¡Ai Carmena! / Antoni Fontelles

25/8/2015

Caricatura de Paco Marhuenda y Manuela Carmena boxejant

 

       Este podria ser el titul d’una pelicula no de Pedro Almodóvar sino de Francisco Marhuenda, director de LA RAZÓN. El guio es molt senzill s’agarra per davant a un ‘roig’ qualsevol, en este cas l’alcaldesa de Madrit, Manuela Carmena, i no se’l deixa ni en estiu ni en hivern. Mai mes ben dit lo de l’estiu.

 

          Fa uns dies (18-8-15) nos obsequiava en una portada que –a falta de noticies, bons son els infundis– en foto principal de M. Carmena escrivia “Vacaciones de lujo para Carmena: una villa de 4.000 euros a la semana”. En pagines interiors (40-41) repetia image i dedicava un parell de columnes a glossar els dies de descans de l’alcaldesa en un chalet d’una zona carissima de la costa gaditana. Descripcio completa de l’immoble, de l’urbanisacio i dels servicis. De pas, afegia la ‘canyà’ a la ‘gauche divine’ i els grans dispendis que fan en esta epoca. Contrastava la ‘alegre despreocupacio’ de Carmena –passejant– en el ‘dur compromis’ de la presidenta de la comunitat de Madrit, Cristina Cifuentes, que està treballant.

 

          En el text de la ¿Periodista? Daniella Mendoza es menciona, de passada, “la casa que alquiló con su familia”. L’alcaldesa ha aclarit que han segut huit les persones que han utilisat l’edifici. El detall li importa una fava a la redactora.

 

          ¿Qué nos vol dir LA RAZÓN? Que l’esquerra te una doble moral, per una banda defen als ‘pobres’ i per una atra porta una vida de lux i desenfre inalcançable per al restant dels mortals. ¡Que roïna es esta gent! (dic de l’esquerra) ¡No et pots refiar! (dic tambe de l’esquerra). Mentres uns passen penalitats i penuria, uns atres –que s’omplin la boca defenent-los i que es presenten com a regeneradors de la politica– tiren els diners en esplendits i ‘insultants’ chalets. Per a ser exactes, 3 800 euros en una semana, huit persones. Poden dividir.

 

           Pero com que la cosa no va d’informar sino de manipular. LA RAZÓN, el periodic dirigit per eixe gran periodiste que es Francisco Marhuenda, ataca de nou i reaprofita l’image, ara ampliada, (20-8-15, pp. 4-5), per a ‘desinformar-nos’ que les flors que Carmena porta en la ma son el cos d’un presunt delit, ya que es una planta “incluida en la lista roja de especies en peligro de extinción de la Junta de Andalucía”. Ningu firma la manipulacio en una seccio que patrocina el Banc Sabadell. Com les mentires tenen les cames molt, mol curtes, la flor en qüestio –aparentment un lliri de mar– no figura en el catalec de la Junta d’Andalusia com a amenaçada, si que apareix en un catalec de 2005 com a ‘casi amenaçada’ (el diario.es, 20-8-15). Yo conec els lliris de mar de pura chiripa.

 

             Ara anem per parts.

 

           1. Està clar que si nos dona la gana, yo i voste podem ‘cremar’ els nostres diners en ‘voladorets’. ¿No s’ho ha pagat de la seua boljaca? ¿Nos ha demanat ajuda economica?

 

            2. ¿El rotatiu hauria criticat el preu del lloguer si l’alcaldesa haguera triat en conte del chaletaç una estada en el ‘Gran Hotel Bahía Duque’ de Tenerife, que s’anuncia en un publirreportage de dos pagines (42-43) en l’edicio del 20-8-15, i a on set nits costen “Agosto desde 1.300 €”? Segurament, no. Aclarixc: els 1300 son per persona.

 

            3. ¿Ha segut portada de LA RAZÓN alguna volta lo que nos costava als espanyols, a l’erari public, a cada u de nosatres, cada vegada que el ‘Fortuna’, el barco del rei Joan Carles, eixia a la mar?

 

           4. ¿Ha tret en alguna ocasio en portada el cost de les vacacions dels presidents del govern com Felipe González, José María Aznar o José Luis Rodríguez Zapatero?

 

           5. ¿Per qué no publíca a ón i cóm passa les vacacions, el provablement amic seu, Rodrigo Rato (en juliol, en una luxosa embarcacio en Mallorca, i en agost, en Asturies, saborejant l’elitisme del Clup de Regates de Xixón), o Ana Patricia Botín (ho ignore), o Amancio Ortega (per la mar Mediterranea en una luxosa embarcacio de tres plantes), o la seua mes que amiga Esperanza Aguirre, heroïna de tantes nobles causes? Te per a moltes portades.

 

           6. ¿Quànt continuen costant-nos, diariament o semanalment, els reis i les reines i infantes que tenim? ¿Podrien explicar-nos cóm passen les ‘monacals vacacions’? ¿No es aço d’interes per als llectors, ya que ho sufraguem entre tots? ¿No se commouen tambe ells davant la pobrea, la miseria i les desgracies, i nos ho senyalen a nosatres?

 

                7. ¿Quants diners se gasta el director de LA RAZÓN en el descans estival?

 

           Clar, el periodic no està per ad estes coses. Està per a denunciar –i en rao– la manipulacio que ha fet TV3 exhibint un logotip estiuenc similar al que te la campanya independentista ‘Junts pel Sí’ i que la Junta Electoral ha ordenat que es retire de la pantalla (18-8-15, p. 13).

 

                LA RAZÓN te rao de ser per a fer titulars com “[César] Sánchez [del PP] congela los salarios de la Diputación [d’Alacant]” (18-8-15, p. 30). El fet es cert, pero es tendencios ya que desvia l’atencio. La noticia està dins del text, els membres de la corporacio provincial continuaran cobrant lo mateix que en la passada llegislatura, ell percebra ‘nomes’ 90 000 euros anuals. Ad este rotatiu tampoc li ha importat mai el jornal de l’exalcaldesa de Valencia Rita Barberá –103 000 euros– o el d’Ana Botella –100 000 euros–… ni a ón se n’anaven a estiuejar ni els diners que es gastaven (clar, les dos son del PP, com ell).

 

            LA RAZÓN te rao de ser per a escriure titulars enganyosos i fraudulents com “Alemania da un rotundo <<sí>> al rescate de Grecia” (20-8-15, p. 7). Pero vas al text (p. 27) i fas numeros i veus que dels 631 parlamentaris del Bundestag, 46 no acudiren a la sessio (7,29 %), 18 s’abstingueren (3,07 %), 113 votaren no (19,31 %), i el “rotundo sí” es traduix en 454 vots (77,60 %); en l’agravant que dels partidaris del no, n’hi havia 63 membres de la seua coalicio (CDU + CSU = 228), o siga, un 27,63 %. ¡No res! Aço ultim, en el PSOE o Podemos s’hauria traduit, mes o manco, en “El PSOE se rompe” o “Podemos se desintegra”.

 

             La continuacio del ‘periodisme d’investigacio’ igual sera averiguar a ón compra Manuela Carmena el mocador, les chancles, les ulleres o el capell que porta. ¿Seran de marques, seran cars, es compatible el dispendi en l’ideologia que defen?

 

                 Una ultima noteta. El redactor o redactora del peu de foto de les flors (20-8-15, p. 5) escriu “pero que, también, se haya protegida” ¿‘Haya’ d’arbre o ‘halla’ de ‘hallar?

Antoni Fontelles