La dictadura catastral

14/1/2015

Vivenda. El catrastre li costa mes diners a un propietari que adquirir la vivenda. Comprà la vivenda en la ciutat de Castello i el pagament ho reclama la Generalitat Valenciana. Saït comprà un pis per 6.500 euros en 2013 i ha rebut una notificacio que li demana 8.000 euros. El valor catastral, totalment irreal, del pis de 60 m2, un 4º sense ascensor en un barri obrer, puja a 84.000 euros. El problema de Saït es comu a moltissims compradors de vivendes de segona ma.

Saït es una de les multiples victimes del Catastre. Este marroqui de 46 anys que residix en la ciutat de Castello des de 1997 comprà una vivenda per 6.500 euros en decembre de 2013 i acaba de rebre una notificacio de la Generalitat Valenciana per mig de la qual li reclamen el pagament de 7.790'12 euros. Un import que respon als imposts a abonar a l'Administracio autonomica que es deriven de l'aplicacio del valor catastral de la vivenda, que puja a la barbaritat de 84.000 euros.

Saït no pot conciliar la sony des de que rebe la carta de la Generalitat. "Si arribe a saber que he de pagar vora 8.000 euros en imposts no hi haguera comprat el pis, perque no puc pagar-ho". Parat i a la vora de deixar de rebre l'ajuda de 400 euros mensuals, ha pogut alegar l'apremi de la Generalitat en l'ajuda de l'agent de la propietat immobiliaria que intervingue en la compravenda del pis i una advocada.

No ho val

"No se qué passarà pero lo que es evident es que qualsevol persona que vinga a vore ma casa sabra d'immediat que no costa 84.000 euros, aixo es impossible", relata Saït.

I es que, segons reconeix la mateixa API que gestionà l'operacio immobiliaria, Nuria Marco, qui ademes es vicepresidenta del Colege Oficial d'Agents de la Propietat immobiliaria de Castello (COAPI), "cap persona hi hauria pagat ni un euro mes dels 6.500 euros que abonà Saït per la vivenda, es una injusticia que li reclamen en base a un valor catastral que es, a totes llums, irreal", sentencia Marco.

El pis està en el cor d'un barri obrer de la ciutat de Castello, conegut com La Guinea, que recentment fon calificat per una constructora com la zona en les vivendes mes barates de l'Estat.

Ubicat junt a l'estadi del C.D. Castello, el Castalia, en lo carrer Martinez de Tena, numero 20, la vivenda te 60 metros quadrats i està en un quart pis d'un edifici sense ascensor, construït en l'any 1962.

"El pis es venia per 12.000 euros pero la meua oferta fon de 6.500 euros i els propietaris, que viuen en Barcelona i heretaren la casa, acceptaren", explica Saït. No es per a menys, en plena crisis economica "este pis no s'hauria venut per mes diners en el mercat", afig l'agent de la propietat immobiliaria, qui destaca que el client "comprà un sostre i un sol, no res mes".

En la seua dona i germa dependent

De fet, en acabant de l'adquisicio de la vivenda, Saït viajà a Marroc per a vendre un terreny i poder afrontar una modesta reforma imprescindible per a habitar l'immoble, a on viu en la seua dona i un germa dependent. "De veritat que no se qué fare si he de pagar tots eixos diners", llamenta.

. Pero el problema de Saït es comu a moltissims compradors de vivendes de segona ma, que es troben cóm pugen els costs de la compravenda via imposts degut a que el valor catastral de les cases està, en estos moments, molt per damunt del valor real de mercat de les mateixes. "L'unica eixida es recorrer al Tribunal Superior de Justicia de la comunitat autonoma de Valencia (TSJCV), pero molts clients no ho fan perque aixo tambe implica costs i temps que tal volta no tenen", indica la vicepresidenta de COAPI.

La realitat es que "en l'actualitat, en passats set anys de descens consecutius en el preu de mercat de les vivendes, vora el cent per cent dels valors catastrals estan per damunt dels valors reals de mercat", afirmen des del Colege Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliaria de Castello. Mes encara des de les ultimes revisions a l'alça realisades per la majoria dels ajuntaments del Regne de Valencia.

Coeficients aliens a la realitat

"El cas de Saït es especialment alarmant perque la quantia a pagar via imposts es major que el preu de compravenda del pis, pero el problema es comu a la totalitat de les operacions que es tanquen en estos moments en el mercat", afigen les mateixes fonts.

Sense dubte, motius per a recorrer no van a mancar. "Els coeficients son abusius i totalment aliens a la realitat del mercat immobiliari. Ademes, l'orige de dits coeficients, i la manera en que han segut calculats, no apareix correctament explicat en la norma. Per si fora poc, la valoracio resultant no es individualisada, sino colectiva, donat que partix del valor catastral. Dit valor no te en conte les particularitats de cadascu dels immobles, ni les inversions realisades per cadascu dels propietaris, sino que agrupa els immobles per zones i tipologies", concluixen des de COAPI.

Al tancament de 2014. El preu dels pisos cau un 13%

El preu dels pisos continua caiguent en 2014, i mes en el cas de les comarques de Castello. De fet estes han segut de les comarques de l'Estat en major retroces dels preus en el mes de decembre respecte al mateix periodo de l'any anterior, al descendir el valor dels immobles un 13'57%. La caiguda nomes ha segut superada en comarques de Pontevedra (-15'04%), d'Avila (-14'50%), de Tarragona (-14'04%) i de Cordoba (-13'75%).

"Els venedors han perdut la seua posicio privilegiada a l'hora de marcar el preu, inaugurant una relacio en el comprador en la que prima l'equilibri de forces", expliquen fonts del portal pisos.com, que ha elaborat estadistiques relatives al preu d'immobles. Per comunitats, cap autonomia aumenta el seu preu.

Accio Nacionalista Valenciana propon:
Gestionar els imposts dels ciutadans en la maxima responsabilitat, eficiencia i honradea. Aplicar criteris dirigits a favorir el millor aprofitament possible dels recursos economics i patrimonials, destinant-los a les necessitats i prioritats reals de la societat, en l’objectiu d’oferir servicis publics de calitat i actuacions dinamisadores de l’iniciativa privada, evitant en tot moment balafiar i malbaratar els fondos publics en fins contraris a l’interes general dels valencians.
La normativa actual t'obliga a anar al jujat per a fer valdre els teus drets. Fer una norma que es injusta i que els jujats anulen quan se fa un recurs, ademes d'anar contra el bon trellat, va contra els interessos dels ciutadans, i fer una norma sabent que no s'ajusta a llei, deu de tindre repercusions contra qui l'impon i crea. ACNV vol acabar en estes practiques i demana de l'Administracio que actualise el catastre per a ajustar-lo a la realitat.