¡Pobra Argentina! / Toni Fontelles

23/11/2023

           Hauria d’haver dit ¡pobres argentins!, que tambe, pero preferixc el colectiu del païs, perque han triat lo que han triat: l’ultradretà Javier Milei, un 56 % dels vots, front al peroniste Sergio Massa, 44 % dels sufragis. El passat 19-11-2023 elegiren president entre lo roïn conegut (l’actual ministre d’Economia, Massa, en un 142% d’inflacio interanual i una devaluacio del pes argenti del 50% en un any) i lo pessim desconegut, fins a un cert punt (l’economiste Milei). L’opcio ha segut lo pessim.

Ha guanyat en 21 dels 24 distrits, no en la provincia de Buenos Aires que es la mes rica, la mes gran i la mes poblada, i que encara controla el peronisme. Segons els analisis demoscopics, el seu vot ha eixit de les capes miges i baixes, principalment jovens. En Argentina, 4 de cada 10 persones son pobres. Provablement en poc de temps en seran 6 de cada 10.

Partidari dels expresidents Donald Trump –Estats Units– o Jair Bolsonaro –Brasil–, Milei ha declarat que “Hoy comienza el fin de la decadencia. Se termina el modelo empobrecedor del Estado omnipresente. Hoy volvemos a abrazar las ideas de la libertad de nuestros padres fundadores”. I ha anunciat canvis estructurals al crit de “¡Viva la libertad, carajo!”. Aci ya sabem qué vol dir ‘estructural’, la paraula talisma dels neolliberals.

¿Quín es el programa que porta baix del braç o en la motosserra? Sent un anarcocapitaliste o un ultrallibertari... les receptes de sempre (durea en els debils i sumissio als poderosos): reduir l’estat a la minima expressio (perque es el principal lladre), tancar ministeris inutils (11) com educacio o salut (alli sanitat i educacio son publiques i gratuïtes), despedir millers de funcionaris, privatisar una trentena d’empreses –per als amics, com en Espanya feren Felipe González i José María Aznar–, retall massiu d’imposts, eliminar ajudes socials, i l’estrela de les estreles llibertaries: tancar el Banc Central i dolarisar l’economia (convertir el dolar en la moneda oficial).

Com a bon ultradretà es negacioniste del canvi climatic (conec el païs fa anys i l’unic glaciar que ‘alvançava’ era el Perito Moreno, els atres reculaven o havien desaparegut), vol llevar per llei l’avort aprovat en 2020 (ahi no hi ha llibertat), permetra l’us d’armes i aumentarà el presupost de defensa (¡cóm no!) i autorisarà que l’eixercit puga fer de policia.

El retrat es completa en l’oposicio al Mercosur regional i vol trencar relacions en China i Brasil, per comunistes, a pesar de ser els socis comercials mes importants. La seua mirada està en Estats Units, sobre tot si guanya Donald Trump. Naturalment relativisa la dictadura de Videla (1976-1983) que nomes comete ‘excessos’.

U dels problemes que tindra es que son partit, La Libertad Avanza, nomes te 38 diputats dels 350 de la cambra baixa.

I els seus aliats internacionals... entre els espanyols estan l’expresident Mariano Rajoy, el dirigent de Vox, Santiago Abascal (es va reunir el mes passat en la que sera vicepresidenta Victoria Villarroel) i, no podia faltar, IDA (Isabel Díaz Ayuso, presidenta d’Espanya-Madrit-Espanya).

Que el kirchnerisme, una rama del peronisme que domina la politica argentina des de 2003, ho ha fet mal, es cert, que el candidat Massa no era l’adequat, tambe... pero... ¿no hi havia una atra solucio en el païs?

Hi ha economistes, seguidors d’ell, que consideren que la dolarisacio sera un desastre (el dolar ya fon divisa oficial fa decenis) i que acabarà en el rescat del Fondo Monetari Internacional (al qual li agraden les reformes estructurals: retallades presupostaries, reduccio de l’estat i privatisacio d’empreses).

¡Ah! i per a arrematar, Milei es partidari de la venda d’orguens... el que no puga menjar, que venga un renyo, una cama, una mamella...

La selva es una societat mes humana que la darwinista futura Argentina.

Imagens: cadenaser.com, vozpopuli.com, wikipedia.