La caixa negra del Consell

23/10/2014

El Consell ha intentat guanyar temps en un recurs davant del Suprem per a evitar que se difonga abans de les eleccions, pero les fugues d'informacio en el Palau continuen. Centenars de factures mostren el descontrol en algunes de les 200 caixes fixes. Alts carrecs usaren taxis a modo de coche oficial, soparen sushi o pagaren regals. En 2009, en plena era digital, gastaren 1.524 euros en enviar un expedient a Brasil. En 2007, el Consell de Francisco Camps gastava mig millo d'euros al dia.

Se pagava i ningu preguntava. L'escandol al voltant de l'us de la caixa fixa, la caixa negra de l'Administracio valenciana per a l'oposicio, ha remogut els fonaments de la Generalitat. Les filtracions que han motivat la caça del "talp" en Presidencia, i el cese del Cap d'escoltes d'Alberto Fabra per un interrogatori illegal al Cap de prensa del seu vicepresident per a descobrir als traïdors, ha dividit al Partit Popular, que afronta enemistat una campanya electoral decisiva.

La despesa anual que se deriva de les caixes fixes, unes 200 en total vinculades a contes de La Caixa i BBVA, s'estima a data de hui en 40 millons d'euros, encara que l'oposicio ho puja fins a mig millo d'euros al dia en 2008. La partida ve arreplegada en el Capitul II dels presuposts de la Generalitat i s'inclou per a fer front, en teoria, a chicotetes despeses del dia a dia i no bloquejar el funcionament de l'Administracio.

A pesar dels interrogatoris i el pla intern de Presidencia contra les filtracions, se continuen airejant factures de caixa fixa. Un metodo de pagament "llegal" pero del que desconfien juges i fiscals perque el Consell hauria pervertit el seu us i "dificulten el ya de per sí deficitari control i fiscalisacio de la facturacio i contractacio" en assunts menors, segons estimà el juge de la Gürtel valenciana quan processà a 21 alts carrecs de Francesc Camps.

El TSJ de la Comunitat autonoma de Valencia, obligà a entregar a la diputada de Compromis Monica Oltra totes les factures que s'abonaren per eixa via des de 2006, tres millons en total. El Consell ha intentat guanyar temps en un recurs davant del Suprem per a evitar que se difonga abans de les eleccions, pero les fugues d'informacio en el Palau continuen. El diari El Mundo ha tingut acces a centenars de factures abonades a través d'una de les caixes fixes, en concret, la que usà el recent dimitit president de les Corts, Juan Cotino, i els seus colaboradors en la seua estapa com a conseller d'Urbanisme i Mig Ambient.

Els pagaments reflecten despeses peculiars d'alts carrecs: des de 1.524 euros per enviar documentacio a Brasil en 2010 a pesar de l'us generalisat del correu electronic, fins a 947 euros en figurites encarregades a les Carmelites, 1.180 euros en horchata o mes de 1.000 euros en taxis. Pero en els expedients no a soles s'inclou este tipo de factures, tambe encarrecs a bufets d'advocats que en teoria deurien d'haver passat per un concurs public, tal i com establix la llei de contractes.

Eren conegudes les despeses en pitreres, nyores, nits d'hotel en fi d'any, els pagaments a la vedet Rosita Amores per a animar les residencies de pensionistes, abusos en l'us de taxis i fins a encomandes de sushi. Pero les noves factures evidencien que, per eixemple, els encarrecs de menjar japones, eren mes freqüents de lo que realment se pensava.

Cristina Serrano, alt carrec de Cotino i Rafael Blasco -condenat a huit anys de preso per furtar ajudes de les ONG- autorisà decenes de factures que ella mateixa presentà i aprovà sense supervisio. Serrano, que en l'actualitat assessora a l'alcalde de Gandia en assunts economics, era una de les habituals en restaurants de cert nivell en Valencia. En 2010, passà factures de Sushi Club per mes de 500 euros. Aparenment les despeses no guarden cap vinculacio en el seu treball de llavors, ya que varies de les encomanes es feren en horari nocturn (21:54, 23:12, 22:04 o 23:23). Sempre demanà palillos per a dos i repetint menu. El tecnic que conforma les factures tambe es repetix, Clementino García, i els rebuts oscilen entre els 50 i 68 euros, en funcio de la seua fam. Pero hi ha mes.

L'us que feen els alts carrecs dels taxis es mes que qüestionable. La Generalitat ha pagat centenars de mils d'euros per a que els seus alts carrecs se despacen en taxi pel Regne de Valencia, i Cristina Serrano no es una excepcio. Curiosament a Serrano sempre l'arreplegava el mateix vehicul, que ha arribat a tardar quatre hores per a realisar desplaçaments pel centre de la ciutat de Valencia. Segons esta documentacio, s'autorisen els pagaments pese que ha arribat a que en l'informe de factures no se facilita el carrer d'arreplegada ni el desti. Un dels pagaments que mes crida l'atencio es per un desplaçament del carrer Francesc Cubells, a on tenía abans la seua seu la Conselleria, a la plaça de Manises. Cinc quilometros de recorregut que costaren 46 euros a l'Administracio. El mateix recorregut, sis dies abans, costà 71'30 euros. I aixina centenars de desplaçaments mes.

La Generalitat valenciana amaga pagaments que deurien regir-se per Llei.

Mes despeses que eren conegudes, i que tambe foren abonades per la caixa fixa de Mig Ambien, corresponen a menjars en restaurants per 213'45 euros incloent mariscs i una botella de Glenrothes de 12 anys. Tambe se pagaren 1.180 euros en Orchata en 2009, en principi per a una degustacio en l'Auditori Santiago Grisolia. Tambe uns atres 3.540 euros a la Fundacio Universidad de la Rioja per un informe al voltant del transvas de l'Ebre, o 100 euros mes per participar en una charla de la Fundacio Vives, vinculada a Juan Cotino. Tambe 817'60 euros en "congrets i empanadilles", per a un supost almorçar de treball. Ademes, per este sistema es contractaren treballs a despaigs juridics pese a que per la seua quantia el proces deuria haver seguit la Llei de contractes publics. Per caixa fixa, puix, s'abonà 20.880 euros per un treball al voltant les accions definides en l'estrategia territorial de la Generalitat i 11.334 euros per l'elaboracio d'un Decret de Cotino. L'alt carrec que valida la primera de les factures es Aránzazu Muñoz, que tambe autorisà el pagament amagat d'uns atres 30.000 euros a integrants de la trama Brugal mentrimentres arruixaven els regals al PP d'Alacant i Valencia. Unes atres despeses en restaurants alcancen els 454'34 euros repartits en 4 factures, unes presentades per Cristina Serrano, unes atres per María Ángeles Ureña i una atra conjunta. Ureña està investigada en el cas Brugal, per favorir, al pareixer, a l'empresari Enrique Ortiz i en l'actualitat es presidenta de la Confederacio Hidrografica del Xuquer.http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2014/10/23/544804ab22601d6e288b456b.htmlFoto Levante