Saqueig de les caixes valencianes: la CAM a juï

13/2/2015

El fiscal demana fins a quatre anys per a dos exdirectius de la CAM per la "desvergonya" de les dietes. Les cobraren fins a un total de 19 membres de l'entitat. Tambe els demana que tornen els diners, tal i com està contemplat en la llei. ¿I als valencians qui nos torna la caixa que ara està en mans dels catalans?

El ex director de la CAM, Roberto López Abad, (izquierda) y el ex...

L'exdirector de la CAM, Roberto López Abad, (esquerra) i l'exdirectiu Juan Ramon Avilés EFE

Font EUROPA PRESS/ Diari El Mundo 
El fiscal anticorrupcio Luis Rodriguez Sol ha alçat este dijous a definitiva la seua peticio de quatre anys de preso per a l'exdirector general de la Caixa d'Aforros del Mediterraneu (CAM) Roberto López Abad i de dos anys i mig per a l'expresident de la Comissio de Control Juan Ramón Avilés per la "desvergonya" de les dietes abusives que cobraren un total de 19 membres de l'entitat.

Els dos exdirectius es senten en la banqueta dels acusats de l'Audiencia Nacional des del passat 22 de giner, acusats de delits d'apropiacio indeguda i otorgament de contracte simulat. El Ministeri Public demana, ademes una indemnisacio al Banc Sabadell o subsidiariament a la Tenedora d'Inversions (TI) de 1'4 millons d'euros, i multa, per al primer, d'uns atres 90.000.

Segons ha expost el fiscal davant de la Sala, presidida per la juge Teresa Palacios, López Abad i el fallit president de la caixa, Vicente Sala, incorreren en un frau de llei dirigit a proporcionar als integrants de la Comissio de Control de la caixa una retribucio que no els corresponia segons els propis estatuts del banc.

En esta intencio, decidiren integrar-los en una comissio paralela de govern, la d'una de les societats participades, la TI. Les seues funcions en este orgue creat ad hoc eren, quant menys, discutibles, segons la descripcio del representant d'Anticorrupcio.

Rodriguez Sol ha assegurat que els 19 membres d'esta comissio 'paralela' "no tenien cap de dret a cobrar absolutament res" ya que acodien a les reunions de TI "com qui va a una conferencia". "U va, es senta, escolta lo que es diu i com a molt fa preguntes a la fi", ha insistit.

"Treballen no res"

El president de la Comissio de la participada, i els atres 18 membres, no treballaven "res" entre reunions, presentaven un "enorme grau de desconeiximent de les seues funcions" i "no tenien cap de responsabilitat", ha dit el fiscal.

No obstant, la seua presencia en l'organisme, creat en 2005 i que pervixque fins a 2011, els proporcionà pingües beneficis, que oscilaren entre els 9.000 i els 308.700 euros que s'autoassignà Avilés.

Ademes, les dietes s'anaren incrementant en el transcurs dels anys, fins a tal punt que arribaren a multiplicar per 150 la cantitat inicial i desembocaren en una retribucio de 80.000 euros per dos reunions anuals que se prolongaven una mija de dos hores. Es dir arribaren a ingressar 20.000 euros per hora d'assistencia.

Rodriguez Sol ha defes que deu reclamar-se als 18 membres de la comissio de TI la devolucio integra de les cantitats cobrades, com arreplega el Codic Penal i en calitat de particips a titul lucratiu. "Hi ha un enriquiment ilicit fruit d'un delit", ha dit.

Prestams irregulars

El fiscal acusa, ademes, a Avilés d'aprofitar la seua influencia en l'entitat per a concedir a 'La Vereda de Sucina', una empresa que controlava per mig de societats interpostes i varis familiars, prestams per a operacions immobiliaries per un total de 18'9 millons d'euros.

Ademes, el fiscal acusa a Aviles de simular un traspas d'accions d'esta empresa a favor de sa germana en l'intencio de sortejar el control de l'Institut Valencià de Finances (IVF) i renovar els seus prestams. La compradora "ficticia" abonà 90.000 euros pels tituls, en acabant de rebre uns diners que li foren entregats per la dona de l'acusat.

El representant d'Anticorrupccio ha precisat que esta maniobra servi a Avilés per a evitar un impagament que li haguera supost l'obligacio d'abandonar el seu carrec en l'entitat.

"El prestam tenía mort cerebral, no es podia reanimar i mantindre-lo era perjudicial per a la caixa. Es com una bola de neu, el deute va creixent", ha indicat Rodriguez Sol.

Per la seua part, l'advocat del Fondo de Garantia de Deposits i de la CAM, Carlos Gómez-Jar, ha reclamat una indemnisacio per a l'organisme de quatre millons d'euros, pels pejuïns ocasionats.

El FGD --que demana sis anys per a López Abad i 10 per a Avilés-- fa "la llabor de bomber del sistema financer" i si te que soportar "lesions" per la seua intervencio, obligada per a mantindre el sistema financer espanyol, "ha de ser indemnisat" i, cadascu dels culpables, deuran de fer-ho en proporcio, ha dit.

Image: ca.wikipedia.org