Polarisacio i infrafinançacio (I) / J. Masia

2/1/2024

           Fundeu ha triat la paraula de l’any: polarisacio. Les persones decents la coneixen ben be, estan embafats de les exageracions i del breguisme que representen molts politics espanyols, en especial els d’extrema dreta (VOX) i dreta extrema (PP), pero en la comunitat de veïns −o com dirien en À Punt: casa nostra− toquen un atre sainet. Els acolits apladuixen als brofecs, a l’hiperbole i al pensament catastrofic. Espanya s’ha trencat mil voltes i la democracia ha desaparegut fa anys, pero al remat, tot seguix en el seu lloc. La templança, l’equilibri i ser lo mes objectiu possible son grans virtuts que eviten que te passegen com a un gosset.

Si revisarem en el passat l’activitat parlamentaria o les declaracions en els mijos d’informacio/deformacio observarém contundencia, pero almenys, guardaven una miqueta les formes. Ara van de perduts al riu i naturalisen i llegitimen actituts, conductes o emocions en la casa de la soberania nacional que retomben fins a l’ultim raco de l’Espanya buida. Per aço no resulta estrany que determinats delits d’odi o maltractament contra les dones brollen i creixquen per tot arreu, lo rar, sería lo contrari. Despuix de mes de 10 causes archivades per lawfare contra Podemos i la seua finançacio, els juges, majoritariament conservadors, es podien posar a cobrar o sancionar per alguna estrambotica o aberrant declaracio politica que se’n va de mare.

Les sectes quan arriba el dia predit, el de la fi del mon, refan el seu discurs per a que els creduls seguidors es mantinguen en la mentira permanent convertida en l’aire que respiren. Els esperits animals de l’odi, la rabia i l’insult es rastregen en el discurs del PP i VOX, de fet, comuniquen a través de la propaganda.

Quan el venut com a neolliberal, moderat i intelectual yayet José M. García Margallo s’afig a la cua per a comprar la fruita de la presidenta de Madrit (IDA) alguna cosa està passant i es que la vergonya i l’etica desapareixen. Digue en el programa Todo es mentira, arran de la polemica en els ministres el dia de la comunitat, “als madrilenys nos agrada la chuleria de Ayuso”, no es pot afirmar l’estupidea sense que el pilar de la racionalitat mundial tremole. Si confon chuleria en ser una choni…, està clar que necessiten algun intelectual de prestigi, pero Federico J. Losantos, Hermann Tertsch o Carlos Herrera no valen, ¿d’acort?

PP i VOX s’oponien al desconte en els transport public, ara en el govern l’han aprovat, durant anys el primer ha mantengut un sistema de finançacio que tot lo mon sabia que era tremendament perjudicial −les sifres no enganyen− per als valencians −el del PSOE idem i es perque l’espanyolisme es contrari als interessos del valencianisme−. Ara, el PP reclama com els independentistes, que lleven part del deute i milloren l’asignacio −¡boquiobert estic en el valencian power!, ¡quí t’ha vist i quí te veu, mateta de fenoll! VOX, com sempre i a soles, s’ha posicionat en contra de qualsevol millora per als valencians.

Imagens: biodog.es, rtve.es.