El cas Nóos, peticio de penes als implicats valencians

9/12/2014

¿A tots? No, pareix que el vicealcalde de la ciutat de Valencia, Alfonso Grau, a pesar d'estar imputat, queda fora de la peticio de penes de preso. Anticorrupcio demana un total de 30 anys de preso per als "quatre implicats" valencians en Nóos.

La Fiscalia Anticorrupcio ha deixat fora del seu escrit d'acusacio al vicealcalde de la ciutat de Valencia, Alfonso Grau. El fiscal mai hi havia procedit contra el numero dos del consistori valencià, donat que es una mida que considerà "improcedent".

Anticorrupcio demana mes de cent anys per als imputats del "cas Nóos". El fiscal demana archivar la causa contra l'infanta Cristina en atacs a l'Audiencia Provincial.

El fiscal Pedro Horrach sí que vol, per contra que Alfonso Grau preste declaracio com a testic quan s'obriga la fase de la vista oral. El vicealcalde de l'Ajuntament de la ciutat de Valencia, no obstant, si està actualment imputat en esta causa degut al recurs plantejat per l'acusacio del grup municipal socialiste de Valencia i resolt per l'Audiencia Provincial de Palma el 7 de novembre. Els regidors del PSPV recorreren la decisio del juge José Castro, l'instructor de tot el "cas Nóos", que el passat 25 de juny retirà l'imputacio d'Alfonso Grau.

 

Aquell pronunciament ho justificà el juge a l'assegurar en l'auto que tancava l'instruccio d'esta causa que Alfonso Grau no desenrollà "activitat maliciosa" a l'hora d'acordar els contractes en la fundacio presidida pel duc de Palma, que els convenis en l'Institut Nóos li arribaren "digerits" des de la Ciutat de les Arts i les Ciencies i que , no es reuni en Iñaki Urdangarin.

Contra els qui si ha procedit la Fiscalia Anticorrupcio que capitaneja en Palma de Mallorca Pedro Horrach es en quatre responsables autonomics del segon i tercer escalo del Govern valencià: Lluïs Lobón, Josep Manuel Aguilar, Jordi Vela i Elisa Maldonado.

El juge, en l'auto de tancament de l'instruccio, acusà als tres primers de delit continuat de prevaricacio administrativa, frau continuat a l'administracio, de trafic d'influencies i de falsetat de document oficial. A Maldonado el juge Castro li atribuix delits de malversacio de caudals, frau a l'administracio i falsetat de document oficial.

La contractacio en l'Institut Nóos de les tres edicions dels Valencia Summit, celebrades a lo llarc dels anys 2004, 2005 i 2006, desenrollats en motiu de la celebracio de la Copa America els ha valgut a Lobón, Aguilar, Vela i Maldonado una peticio conjunta de pena de preso que puja a 30 anys. Per aquelles tres edicions l'Institut Nóos cobrà 3'5 millons d'euros a les administracions valencianes, quan el seu cost real pujà a 900.000 euros. Ademes cobrà 382.204 euros per elaborar els proyectes dels Jocs Europeus i els de la Joventut i que recaigueren en Valencia, encara que mai es celebraren en la capital del Regne valencià.

Anticorrupcio demana en l'escrit previ a que el juge dicte l'apertura de juï, huit anys de preso per a Lluïs Lobón, qui fora secretari autonomic de Turisme i Proyectes Estrategics de la Generalitat, un dels primers responsables de la Generalitat que experimentà la llinea roja del president de la Generalitat, Alberto Fabra, al deixar el carrec en Maig de 2012.

Uns atres huit anys de preso reclama la fiscalia per al que fon director general de la Ciutat de les Arts i les Ciencies, Jorge Vela. Dimiti en maig de 2012. Era responsable de l'Institut Valencià de Finances.

La mateixa pena que a Vela li reclama el fiscal a Elisa Maldonado, exdirectora de gestio de la Ciutat de les Arts i les Ciencies.

Un poc millor parat ix Josep Manuel Aguilar, exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciencies, donat que el Ministeri Public demana sis anys de preso per ad ell.

Ademes, Anticorrupcio vol que 40 carrecs publics valencians i una vintena d'empresaris i directius d'empreses declaren com a testics en el juï oral. Els noms mes resaltats que figuren son l'alcaldesa de la ciutat de Valencia, Rita Barberá, l'expresident Fancisco Camps i el vicesecretari d'Estudis i Programes del PP i eurodiutat, Esteban González Pons.

Tambe inclou a dos exvicepresidents del Consell, Vicent Rambla i Victor Campos, als empresaris Alberto Catalá, Rafael Ferrando, aixina com als  germans Fancisco i Fernando Roig entre uns atres.

------------------------------------------------------------------------------------

¿Justicia igual per a tots? Veem que no, que les conseqüencies d'actuacions illegals, conegudes per tots, recauen unicament en peons de segona fila. En el nivell mes alt de l'organisacio d'esta estafa l'infanta Cristina no es acusada pels mateixos fets que uns atres en delits similars entren en preso, com es el cas de tots conegut de la cantant Isabel Pantoja.

Algunes veus critiquen que les penes per defraudar no tinguen la mateixa prescripcio que la de matar, i tracten de fer vore que no es llogic que sumen, en el cas Nóos tants o mes anys que les que corresponen a delits de sanc. Sense dubte, qui demana prescripcio per als delits de frau, es un defraudador o defen a qui ho es. I si es lleig que puga prescriure un delit de sanc, tal volta lo que s'haura de fer es llevar-li eixa prescripcio al delit de sanc i no posar-li dita prescripcio al de frau. I dir que les penes per frau son iguals o superiors a les de sanc, es novament falsejar la realitat. Lo que les iguala, es la suma de delits per frau i el cometre el mateix delit de manera continuada. Per supost les penes de sanc son molt majors.

Accio Nacionalista Valenciana demana preso per a tots els responsables de corrupcio, aixina com que tornen als ciutadans els diners que els han arrebatat. No es justicia acusar als peons de segona fila i lliurar als responsables.

http://www.lasprovincias.es/politica/201412/09/peticion-horrach-para-cuatro-20141209002721-v.html