D'A ON VENIM I CAP A A ON ANEM / J. Morales

13/2/2022

            Al fer una reflexio sobre la nostra terra i vore la situacio que se troba en temes socials com economia, desocupacio, ensenyança etc., hauria d’escomençar per analisar els vint ultims anys governats pel PP, uns anys a on han imperat les obres faraoniques, el balafiament i tambe la corrupcio. Vejam reunits breument els casos judicials: Cas Gürtel. (els contractes otorgats per diferents administracions anaven a parar a diferents responsables politics a titul lucratiu), Cas Finançacio Illegal (organisat per la trama “Gúrtel” en diners B i factures falses pagades per empresaris per a finançar les campanyes del PP valencià). Contractes Fitur (amanys de contractes de l'Expositor de la C. Valenciana en Fitur), Cas Cooperacio (desviacio d’alguns millons dels fondos que la Generalitat destinava a la cooperacio en països del tercer mon), Cas Brugal en Alacant (delit de soborn, extorsio i trafic d'influencies, en l'adjudicacio de contractes publics en varies localitats alacantines), Cas Emarsa (irregularitats en la Depuradora de Pinedo), Cas Valmor (compra en situacio de numeros roigs de l'empresa creada per a la F1 en Valencia), Cas Avialsa (amanys i irregularitats en el concurs per a sofocar focs forestals), Cas Palau (comissions de contractes subscrits per empreses patrocinadores de les activitats del Palau), Cas Ivam (la directora admet que malversacio i accepta un any de preso), Cas Taula (“mossegades” en la Generalitat, Ajuntament i en la Diputacio), Cas Pitufeig (blanquejament de diners per a finançar la campanya electoral).
            D'alguns d'estos casos, a modo d'eixemple, emergim els següents deutes: La Copa de l'America deixà un forat-deute de 400 millons en 2007, degut a un prestam de 319´6 millons de l'ICO en 2005, ya que l'objectiu era generar ingressos en anys posteriors, pero no se compliren. El govern de Madrit, es dir, de tots nosatres, assumix un deute que era impagable.
            La visita del Papa en 2006 costà a l'erari public 20´3 millons (Vaersa, RTVV). Estos son nomes dos eixemples del gran forat economic, deute, que nos deixaren als valencians.
            En l'aspecte economic veem que Valencia es la pijor finançada de l'Estat, en relacio al numero d'habitants. Els principals bancs de Valencia: Banc de Valencia, CAM, i Bancaixa han desaparegut, engolits per uns atres bancs.
            El pla de la vivenda en mans de Podem, passats tres anys en el govern de la Generalitat, no ha segut capaç d'activar-ho, prou tenen en posar en orde les seues fileres.
            En sanitat s’ha de reconeixer que s'ha lluitat fort en la vacunacio contra en virus, encara que tenen un gran numero de meges i enfermeres en contractes precaris i molts d'ells se veuen obligats a emigrar.
            En l'ensenyança encara hem d’afrontar la vergonya de tindre a 3.000 alumnes en barracons, que nos deixà l'epoca del PP, la mitat d'ells ya han segut transformats en edificis escolars normals, pero ¿fins a quan els atres restants?
            La RTVV resucitada, la veuen nomes un numero infim de valencians. Compromis i el PSOE, miren mes cap a Catalunya, que cap a on han segut votats, servixca d'eixemple l'imposicio de l'Academia de la Llengua en normes del catala. En tota la meua vida, i ya son molts anys, no he vist a cap valencià dir que parla catala.
            En l'aspecte agricola la situacio es pijor, en lloc de lluitar en Europa pels productes de l'horta valenciana, un empori de riquea, s'acoquinen i deixen el pas a les importacions agricoles d'Africa i Sudamerica.
            En l'aspecte local tenim les interminables obres de la Plaça de la Reina, l'aparcament del mercat de Colón, l'etern Pla del Cabanyal, la llinia 10 del metro (estacio del Nort -Cabanyal) que porta ya anys sense acabar, i ya no digam res del nou estadi del Valencia, que sembla una recialla dels romans, aixina estan ara i lo que els espera.
            I ara ve l'apartat mes dramatic, doloros i vergonyant: la desocupacio. Seguix sent un drama que el tripartit PSOE, Copromis i Podem se veuen incompetents per a resoldre. D'esta manera hem aplegat a que hi ha 674.289 valencians en pobrea severa i exclusio social, i 152.292 apleguen en lo just a final de mes.
            Davant de l’impotencia i desidia dels partits tradicionals (PSOE, PP, Compromis, Podem, etc.) s'impon crear un partit Nacionaliste valencià, que defenga els interessos de la societat valenciana, no les disputes pel sillo, aixo si, ben pagat. Una possible solucio d’aço seria el proyecte cridat “L’encontre” format per l'unio de varis partits de les diverses ciutats de Valencia, Alacant i Castello.
            No es res nou en l’estat, ya existix en exit en les seues respectives zones el PNV i el bloc gallec. Val la pena intentar-ho per a que no tingam que soportar la vergonya i humiliacio de ser els pijor finançats de l'Estat.
            El Regne de Valencia ha de tornar a ser el territori prosper i dinamic que ha segut en unes atres epoques de la nostra historia, a on havia treball per a tots, inclus per a persones vingudes d'unes atres zones.
Imagens: Pixabay (pixel2013)

J. Morales