La guerra d'Ucraïna (I)./ Per J. Masia.

26/2/2022

Hi ha moltes derivades i perspectives: l'etica, la llegal, la social, la politica, les historiques, les militars, l'economica i la que crec que explica mes per manco: la geopolitica.

 Afirme que l'ofensiva es una violacio del dret internacional, eticament reprovable i des del punt de vista racional −entenga's deduccio llogica− injustificable. Mensage per a l'ultradreta: afirmar que Vladimir Putin es comuniste es com dir que Isabel Díaz −Ayuso− te mes cocient intelectual que Immanuel Kant.

 El poeta grec Esquilo sabia que en una guerra la primera baixa es la veritat, aixina que estem avisats del marc: la propaganda vol canviar les actituts. Ni els russos son tan roïns ni els estadounidencs son tan bons. Els discursos de l'extrema dreta sempre manipulen el contengut, ya corren per ahi les fake news. Els aportare molta mes informacio i de mes calitat de la que rebran mai d'este nefast colectiu.

 Crec que es important deixar a banda la por, en especial, als que estan difonent la falacia de la pendent esvarosa: creuen que Russia continuarà atacant països que estaven en la seua orbita, a l'estil de la salamitaktik d'Adolf Hitler, pero estos panolis menten, no tenen cap rao perque tots son membres de l'OTAN; en la UE no ho son: Finlandia, Suïssa, Suecia, Austria, Bosnia i Herzegovina i Serbia−. Els exaltats de la cassalla passen al pensament deformat catastrofic i anuncien: la III GM quan es molt improvable.

 Les guerres ya no son especialment populars en cap poblacio (el 25 de febrer, en Al rojo vivo de la Sexta, es parlà de 1.500 detinguts i 52 manifestacions en contra de la guerra en Russia), encara que als politics o l'industria armamentistica −lobi o grup de pressio que arriba a les altes esferes− els puguen agradar massa.

 Per als frikifans del tio Sam sería mes que necessari, si volen tindre alguna vegada un poc de rao i d'honradea intelectual i moral, llegir els llibres de Noam Chomsky i si volen saber una miqueta mes, consulten l'Operacio Condor: EEUU movilisà l'insurgencia d'extrema dreta, entrenà a paramilitars i participà en els derrocaments de governs d'esquerres en Sudamerica, inclosos colps d'estat, tortures, violacions i genocidis contra la poblacio. Per als negacionistes ignorants, simplement recordar-los que està reconeguda per Madeleine Albright, secretaria d'Estat, en 1998.

 Que m'expliquen per qué no recolzen al Tribunal Penal Internacional; qué es Abu Ghraib; qué es Guantamo; quí creuen que recolzava als yihadistes que hi havia en Afganistan i s'enfrontaven a l'URSS; per qué fan un embargament comercial a Cuba, en la destarifada i caciquil llei Helms-Burton (1996), al marge de qualsevol llegalitat internacional; quína llegalitat internacional complixen els atacs en drons en Mig Orient; qué es l'Irangate; la guerra d'Irak fon illegal, aixina ho declarà el secretari general de Nacions Unides, Kofi Annan; qué es el trasllat de persones sequestrades –segons ells presoners de guerra− sense tutela judicial efectiva per territori europeu, aixina podria continuar fins a l'infinit perque EEUU ha estat en totes les malifetes, guerres i enganyifes dels ultims 100 anys. T-o-t-e-s. Ara, en lloc de reflexionar i assumir els fets, alguns me vindran en la falacia tu quoque (i tu tambe) que desvia l'atencio sobre el tema tractat deixant-lo sense valoracio, (¡i els russos qué!). Que els russos son roïns no cal explicar-ho perque tot lo mon sap les raons que els mijos escampen massivament, som mes que accessibles.

 Una vegada equilibrada, almenys una miqueta, l'informacio nos donem conte de que entre els participants en esta guerra no hi ha sants, els unics son bona part de la poblacio civil ucraïna que s'ha mantengut al marge de tirar-li mes llenya al foc. El païs s'ha convertit en el joguet d'un remember de la guerra freda.

 El primer ministre d'Ucraïna Volodímir Zelenski es un comic que tenía una serie i pelicules a on fea de president (no es broma ni ironia, es de veres), fon colocat a lo Ronald Reagan per la pressio de l'UE i EEUU que promocionaren unes revoltes que derrocaren a l'antic president Víktor Yanukóvich, que s'anava decantant cap a Russia −m'imagine que els russos apretarien en el gas− de lo que sería obviament el nou fichage. Recorde que participaren neonazis (es nomenen Batallo Azov) en les protestes i acabaren en el govern per mig d'unes eleccions, no debades Putin parla de "desnazificar". El fi, colocar a un favorable a l'UE i EEUU, justificava els mijos, l'alçament contra el govern en centenars de morts i ferits. ¿Alentar la confrontacio es positiu?

 Hi ha un axioma incomplit en geopolitica: a una potencia nuclear no se la deu d'acorralar. ¿Qué ocorregue en la crisis dels missils en Cuba? Perque si els russos son roïns ara, els americans tambe ho foren en l'invasio a bahia Cochinos (abril de 1961). Si no som equanims actuem de part, ocultant informacio. En la crisis dels missils fon l'URSS la que acabà retirant els missils de Cuba, en octubre de 1962. Molts obliden o amaguen els antecedents historics que expliquen lo que ocorre ara, el context sempre es necessari.

 El gran John Fitzgerald activà el risc nuclear en l'enfrontament en Cuba, i aço que estava entretingut −per lo vist anava mes en el pardal en la ma que es fea el pardal−. Me recorda la magnifica parodia de Polonia del video Ay, mama de Rigoberta Bandini, dedicada a la monarquia i al pare, el rei emerit: "vas con la chorra fuera al puro estilo pornhub".

 L'enviament de material belic per part de membres de l'OTAN es totalment negatiu, perque nomes favorix mes morts i allarga un conflicte que està acabat abans de començar. Ucraïna perdra la guerra irremediablement. Les repercussions economiques, si s'allarga, seran molt lesives per a la poblacio mundial, en especial l'ucraïna i l'europea. L'unica eixida digna passa per firmar la rendicio i que els actors en joc, des de la diplomacia, elaboren un pla que puga contentar al maxim numero de participants i passa perque l'OTAN es relaxe en el seu expansionisme sense trellat i deixar sens arguments als russos. Tot lo demes es una sangria que no va a cap de lloc raonable.

J. Masia

Imagens: mundo.es, lanacion.com.ar