Deu els cria i la politica els ajunta / Antoni Fontelles

28/10/2015

           No soc dels que renega de la politica, sino tot lo contrari. Quanta mes politica, millor, en el sentit etimologic i practic, referit a lo civil, a l’ordenament de la ciutat o a les qüestions dels ciutadans. Pero aço no es obstacul per a que prenga una certa distancia i censure determinades actuacions o conductes, com solc fer en els articuls. 

          Un poc llarga l’introduccio per a poder criticar tranquilament que als valencians i valencianes, una vegada mes, (¡I ne van no se quàntes!) nos prenen el pel. Alguns de vostes sabran que per ahi, perduda en el Congres, teniem una proposta de reforma de l’Estatut d’Autonomia. Fon impulsada en 2011 pel president Francisco Camps (d’infausta memoria) i se supon que nos anava a blindar durant uns anys el finançament procedent de l’Estat. Pero passat un quatrieni d’hivernacio i a punt d’acabar la llegislatura, el partit governamental, el PP, encara tenía temps per a tramitar la modificacio com ha fet –en la majoria absoluta que te– en la reforma del Tribunal Constitucional, i com feu el PSOE, ajudat pel PP, en el canvi de la Constitucio –en uns dies–, per a poder pagar als bancs abans que ajudar a les persones. 

          Ara (fa unes semanes), el PP, en l’inestimable colaboracio dels que supostament tant ‘odien’ i dels que tambe supostament son els nostres ‘cosins germans’, o siga de CiU, ha anat prorrogant –tres voltes consecutives, lo maxim que permet la llei– el temps per a presentar esmenes (Lev-EMV, 24-10-15) i aixina el determini s’acabava el dia 27 d’octubre, quan les Corts s’havien dissolt la vespra, el 26. Perfecte. I la ‘pilota’ bota a la proxima llegislatura. ¡A vore a quí li toca! 

          Estos dies passats (23-10-15), el govern estatal ha anunciat que recorrera en el Constitucional el decret de la Conselleria de Sanitat que estenia a tots els empadronats aci el dret a rebre tractament medic i farmacologic. Aço beneficiava principalment als immigrants que des del 2012 tenen restringit l’acces a la sanitat ordinaria. Segons les dades de la conselleria, el ‘diluvi’ de persones apuntades es d’unes 5 000. L’eixecutiu central alega invasio de competencies propies. ¿Quín mal els fa que atengam malalts independentment de l’orige? ¿Aço no era una virtut cristiana? ¿No son ells ‘cristians’? 

          Pero ya sabem que el PP està a les seues coses. La defensa de l’identitat valenciana i, com es veu, a fer-los la punyeta als debils. 

          I es que els nostres dirigents politics no paren. ¿Qué se li ha ocorregut a l’Ajuntament de Valencia? La regidora socialista Sandra Gómez ha anunciat la supressio de la part religiosa en la festa de la Policia Local, que coincidia en la celebracio dels angels custodis. Obviament, ha argumentat la separacio Iglesia-Estat. No objecte res. ¿Qué ha fet el PP? El regidor populariste Félix Crespo ha acusat a l’alcalde Joan Ribó de “romper con todas la tradiciones propias de los valencianos”. Enseguideta, yo ya he notat que soc un poc ‘menys valencià’ (encara que, despuix de que crearen la ‘seua’ academia de no se quína llengua, me quedava poca ‘valenciania’). Ad aço he d’afegir la perdua d’un atre poquet de ‘valenciania’ perque la Senyera de l’Ajuntament no entrà en la catedral el passat 9 d’octubre. ¿Igual soc ya catala o murcia i no m’he enterat? Els he de confessar que no se cóm t’enteres. Els ho haure de preguntar als ‘espanyols’. 

          Pero anem avant, que encara que no es puguen vore i siguen ‘enemics irreconciliables’, lo dit en el titul… quan toca… s’ajunten. 

          PP, PSOE i C’s s’aliaren en les Corts –votaren junts i guanyaren– contra una proposta de Podemos per a rebujar el tractat transatlantic de comerç entre els Estats Units i l’Unio Europea. La peticio nomes tingue el soport de Compromís i Podemos (Valencia Plaza, 22-10-15). Ya es veu que quan els toquen les ‘essencies’ del neolliberalisme estan tots junts ¡Faltaria plus! He de recordar que este tractat, segons lo poquissim que se filtra, fara que pergam drets laborals, avanços socials, proteccio ambiental i la soberania dels estats front a les multinacionals, que seran mes ‘ames’ de tot. I l’ultim en afegir-se a la ‘festa’ de la bondat de l’acort –que deixarà als seus afiliats nuets– ha segut el president de la “Asociación Valenciana de Agricultores”, Cristóbal Aguado –conservador o de dretes, com vullguen– (Lev-EMV, 25-10-15). 

          Pero no s’apuren que aci ve el recanvi. La numero tres del PSPV en la llista de Valencia al Congres –no cal recordar el nom– ha dit que “El PSPV incluye a jóvenes en las listas para hacer un giro a la izquierda” (Lev-EMV, 24-10-15). 

          ¿Este gir a l’esquerra serà la momentanea aliança en C’s i PP per a que els valencians sigam un poc mes ‘serfs’ i un molt menys valencians? 

          No se a ón anirem a parar si uns ‘mos furten l’identitat’ i els atres la bojaca i la democracia. 

 

Image: noalttip.blogspot.com

 

                                                                               Antoni Fontelles