Nebulossa i la fachosfera / Toni Fontelles

9/2/2024

            ¡Veges tu la polseguera que ha mogut Nebulossa i la canço “Zorra” que representarà enguany a Espanya en Eurovisio! ¡Quànta gent desqueferada n’hi ha!

            Els eurofans estan supercontents i l’ha alabada el president espanyol Pedro Sánchez, El Mentiros (aixina es deriva de la ‘modificacio tecnica’ de la llei d’enjuïciament criminal per a contentar a Junts). A mi tambe m’agrada, es lo que s’espera per a un concurs com Eurovisio.

             Enseguideta han eixit els torquemades a criticar-la perque califica a les dones de “zorra”. No han entes res. Si seguiren la lletra, la canço no reivindica que a una dona se la puga calificar de “zorra” sino tot lo contrari. Que un home se’n puga anar de farra no passa res, que un home puga tindre cada dia una novia no passa res, que un major es case en una joveneta no passa res... pero si es al contrari, si el subjecte es una dona... ahi no... ahi es una “zorra” o coses pijors. I est i no un atre es el mensage. Lo que a un home se li permet a una dona se li critica.

              I si Sánchez es un mentiros no es manco cert que hi ha una ‘fachosfera’ que s’ha tirat damunt contra la canço i la cantant. Ya passà fa dos anys en Rigoberta Bandini i sa canço “Ay mamá”. Podrien haver criticat que no te veu, que es retro –huitantera–, que es major (no s’atrevixen perque no es politicament correcte). Tampoc te veu Alaska i ahi esta triumfant.

             Quan dic ‘fachosfera’ me referixc a un fenomen transversal... no li agrada a Susana Díaz, La Sultana, reconvertida en ‘socialista de les bones’; no li agrada a la socialista Elena Valenciano, que no vol que a sa filla li diguen “zorra”; no li agrada al ‘president’ de les Corts, Llanos Massó, que no distinguix diputat de diputada; no li agrada a l’extriumfet Manu Tenorio, ¿quí es este?; no li agrada ad algunes associacions feministes ¿?; no li agrada al bisbe d’Oriola-Alacant José Ignacio Munilla, i en la seua iglesia les dones son poc menys que criades; no li agrada a la BBC britanica, que millor faría en preocupar-se per les condicions del barco-preso per a immigrants o per les expulsions a Ruanda, un païs africa ‘segur’, a canvi de diners...

            Provablement tots estos estan d’acort en la sancio del festival a Russia per l’invasio d’Ucraïna... pero a ningu li preocupa la matança de palestins (i no oblide els 1200 israelians assessinats per Hamas, pero tampoc oblide la destruccio a consciencia i els mes de 27.000 palestins assessinats per Israel). I dic que no els preocupa perque les Corts –en autorisacio del ‘president’– han passat un documental sobre la massacre d’octubre... Ningu ha demanat sancionar eurovisivament a Israel (que d’europeu te lo que yo d’alpiniste).

            I al remat, un insult es un insult perque l’insultat accepta la degradacio nominal de l’insultador. Yo tinc a molta honra ser ‘blaver’... un ‘insult’ en orige. I en la cultura popular ho tenim ben arraïlat... els malnoms son en moltes ocasions ‘degradants’ (‘petorra’, ‘tort’, ‘negre’, ‘moll’...), pero en la mida en que el ‘degradat’ l’assumix com a propi, pert el valor d’insult i li lleva la força a l’insultador.

            En Chanel ya vaig pronosticar que podria guanyar, casi. Nebulossa te molts numeros per a quedar molt be (dependra del puritanisme dels jurats estatals).

Imagens: rtve.es, 20minutos.es.