que la facturacio final tambe aumentà.

La Fiscalia de Valencia continúa cotejant senyes per a confirmar l'abast de les irregularitats detectades pels grups de l'oposicio en la compra de Valmor, empresa privada que gestionà el Gran Premi d'Europa, per part del Consell i les adjudicacions i contractes que rodejaren les carreres.

Valmor era propietat de l'expilot d'Alzira Jorge Martínez Aspar, l'empresari Fernando Roig i Bancaixa Participacions. Segons mantenen diferents fonts, Camps els propongue que crearen esta societat per a dur les carreres a la ciutat de Valencia i, apenes passat un mes d'inscriure en el registre mercantil l'empresa, en 2007, Ecclestone els trià com a socis privats en lo Regne de Valencia.

El temps ana passant i Valmor acumulà un deute de 14 millons d'euros, que si s'afig al que mantenia en tercers, s'acosta als 50 millons. En 2012 el Consell d'Alberto Fabra tanca el rescat per un euro -el deute es convertia en deute public- per a poder celebrar l'ultima carrera -s'enfrontava a una multa millonaria d'Ecclestone per incompliment de contracte- i una clausula impedix exigir responsabilitats als empresaris que crearen Valmor.

Els pagaments al grup Virosque que estan damunt de la taula d'Anticorrupcio son els mes elevats, es dir, ninguna empresa facturà en total dos millons d'euros per treballs en la Formula 1. De les 17 factures de 2012 criden l'atencio dos, de conceptes i imports identics, que se presenten davant de Circuit del Motor perque l'ultima edicio ya era 100% publica.

Una de les factures se presentà el 31 de maig de 2012 i pujà a 457.250 euros pel montage de tanques i barreres de seguritat. La segona porta data de 26 de juliol de 2012 i l'import i el concepte es repetix. Fonts de Circuit del Motor s'apresuraren a explicar ahir que les factures se presenten per treballs realisats en 2012 pese a que en la factura apareix escrit a ma l'any 2008. Els pagaments, puix, son conseqüencia del contracte al que arribà Valmor eixe any i que heretà la Generalitat en rescatar economicament l'event. Per tant, estes contractacions no responen a un proces public i transparent -Valmor era una societat privada- com exigix la Llei de contractes publics per ad eixes quanties. Pero hi ha mes.

Al marge d'estes dos factures casi bessones, el grup Virosque fon l'empresa que obtingue mes puntuacio en les quatre licitacions en les que es fraccionà la posta a punt del circuit: instalacio i desmontage de barreres de neumatics (195.000 euros), instalacio i desmontage de pianos i pintura (185.000 euros), tancat i reparacions (175.000 euros) i instalacio i desmontage de mobiliari urba (195.000 euros).

El preu d'eixes licitacions no es respectà perque el grup ana assumint nous encarrecs i, inclus, existix una factura, de 138.510 euros, "per servicis prestats a l'Administracio" en general. En total 2 millons d'euros en factures fraccionades per servicis similars: la posta a punt del circuit i el seu desmontage.

Dels quatre expedients de contractacio al grup Virosque, als que ha tingut acces el diari El Mundo, destaquen tres caracteristiques. Primer, no s'especifica el procediment de contractacio, se llimita a informar que es l'abreviat, el basic segons la llei de contracts, sense aportar cap senya mes. Si s'haguera seguit esta modalitat, el DOCV ho haguera publicat pero en el perfil del contractant tampoc figura dit pas.

Segon, els criteris subjectius que s'inclouen en la valoracio de propostes son els que decanten, en tots els casos, els contractes a favor del grup Virosque. Es dir, l'empresa conseguix millor puntuacio en aspectes com experiencia en events pese a que la seua oferta sempre es de les mes elevades. I tercer, per a realisar estes adjudicacions Circuit del Motor convida a varies empreses mes, sempre son les mateixes, i a excepcio d'Hormix i Pavasal, esta ultima sol presentar ofertes mes ventajoses, el restant queden excluides per "ser clarament deficients" per lo que no s'enten per a qué se conviden, en les quatre licitacions, a les mateixes firmes si no reunien les aspirants estes caracteristiques.

Esta documentacio, que la Fiscalia encara estudia, s'unira a les diligencies si guarden algun tipo de conexio. Si no, podria obrir-se una atra investigacio paralela en Anticorrupcio.

 

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/10/21/544604f9e2704e54518b456d.html