ACNV al costat dels malalts d'Esclerosis Multiple (EM)

25/5/2016

            Accio Nacionalista Valenciana es un partit que està al costat i mira pel be de les persones. En el dia mundial de l'Esclerosis Multiple (EM), en coordinacio en la Secretaría d'Accio Social d'AVANT, volem posar-nos en la pell d'aquells que patixen esta malaltia.

            L'Escleroris Multiple es la primera causa de discapacitat per malaltia entre els jovens entre els 20 i 40 anys. Es tracta d'un proces neurodegeneratiu, cronic, i discapacitant que apareix a temprana edat, sent de dificil diagnostic, puix presenta patologies que poden ser atribuides ad unes atres malalties.

http://ecodiario.eleconomista.es/salud/noticias/6745555/05/15/Esclerosis-multiple-primera-causa-de-discapacidad-entre-los-jovenes-espanoles.html?gclid=CJ-0wYun9cwCFbQV0wodkr0CWA

            Per causes desconegudes, danya al sistema nervios central, al cervell i a la medula espinal, presentant un quadro patologic autoimmune, pel qual el sistema de defenses queda afectat, alterant el seu funcionament.

            Entre els sintomes neurologics que produix es conten la visio doble, o el formigueig en un principi i, quan la malaltia està mes alvançada, ocasiona dificultats al caminar, tremolors en braços, manca d'equilibri...

            Uns atres sintomes en els que han de conviure els malalts son la perdua de força, problemes de concentracio i d'espasticitat (rigidea muscular i espasmes involuntaris). L'afectat ho percibix com una sensacio de rigidea o tensio incrementada en els musculs, que entorpix el moviment, li lleva habilitat i aumenta la seua fatiga. Quan va acompanyat d'espasmes musculars, la persona en EM descriu una sensacio d'estirament o sacseig que, en ocasions, pot resultar doloros.

http://observatorioesclerosismultiple.com/esp/profesionales-banco_de_recursos/_como_gestionar_la_espasticidad_en_la_esclerosis_multipleij/detalle.html

            Es caracteristic dels malalts el cansar-se mes de lo normal en tarees comunes, la qual cosa pot crear greus problemes llaborals ad aquells que la malaltia els permet continuar treballant.

            No tots els malalts patixen els mateixos sintomes i inclos el mateix pacient els te diferents en diferents brots. Per aixo l'EM es coneguda com "la malaltia de les mil cares".

            Habitualment, es presenten episodis en diferents sintomes dels que la persona es sol recuperar, fins que "en el pas dels anys, comencen a quedar seqüeles que es van acumulant i causant discapacitat". Depenent del diagnostic i l'eficacia del tractament (no totes les persones responen d'igual manera davant dels diferents tractaments  paliatius que a dia de hui es poden aplicar), tardara mes o menys temps en succeir, inclus cap la possibilitat de que la malaltia "es detinga" o alvance tan lentament que coste notar els seus efectes discapacitants.

            Existixen diferents tipos d'EM, en evolucions diferents, des de la progressiva recurrent, que alvança sense pietat, per sort la menys comuna d'elles, nomes afecta a un 3% dels malalts, passant per la remitent recurrent, la mes extesa, afectant a la majoria dels malalts, com a subdivisions estarien la primaria progressiva que afecta a un 12% dels malalts, en la que els sintomes es presenten de manera progressiva i la secundaria progressiva evolucio natural del 25% dels malalts que patixen l'EM remitent recurrent.

http://www.fem.es/llista-tipos-de-esclerosis-multiple.aspx

            De moment, no te cura, no obstant, en els ultims 20 anys s'ha donat un gran bot terapeutic, hi ha uns 10 farmacs encaminats a reduir l'inflamacio i la perdua de mielina. No curen, pero ajuden a fer mes llarc el temps sense discapacitat i milloren la calitat de vida.

            ¿Qué demanen els malalts a la societat?

Empatia
Comprensio
Paciencia
Afecte
Un somriure
Un abraç

            La malaltia afecta al sistema nervios central, de manera que, en apreciacio dels malalts, tot lo que afecta negativament a l'estat emocional es traduix en un empijorament i tot lo que l'afecta positivament es convertix en millores i mes calitat de vida.

            La calor es un atre agravant, sempre en apreciacio dels malalts, els quals asseguren sentir despertar la malaltia i aumentar els sintomes en presencia d'una temperatura alta. L'apreciacio de temperatura alta tambe pot variar per una percepcio distorsionada de la real, podent patir fret o calor indistintament de lo que indique el termometro. Tampoc un fret intens resulta positiu. L'aire acondicionat en llocs calurosos es fa imprescindible.

            L'Hospital General/Universitari/Provincial de la ciutat de Valencia ha iniciat un complement del tractament de l'Esclerosis Multiple, realisant un seguiment psicologic i terapies en grup, complementades en arteterapia, musicoterapia i diferents modalitats de relaxacio, aixina com unes atres disciplines, per a les que aporta la participacio de professionals especialisats per a que els malalts deprenguen a conviure en esta malaltia i puguen alcançar millor calitat de vida tambe a nivell emocional.

 

            Posa't en el seu lloc, pensa que dema tu, o u dels teus podeu ser els afectats.

 http://www.esclerosismultiple.com/esclerosis-multiple/que-es/

Miquel Real