L'Aquarius i la xenofobia /J. Masia

17/6/2018

            La qüestio de l'immigracio i la xenofobia desperta els instints mes basics i es impossible un debat racional, ho puc dir, en mes raons, perque estos temes foren les meues arees d'especialisacio en sicologia. Quan escolte que les ideologies no existixen me ric. L'immigracio es un eixemple a on es poden observar les diferencies ideologiques: una esquerra mes empatica i una dreta obtusa, en el millor dels casos. Les veus poden ser escoltades parant l'orella en el bar, en la televisio o en la prensa; l'anonimat de les rets socials fomenta el paroxisme del "facherio". 

La sicologia de minories planteja com a condicio necessaria del canvi social la creacio de conflicte. Una atre fet experimental reconegut es que a través d'este, les minories han de provocar sobre si mateixa la discriminacio, el despreci o el ninguneig, est efecte paradoxal estimularà el dubte, la discussio, la dialectica i despertarà les consciencies dormides. 

 

El viage en patera implica deixar-ho tot arrere per a anar acompanyats de patiment, incertea i la possibilitat d'acabar mort

 

Els immigrants morts, aixina com l'exodo massiu son el resultat –entre unes atres raons– de les politiques lliberals de retalls, les que defenen fonamentalment PP, Ciudadanos, l'antiga CIU i el PSOE (la diferencia en els atres es que abans de clavar-te-les te fica vaselina, els seus ministres d'economia han segut tots neolliberals, ara li toca a una dona, la ministra neolliberal Nadia Calviño, el genero es irrellevant). Es mes important rescatar autopistes, bancs, comprar avions i submarins que invertir en ajuda al desenroll. La conseqüencia es clara: si u en el seu païs es mor de fam emigrarà –si pot o vol–. Si alli dispon d'unes condicions dignes de vida no es produiran grans migracions. Les politiques neolliberals estan directament relacionades en el fenomen migratori en la mida en que "creen el problema" i la politica de l'UE es nefasta i poc respectuosa en l'ordenament juridic internacional finançant el mur turc de la vergonya. 

De poc servix recordar al "facherio" les emigracions d'espanyols a Europa per a treballar, els exiliats de la dictadura escampats per tota Sudamerica o cóm l'URSS arreplegà als chiquets de la guerra, els formà i els cuidà a lo llarc de sa vida. En aquells moments m'imagine que els compatriotes foren ben tractats i si es aixina, haurien d'aplicar-se el conte els trapatroles. Hui per mi i dema per tu, pero ni este senzill argument son capaços d'entendre, ya que l'humanitat no apareix en les ensenyances dretoses i en els gens d'alguns. 

 

Els chiquets de la guerra, vora 34.000 refugiats espanyols foren acollits en diversos països

 

L'irracionacionalitat no enten d'arguments, el biaix confirmatori desprecia o ignora els arguments en contra i nomes busca els casos favorables. Podriem recordar el recurs al terroristes amagats en les persones que venien a Europa a causa de la guerra de Siria. No s'escapà del penos comentari ni el bisbe local "Cañete", que es tambe comentariste homofop. Pareix que ara l'esglesia catolica espentada per l'entusiasme popular participarà. 

S'ha de donar batalla denunciant la falta d'empatia, la violacio de les lleis internacionals, lo miserable de l'oblit de l'historia –tan de moda en els valencianets–. Mentrestant hem soportat en molta resignacio ocurrencies tan estupides com les de l'inefable gran cristia, apostolic i romà, l'exministre de l'Interior Jorge Fernández. Este politic proponia que els defensors dels que intentaven botar la tanca en Ceuta se'ls podien emportar a sa casa; i damunt afegia en La Sexta, en el programa de Jordi Évole (15/02/15), "Todavía no nos ha contestado nadie dando su dirección y comprometiéndose. El buenismo en este punto tiene sus límites" i damunt de xenofop, perdonavides. Com yo no estic afectat pel "buenismo", preferixc a un immigrant que a un facha (com no es la primera que ho dic em ratifique). 

Li podiem contestar que s'emporte a sa casa als bancs o les autopistes rescatades, als corruptes del seu partit o als de l'amnistia fiscal inconstitucional. Les rets socials s'han encarregat d'elaborar contraargumentacions incontestables sobre l'assunt que tractem, recordant tambe unes atres frases historiques de Fernández. I ara uns ¡nyas, coca! antologics d'internet: 

"Camps alerta: si acogemos a 629 refugiados no nos quedará dinero para hacer carreras de Fórmula 1.— Anacleto Panceto" 

 "Liberal en lo económico y de dejar que la gente se muera en alta mar en lo social.— Roboz (@LI3PeO)" 

"No podemos acogerlos a todos, sólo saben robar, ¡y son casi mil! Bueno, son 629 y todavía no han llegado, - Hablo del PP. Anacleto Panceto" 

"Por cierto, no he visto a todas esas asociaciones “pro vida” manifestarse por el barco lleno de inmigrantes sin puerto en el que atracar.— Numeritos ????" 

 "En Valencia atracaba Camps, ahora atracará un barco lleno de refugiados, ese sí es un cambio y lo demás son hostias.— Don Mitxel Erregea" (http://www.publico.es/tremending/2018/06/12/tremending-topic-liberal-en-lo-economico-y-de-dejar-que-la-gente-se-muera-en-alta-mar-en-lo-social/)

L'au carronyera, la gavina d'Interior, el filibuster parlava de que la frontera espanyola era movil (?!), era practicant de les devolucions en calent, premià als guardies civils que disparaven a immigrants que nadaven, alguns s'ofegaren en la mar. No li importà contravindre les ensenyances cristianes ni tampoc al papa que no combrega en les seues actituts xenofobes. 

L'univers simbolic de l'immigracio està relacionat en l'eix simbolic de la natura: virus, pesta, riuada, pressio, etc., o en el subtipo emocional, el lexic de la guerra: terroristes, atac, amenaça, invasio, etc., un marc propagandistic que activa el ser emotiu i irracional.         

Ficar damunt la taula la gestio de l'immigracio, la capacitat de carrega dels sistemes d'acollida, quín pla tenen els politics per a donar solucions –en la foto no es suficient compromisers–, el cost, inclus l'argument "primer els espanyols" son qüestions raonables que eixirien en un debat public, pero els instints mes basics impossibiliten un debat en condicions. 

A partir d'aci, nomes queda que seguir fidels a la Carta de Drets Humans, el guany etic mes important de l'humanitat. Esperem que l'espirit del temps –zeitgeist– es menge pels garrons als xenofops, sempre haurem de soportar-ne a uns quants que ademes son neolliberals desnortats, immorals que nomes servixen per a que una elit extractiva s'aprofite dels recursos economics de la poblacio. Franklin D. Roosevelt afirmava que el fascisme era el govern d'uns pocs que s'aprofiten de la democracia, la versio actual son una classe que es fa rica a costa de la precarisacio laboral, arramblar en els servicis publics i omplir-se les bojaques en la corrupcio massiva. La telenovela que no parem de vore en televisio i lo que nos queda.    

L'egoisme assessi de bona part de la dreta espanyola desija que es muiguen en la mar. Als rescatats els hem de donar l'alternativa, que passa irremediablement per salvar-los la vida. Les oeneges, en este cas Meges Sense Fronteres, fan lo que haurien de fer uns atres que no fan, es lo que te privatisar-ho tot, l'assistencia, el rescat o l'ajuda, al remat com no te toca fer-ho es mes facil desentendre's. La batalla continúa.

 

Imagens: Valencia ciutat refugi, elconfidencial.com. Adaptacio ortografica ACNV.
                            detall rescat Aquarius, rtve.es
                            els chiquets de la guerra, las provincias.es

 

J. Masia