Les victimes de l'accident del metro farts de Fabra

4/11/2014

Les victimes del metro demanen a Fabra que deixe de dir que "les porta en lo cor". Accio Nacionalista Valenciana exigix al Consell actuacions i no vanes paraules. Quan l'actuacio no està a l'altura s'han de prendre mides, i una mala gestio que dona com a resultat un mortal accident, al marge de les actuacions judicials ha de tindre conseqüencies politiques. ACNV demana el cesse d'Isabel Bonig, presidenta i maxima responsable de la FGV.

L'Associacio de Victimes del Metro del 3 de Juliol (AVM3J) ha assegurat el dilluns passat que les declaracions com imputats en la causa d'accident de metro, concretament de l'excap d'Estudis i Proyectes de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Francisco Orts i de l'exdirector d'Explotacio de FGV, Vicent Contreras, confirmen la "deixadea" existent en l'empresa de transports en materia de seguritat passat el sinistre ocorregut en la Llinea 1 de Metrovalencia en 2008, que costà la vida a 43 persones i causà ferides a unes atres 47.

La multitut, que ha abarrotat la plaça de la Verge de Valencia, ha tornat a exigir justicia i ha corejat crits com "Fabra dimissio" o "si se pot". Entre els assistents hi havia un nutrit grup de yayoflautes de Castello que portaven una pancarta que deya "Castello en les victimes de Metrovalencia".

Abans de començar la llectura del manifest, els assistents han guardat cinc minuts de silenci en recort a les victimes en una concentracio que tambe ha volgut recordar i homenajar a les victimes de Madrit Arena, quan es complixen dos anys de l'accident que costà la vida de cinc jovens.

L'associacio ha acusat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, de "ser compliç en el seu silenci" d'aquells que dirigien FGV quan ocorregue l'accident i "d'avalar" la seua gestio. Tambe, li han exigit que "deixe de dir que era inevitable" i que "les porta en lo cor".

A lo llarc de la llectura del seu manifest, l'associacio ha apuntat que Orts declarà que si s'haguera adelantat uns metros, o reprogramat la balisa per a que els trens no superaren els 60 quilometros per hora, "s'hauria evitat l'accident". Tambe han indicat que Contreras afirmà que la base de la seguritat eren les senyals i el reglament de circulacio qui confesà que en FGV "no existia un Departament de Seguritat".

Al respecte, han recalcat que estes declaracions confirmen lo que l'Associacio de Victimes del Metro porta denunciant mes de huit anys i es "la deixadea existent en FGV en materia de seguritat".

"Mentrimentres les llinees 3 i 5 estaven protegides front a un exces de velocitat, la seguritat de la Llinea 1 es deixà sola i exclusivament en mans del conductor", han criticat. Aixina mateix, han denunciat que a pesar de les denuncies vertides en el Comite de Seguritat de la Circulacio, "no es prengue cap mida per a protegir la curva".

En este sentit, han criticat "l'excusa de Contreras", qui afirmà que ell no assistia a les reunions del Comite perque "eren molt tecniques", i no era tecnic en seguritat. De fet, han reprovat que el que fora director d'Explotacio confessara "no coneixer res de balises en anterioritat a l'accident" i alegara "ignorancia" en materies de seguritat ya que "eren de la seua competencia com a encarregat de coordinar les diferents arees que operaven en FGV", han criticat.

Aixina mateix, han precisat que "en lloc de posar solucions tecniques a les carencies de la Llinea 1, han passat la responsabilitat als maquinistes, al dir que eixa curva, circulant per ella a una velocitat adequada, no comporta cap de risc".

Davant d'esta situacio, l'associacio ha criticat que tant Orts com Contreras "es neguen a assumir la seua responsabilitat per manca de mides de seguritat en la Llinea 1" i han instat a la consellera d'Infraestructures, Territori i Mig Ambient i presidenta de la FGV, Isabel Bonig, a "reconeixer que FGV fallà".

Per un atre costat, AVM3J ha agraït "l'empeny" de la Fiscalia per depurar responsabilitats i donar "llum" al cas en acabant del seu solicitat a la juge que investiga l'accident de Metrovalencia en l'imputacio del cap de la Llinea 1 i del director d'Analisis de la Seguritat en l'Explotacio (DASE) de FGV i del director d'Operacions.

 http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2014/11/03/victimas-metro-piden-fabra-deje/1183218.html