Una solucio insuficient i ineficient per a els desposseïts de vivendes

31/12/2014

Front al problema que constituix la desocupacio forçosa de la propia vivenda (furt) per part dels bancs, l'unica resposta havuda per part del govern del PP es l'instauracio d'un regim de lloguer de vivenda ineficaç, ineficient i insuficient. Un total de 107 vivendes del parc public de la Generalitat han segut ocupades en lloguer per persones desposseïdes de les seues cases des de que es posà en marcha el Pla Extraordinari de Lloguer d'Interes Social, a finals de l'any 2011. Tal i com ha informat la consellera d'Infraestructures, Territori i Mig Ambient, Isabel Bonig. Ademes, Bonig sifra en 350 el total de pisos entregats en tot el territori valencià, dins del dit pla.
Este montant de pisos s'han obtingut dels pertanyents al parc de l'Entitat d'Infraestructures de la Generalitat (EIGE), successora de l'antic fallit Institut Valencià de la Vivenda. La majoria de les vivendes, llogades a preus socials a families desposseïdes, estan situades en Paterna (26), Morvedre (16), la ciutat de Valencia (8), la ciutat d'Alacant, Nules i Requena, estes tres ultimes en set unitats cadascuna.
Respecte al total de pisos entregats, en aplicacio del Pla Extraordinari de Lloguer d'Interes Social, Paterna reunix 64 de les vivendes entregades, Morvedre 43, Monover 25, Alcoy 21 i la ciutat d'Alacant 15.
Comparades estes sifres en les de les persones desposseïdes de vivenda les sifres resulten ridicules. Prenent les senyes del Consell General del Poder Judicial del segon trimestre de 2014, l'estadistica diu que se registraren en tot l'Estat 18.749 despossessïons de vivendes, lo que representa un aument del 3,7% en relacio en l'any anterior. D'estos, un total de 2.901 es produïren en territori valencià, i suponen un 15,5% dels produïts en tot l'Estat. L'importancia d'esta sifra situa ad estes despossessions com a un problema de primer orde en el nostre territori, producte derivat de l'esclafit de la crisis.

En el mateix periodo de 2013 (un any abans), hagueren 2.467 despossessions de vivendes; per tant el pla impulsat pel president de la Generalitat, Albert Fabra, i la consellera Bonig en novembre de l'any 2011, a banda de ser l'unic pla existent, representa un absolut fracas, com a forma de resoldre un problema social que afecta a una part important de les families valencianes. Un problema generat pel propi govern del PP que posà a dit al front dels bancs publics (Bancaixa i CAM) a persones inadequades. Erros que han segut pagats injustament pel poble valencià i no pels verdaders culpables.

A nivell estatal, buscant una solucio, s'ha fet en el Congrés una proposicio no de llei per a demanar que, mentres persistixca l'actual situacio economica, que impedix a molts valencians i valencianes pagar les seues hipoteques, es mantinga la moratoria i es flexibilisen les condicions d'acces a la mateixa, ya que son molt restrictives. En el mateix sentit s'ha presentat una atra iniciativa en les Corts Valencianes. Estes dos, en definitiva, son simples pegots que no contenen normes efectives per a rescatar a les persones, i no donen una solucio real al problema.
Dins de les possibles solucions al problema de l'insuficiencia de vivendes disponibles està aumentar el parc de vivendes de renda protegida, tema tabu per al propi PP, que ha protegit des del principi de la llegislatura als constructors i especuladors de la terra en el foment de les vivendes de renda lliure.  

Accio Nacionalista Valenciana propon:

47. Activar politiques que faciliten l'acces a la vivenda, potenciant les vivendes de lloguer. Reivindiquem al Govern de Madrit desgravar el lloguer tant per a propietaris com per a inquilins, tant en vivendes habituals com en eventuals o vacacionals, en l'objectiu d'impulsar el lloguer de vivendes i prevenint, o sancionar en el seu cas, la morositat creixent en este sector. Tambe proponem incrementar la pressio tributaria municipal tant sobre les entitats financeres, com sobre les seues empreses filials, les quals han desposseit als ciutadans de les seues vivendes, d'esta manera pretenem, primer, disuadir als bancs d'actuar sobre families mes desprotegides, segon, incentivar als bancs a llogar les vivendes que ya posseisen, en conte de retindre-les per a subastar-les, i, tercer, en cas contrari, els ajuntaments aumentarien la recaptacio per este concepte, el qual se destinaria a la creacio de VPO.

48. Fomentar i reivindicar la dacio com a pagament de les vivendes. Apostem per les directives europees mes garantistes i justes que les actuals de la llegislacio espanyola en quant als desfiduciament de les vivendes. Reivindicar l’entrega de la vivenda com a requisit suficient de pagament, tal qual ha demanat el mateix Parlament Europeu al Consell d’Europa. En este sentit, apostem per les directives europees mes garantiste si justes que les espanyoles en quan a les despossessions.

50. Propondre al Govern de Madrit, el desgravament de les reformes i reparacions menors en vivendes particulars, al mateix temps que l’aument de les sancions fiscals a les empreses i professionals que treballen sense tributar. D’esta manera estimulem els treballs per chicotetes empreses, favorim als propietaris particulars i prevenim, o sancionem en el seu cas, als posibles defraudadors del sector.

51. Propondre al Govern de Madrit, el desgravament del lloguer tant per a propietaris com per a inquilins, tant en vivendes habituals com eventuals o vacacionals. D’esta manera impulsem el lloguer de vivendes i prevenim, o sancionem en el seu cas, la morositat creixent que existix en este sector.