El camp valencià necessita fer-se escoltar

21/12/2014

AVA-Asaja reclama "un lobby agrari davant de Bruseles, Madrit i la Generalitat"
L'Associacio Valenciana de Llauradors (AVA-Asaja) considera que "fa falta fer un "grup de pressio (lobby) agrari davant de Bruseles, davant de Madrit i davant de la Generalitat Valenciana", i contar en "politics que tinguen verdadera sensibilitat agraria, que hi ha molt poquius, i que lluiten per lo nostre", en paraules del seu president, Cristóbal Aguado.

En una trobada informativa, ha instat a "buscar un futur" per al sector, convençut de que "la cadena alimentaria es totalment millorable i s'ha de conseguir que les lleis funcionen, no es possible que solament puguen funcionar a base de denuncies". Al seu juï, la solucio passa per "entendre que tots han de fer un esforç, defendre marca, normes de mercat" i tindre politics compromesos.

 

En acabant de realisar un viage a California (Estats Units) per a coneixer les seues accions en defensa de l'agricultura, Aguado manté que "el potencial agrari valencià es molt manifestament millorable" i que "el model valencià està caduc", en part per la complexitat de que els agricultors del Regne de Valencia se junten i les explotacions guanyen tamany, pero tambe per no contar en les "despeses en infraestructures i en politica agraria" que "mereix" el sector.

Des d'AVA-ASAJA han reclamat novament "un pacte agrari que comporte obligacions per part d'administracions, partits i organisacions agraries" i incloga mides a curt, mig i llarc determini, que "no mire si hi ha eleccions en tres mesos". Segons Aguado, "si no existix, es resultat de l'incompetencia dels politics" i al "ninguneig" del sector per part de "tota la classe politica".

Ha insistit en que "Valencia te mes condicions que California per a l'agricultura", pero requerix "atre model de gestio", que siga "incentivat" en eixe pacte global, aixina com "administrar be, donar formacio agraria i professionalisar el camp" per a donar "un gir" i tornar a ser "motor agrari d'Espanya". "Eixe pacte es necessari per a marcar unes llinies d'actuacio prioritaries i deixar-se de balaafiar els dines en proyectes que no donen res", ha sentenciat.
En materia hidrica, ha expressat el seu "cabreig" pel diferent tracte donat als agricultors de les distintes zones, que ha motivat la perdua de collites, i ha reiterat la necessitat de "una xarcia d'autopistes de l'aigua, que circule en la direccio que faça falta, en interconexio de rius". "En Espanya sobra aigua, si s'administra be no hi haura cap de problema", ha recalcat Aguado.

LA MAJORIA DE CULTIUS, EN NUMEROS ROJOS

Aguado ha defes que estan "per a eixercir responsabilitats, no com a florers", i que la seua actitut es "mes critica perque la situacio es dramatica, l'agricultura està molt mal". De fet, ha assegurat que "la major part de cultius estan en resultats negatius, se mantenen el raïm de taula, ornamentals, agricultura ecologica i avicultura i els unics en resultats positius son caqui, kiwi, mangrana, albocat, l'ovi-cabriu i els bous braus".

Segons assegura, s'han perdut 3.100 hectarees enguany en citrics i 2.900 en vinyes, en un descens acumulat de 24.552 hectarees en citrics, 18.178 en vinyes i 19.923 en frutals des de 2004.

Aguado ha minimisat l'efecte del vet rus per la capacitat d'adaptacio del mercat per circumstancies climatologiques i uns atres factors, pero ha advertit del perjuï en porci. "No se si sera capaç d'alçar el cap, va a fer que tanquen un grapat d'instalacions ganaderes i es molt preocupant", ha conclos.

http://ecodiario.eleconomista.es/valenciana/noticias/6342377/12/14/AVAAsaja-reclama-un-lobby-agrario-ante-Bruselas-Madrid-y-la-Generalitat-y-politicos-que-peleen-por-el-sector.html#Kku84Mtw8agjIUAV