Ni rei ni emerit. / Toni Fontelles
28/11/2022
En alguna atra ocasio m’he manifestat contrari a la monarquia, perque ningu te dret sobre un estat o sobre uns ciutadans per naiximent. En el sigle XXI –i abans– les persones hem de triar quí volem que nos represente i nos governe. Els hem de poder posar i llevar... es basic.
Ya no me caïa be l’emerit, Joan Carles I, perque globalment s’ha mostrat indigne de la confiança dels espanyols i s’ha manifestat com un gran deshonrat (sense problemes morals per a furtar diners als ‘subdits’), com Jordi Pujol respecte als catalans.
El substitut i fill, amplament preparat en els diners de tots, es d’una atra pasta, ho reconec, pero te el mateix defecte original que el predecessor: ocupa una jerarquia per ser descendent de, cosa que molt pocs ciutadans tenen (excepte aquells que hereten llegalment).
L’ultima rao es l’entrega dels premis Jaume I (25-11-2022). En la clausura Felip VI pronuncià unes poquetes paraules (15-20) en ¿valencià?, pero es notà que si l’intencio era una el resultat fon una fonetica a la catalana (que es lo que ell ha depres i la princesa tambe). Ya dic, en el breu fragment utilisà ‘Generalitat’, ‘genis’, ‘Jaume’ (en una palatal fricativa sonora inicial, com es norma en catala), ‘convocar’, ‘primer’ (menjant-se la -r final, en ‘primer’ varies voltes, nomes al final articulà un ‘primer’ com diém la majoria dels valencianoparlants, ¿per equivocacio?), tambe usà ‘emprenedors’ (marcant la terminacio -rs), ‘va ser’ (neutra, pero significativa front a ‘fon’ / ‘fou’) i ‘València’ (en e tancada).
Si algu haguera fet un gest de desaprovacio... impensable... per a que Felip VI haguera preguntat per qué... sabria que n’hi ha valencianes i valencians una miqueta farts. Pero son-som sumissos tant al seu ‘despreci’ (hauria segut impossible, al reves, en Catalunya) com al que diariament nos somet el sistema governant autonomic, catalaniste.
Per cert, l’entrega dels premis en esta 34 edicio ixque com a sexta noticia en el telediari de la nit en À punt... darrere del 25-N (vinticinc ‘ena’ per als locutors), el ‘black Friday’, la semana de quatre dies, el cotonet dels citrics, el transport ferroviari (una protesta de dos ‘sardines’)... i per davant de la taxa turistica. No se quí fa l’escaleta informativa, pero... deixa molt que desijar... provablement, com que no era ‘monarquic’, la clavà pel mig del telenoticies devaluant l’importancia i repercussio socials del treball dels premiats.
Aço està en sintonia en la mocio que presentà VOX (els que nos salvaran) en Vilarreal (16-11-2022), no nomes per lo de “arreu del País Valencià” sino perque el text estava redactat en correcte catalanesc (desenvolupa, altres, nombroses, compta, amb, realitza...) ¿un error?. ¡Es que els traus de ‘Espanya’ i es perden!
Una mes i una atra. I les que vindran per falta d’una cosa tan senzilla com la dignitat per a defendre lo nostre (siga lo que siga: productes, comunicacions, proyectes, cultura i llengua valencianes...). Molta propaganda i pocs fets.
Antoni Fontelles
Imagens: eldiario.es, 20minutos, archiu ACNV.