Artur Mas i el seu mon de fantasia
18/12/2014
Els somis de grandea d'un acomplexat que precisa de lo dels demes per a ser ell algu. El Govern catala "s'apropia" de l'estatua de Jaume I en Valencia entre moltes atres coses.
Un video difos per l'Eixecutiu de Mas emplea l'image de l'escultura inaugurada fa ya 123 anys, per a proclamar que el rei "fundà" els quimerics "Països Catalans".
La Generalitat de Catalunya s'ha apropiat en un video difos per mig de la seua pagina web de l'estatua de Jaume I situada en la plaça d'Alfons el Magnanim de Valencia (El Parterre) des de fa mes de 123 anys. Baix el titul de "L'expansio del (SIC) casal de Barcelona pel Mediterraneu", el video proclama que el "Rei Jaume I consquistà quatre regnes i creà lo que denominem els Països Catalans".
Per a ilustrar el document, la Generalitat de Catalunya recorre a una de les principals senyes d'identitat dels valencians: l'estatua del Conquistador instalada en el conegut com a Jardi del Parterre, en ple centre de la capital del Turia, des del 20 de juliol de l'any 1891.
D'acort en l'informacio suministrada per l'Ajuntament de la ciutat de Valencia, l'idea d'erigir l'estatua sorgi de la tertulia que s'organisa en 1875 al voltant a Teodor Llorente, director de "Las Provincias". Els contertulis pensaren que Valencia devia de solemnisar el sext centenari de la mort del Conquistador i presentaren un escrit al Consistori demanant l'eixecucio del monument.
La fundicio de l'estatua fon concedida per mig de concurs a "La maquinista valenciana" i el seu disseny fon encarregat als germans Vallmitjana de Barcelona, ya que els arquitectes valencians de l'epoca declinaren eixecutar l'escultura.
Mes que una obra d'art, l'estatua de Jaume I en Valencia representa un dels principals simbols de l'autonomia del Regne de Valencia. De fet, cada 9 d'Octubre es realisa una ofrena floral dins dels actes oficials en motiu de la festivitat del Regne.
Barcelona, «port historic»
En el video elaborat per la Generalitat de Catalunya es mostren les imagens de l'escultura pero s'omitix que es tracta de l'instalada en Valencia. No obstant, sí que localisa uns atres plans, com el del port de Barcelona, que califica de "port historic del Mediterraneu".
Al marge de "apropiar-se" d'un element simbolic com el de l'estatua de Jaume I per a fer referencia als inexistents Països Catalans, el video tergiversa l'historia i assegura que "els dominis de la regio catalana s'estengueren per tot el Mediterraneu" i inclou com a tals a Mallorca, Valencia, Sicilia, Cerdenya i Napols.
Catalunya, vullguen o no, mai tingue dominis en el Mediterraneu perque no ostentà una entitat regia diferenciada. En canvi, Jaume I conquistà el Regne moro de Valencia, dotant-lo d'entitat propia i diferenciada del restant de la Corona d'Arago, germen de l'actual Comunitat Autonoma de Valencia.
El video està allojat en el portal "curturcat.cat", que activà la Generalitat de Catalunya a lo llarc de l'etapa del govern tripartit i que, a dia de hui, encara difon l'eixecutiu presidit per Artur Mas. De fet, la deriva soberanista mampresa pel Govern de CIU ha accentuat la politica d'ingerencies respecte a les senyes d'identitat i lo que es el Consell ha denunciat com a una "manca de llealtat institucional" per no respectar l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Autonoma de Valencia en aspectes com la denominacio oficial del terrritori i de la llengua. Baix l'intencio de difondre "tot lo que s'ha de saber al voltant de la llengua i la cultura catalanes", la pagina web, "culturcat.cat" (traduïda a varis idiomes) situa directament al Regne de Valencia dins dels "Països Catalans".
El Sigle d'or i les Falles
En la mateixa llinea que el controvertit video que utilisa l'estatua de Jaume I, la Generalitat de Catalunya s'apropia de senyes d'identitat i referents culturals valencians, que van des dels escritors del Sigle d'Or fins a les Falles, el Misteri d'Elig o fins als Parcs Naturals del Regne de Valencia. En el mandat de Mas, la Generalitat de Catalunya ha seguit empleant en documents i publicacions oficials la terminologia de Països Catalans per a dibuixar una realitat territorial inexistent en la que s'inclou al Regne de Valencia.
De fet, tal i com informà ABC el dia 8, el Govern d'Artur Mas ha remes a totes les biblioteques integrades en el Sistema de Llectura publica de la regio catalana, als coleges publics i privats i a les biblioteques municipals el conte que, baix el titul de "1714. Trons, canons i un estel" ("1714. Trons, canons i un cometa"), tracta d'adoctrinar als escolars i inclou al Regne de Valencia en la "Corona catalano-aragonesa".
-----------------------------------------------------------------------------------------
Anys dient-nos que lo de Regne de Valencia es una denominacio arcaica i ara els catalans reclamen per ad ells ser un regne i parlen de dinastia catalana...
Els catalans han reclamat la Llengua Valenciana com a parla catalana i se'ls han donat complaguts a canvi de recolzament institucional. ¿Per qué parar-se ahi? Ara reclamen la catalanitat de Valencia i els valencians... Ningu pensà que fora possible una cosa tan antinatura com vendre el valencià als catalans i la seua substitucio en els coleges pel barceloni. Ya tenen lo de la llengua, ara venen a per tot lo demes. Tenint en conte que qui pren les decisions no son valencians ni defenen els nostres interessos, estem venuts.
L'unica opcio es recolzar a una opcio valencianista que tinga com a objectiu defendre els interessos dels valencians. Eixa opcio es Accio Nacionalista Valenciana. Ajuda-nos i defendrem tots junts l'identat valenciana.
Miquel Real
http://www.abc.es/comunidad-valencia/20141218/abcp-gobierno-catalan-apropia-estatua-20141218.html