Els fantasmes (Països Catalans) revolen (III)./ Per Toni Fontelles.

29/3/2022

3. L’ultima flamerada identitaria-nominalista

L’alarma botà quan el director de la Fundación para la Defensa de la Nación Española (DENAES), Iván Vélez, i l’eurodiputat de Vox, Jorge Buxadé, juntaren forces en un acte en l’Ateneu Mercantil de Valencia contra el separatisme catala (20-1-2022). El tema que debateren fon, ni mes ni manco, “El mito de los países catalanes”, i la finalitat, “la información, la divulgación y la denuncia de ese panseparatismo que desde Cataluña se extiende por las tierras de levante [encara estem en el ‘levante’] y también por Baleares y por Aragón” (Buxadé, informaValencia.com, 20-1-2022; edicio electronica), “Queremos defender que cualquiera que quiera ser educado en español pueda serlo” (Buxadé, okdiario.com, 21-1-2022; edicio electronica), “lo que pretenden (los separatistas) es unirse a una Europa de las regiones y dominar esas áreas territoriales mediante castas que llevan tiempo implantadas con unos intereses muy concretos. Nosotros somos defensores de la nación española, no podemos consentir esto” (Vélez, okdiario.com, 21-1-2022; edicio electronica).

Tant estos com el diputat de Vox Ignacio Gil Lázaro, que tambe estava, no s’enteraren de la ponencia de José V. Gómez, Els Països Catalans. Proyecte Quimèric, en el Congrés Valencianisme 2018, celebrat el 24 de novembre, en Alfafar, ni de la meua conferencia “Els Països Catalans prenen cos” el 6 de febrer de 2020 dins del VII Curs de Cultura Valenciana de l’Institut d’Estudis Valencians, en la seu del Grup d’Accio Valencianista. Nomes, per informar.

He de matisar que si a Vox li ‘preocupen’ els PPCC es per l’hipotetic perill que representen per a Espanya, i molt secundariament per la suplantacio i destruccio de l’identitat valenciana. Ells nos preferixen ‘espanyols’, com els atres, ‘catalans’.

Es sabut que el ‘valencianisme’ es reactiu, pero el ‘valencianisme oficial’ ho es doblement. A les dos semanes es va produir la resposta (Levante-EMV, 5-2-2022; 8), el PP advertia que algu li estava intentant ‘menjar’ esta part de l’electorat i mamprengue contactes en les entitats que se suponen capdavanteres en la defensa de les senyes d’identitat, i plantejà una “Mesa de Promoción y Defensa de la Identidad Valenciana’. En esta plataforma, cultural, estan la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), Lo Rat Penat, l’Ateneu Mercantil de Valencia i la Real Societat Valenciana d’Agricultura. Les quatre son molt proximes als populars o estan dirigides per afiliats al PP.

Aço es tradui en un manifest contra la deixadea, inoperancia i inclus colaboracio (per les subvencions) del Consell (PSOE, Compromís i Podem) en els atacs a l’identitat valenciana i, mes en concret, en l’acceptacio de la Taula del Senat de l’expressio Països Catalans per a referir-se al nostre territori (Levante-EMV, 11-2-2022: 12).

Qualsevol observador neutral pot vore que sent tots els que estan, no estan, ni de bon tros, tots els que son. I que damunt, provablement, els absents son mes productius, coherents i divulgadors que els mencionats (p.e., Grup d’Accio Valencianista –que emete un comunicat en contra de la despersonalisacio dels valencians pero tambe contra l’hipocresia d’alguns dels participants i/o promotors–, Institut d’Estudis Valencians, Rogle Constanti Lombart de Cultura Valenciana, associacio Roc Chabás, associacio Cardona i Vives –que presidix tambe un afiliat al PP–...). La presentacio del manifest, realisada en l’Ateneu Mercantil de Valencia, un exit, ple el salo d’actes... pero en acabant, la majoria, ni van a les manifestacions valencianistes ni voten partits d’obediencia valenciana ni assistixen a conferencies ni compren llibres ni parlen o escriuen en llengua valenciana ni... i li donen la rao al catalanisme.

I el PP, el promotor, hauria pogut fer molt per la ‘valenciania’ que ara propugna... quan tenía majoria absoluta en les Corts i des de la Conselleria d’Educacio... ya sabem lo que feu... catalanisme (i una de les conselleres del ram, María José Catalá, es la que ben provablement sera la candidata del PP a l’alcaldia de Valencia).

Imagens: Acte presentacio de memoria de la AVLl, elconfidencial.com.