Sege de Facenda a les Falles

21/11/2014

Festes: Nous controls. Sege de Facenda a les Falles. Tecnics del fisco reclamen factures i documentacio en tallers d'artistes fallers. El sector apunta a que les noves inspeccions es deriven de la batuda de 2013.

El primer pas es donà en plenes festes de 2013. Llavors, tecnics de Facenda es desplegaren per les principals comissions falleres de les comarques centrals valencianes en busca de qualsevol clavill de frau fiscal. Es tractava, aclariren posteriorment, d'una batuda "ordinaria" de l'Agencia Estatal d'Administracio Tributaria (AEAT) que no buscava res en concret: La maniobra, exhibida pel ministre de Facenda, Cristobal Montoro, deuria servir com avis a les festes d'unes atres grans ciutats. No obstant, passat any i mig d'aquell episodi, el fisco seguix pendent de les falles.

Concretament d'alguns tallers d'artistes fallers, segons confirmaren ahir fonts vinculades al sector. En esta ocasio no s'han produït registres complexos ni multitudinaris, sino que les actuacions es concentren en un grapat de professionals del sector, algu d'ells en un gran volumen de treball, explicaren les mateixes fonts.

"S'estan presentant en Llibrets en algun taller per a que l'artiste aporte tota la documentacio al respecte dels monuments proyectats i del resultat final", indicaren unes atres fonts. Uns atres, en canvi, senyalaren que estes mides son la continuacio de la batuda que els treballadors del fisco realisaren en plena semana fallera en 2013: "Nos digueren que no era preocupant, que era una inspeccio rutinaria per a arreplegar informacio pero pareix que ara estan creuant senyes", insistiren.

L'objectiu, en qualsevol cas, seguix sent l'evasio fiscal, encara que les fonts consultades no desvelaren qué possibles irregularitats s'estan rastrejant ni quants tallers estarien afectats. "Son tecnics de Facenda i porten efectuant controls d'un temps a esta part. No fon alguna cosa puntual en el temps com se digue en acabant de l'inspeccio de Falles de 2013", manifestaren.

Ni tansevol s'han fet publics els resultats, els registres s'han convertit en els ultims dies en un tema freqüent de conversacio entre els presidents de les comissions falleres. I es que, des d'aquella operacio que se centrà en les falles d'Especial i Primera que en acabant tingue continuacio en algunes falles de fora de la ciutat de Valencia i inclos de les comarques centrals, les comissions han estat pendents de qualsevol actuacio d'este tipo per part tant de l'inspeccio de Treball com de Facenda.

I es que, els presidents d'Especial es sentiren "perseguits" llavors per la presencia de deu grups d'inspectors repartits per totes les comissions per a "recabar" informacio, segons asseguraven. Tots ells denunciaren no haver vixcut mai una situacio pareguda i menys en els dies previs de la plantà. un dels moments de major activitat en les comissions per l'escasea de temps per a rematar els monuments. Esta situacio i la pressio politica, tots els grups es queixaren del moment en el que es produï l'inspeccio, dugue a que els tecnics movilisats per Facenda no exigiren en el moment tota la documentacio requerida sino que oferiren un plaç de temps d'algo mes d'un mes per a que cadascuna de les comissions posara en orde els seus archius i poguera presentar posteriorment tots els documents requerits en la seu de l'Agencia Tributaria. Aixina, moltes de les comissions visitades pel fisco decidiren acogir-se a esta opcio i no entregaren tots els rebuts i factures fins al mes de maig, quan finalisava el plaç donat per l'Agencia Tributaria. Se donà per sentat que el periodo d'inspeccions hi havia finalisat sense majors conseqüencies encara que pareix que Facenda no ha dit la seua ultima paraula.

Des d'Accio Nacionalista Valenciana considerem que gestionar el control tributari a colp d'efecte, ademes d'inefectiu, resulta discriminatori cap al grup triat com "victima eixemplarisant". El control tributari deu de ser general i afectar a tots per igual, i no reduir-se a simples actuacions cridaneres que lo unic que perseguixen es un maquillage d'image. Les grans empreses, fonts inesgotables de frau mai son objecte del control necessari per part del fisco. Pero ademes actuacions irregulars les trobem alla per a on hi ha activitat economica. Des d'aquelles gasolineres que es neguen a fer una factura quan te dispensen combustible, a les contabilitats "en blanc" que porten la majoria de majoristes de Mercavalencia, que superen al doble, i en alguns casos tripliquen la facturacio declarada. Una activitat eficient per banda de l'Agencia Tributaria es pot convertir en una font inesgotable de nous ingressos per a l'erari public.

http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/11/21/546e5785268e3e6b028b457b.html