Amnistia, supremacisme i pou sense fondo (i II) / J. Masia

12/11/2023

           En esta historia faltaven els enemics que es retroalimenten contantment, tan lluntans i tan prop, com es el cas del pancaespanyolisme, que reunix lo millor de cada casa. Els nacionalistes espanyols practiquen lo que abans criticaven: la kale borroka o els mateixos actes dels CDRs que es fartaren de reprochar, ¡quí t’ha vist i quí te veu, mateta de fenoll! Vore a conservadors subvertint l’orde, bramar contra el rei “masón” o exhibir una pancarta a on l’abans sacrosanta Constitucio es la creadora de tots els mals de l’humanitat no te preu: “La Constitución destruye la nación”, per a tot lo demes, Mastercard. ¿Quàn volen assaltar el Congrés dels Diputats? Ya s’han acostat. El resultat del dimarts son 29 policies ferits (ABC, 7-11-2023).

El PSOE ha fet com Groucho Marx, si no li agraden les meues lleis les canvie, a on dia ‘sedicio’ ara dic ‘desordens publics agravats’, pero no es l’unic, en especial em fa mal la reforma de l’articul 432 del codic penal, la malversacio de fondos publics, una forma de corrupcio que rebaixa les penes impostes. No es com afirmen els independentistes un lawfare sino un assunts de delinqüents.

Hem de recordar que José M. Aznar passà per l’aro com un campeo en els vascs: negocià en ETA i no era un grup terroriste sino el ‘movimento de liberación nacional vasco’, acostaments de presos, etc. Vengue la llengua valenciana a CIU i parlava catala en l’intimitat, no foren les uniques concessions. La politica es aritmetica i poc mes, tots son iguals perque fan lo que faça falta per a mantindre la cadira. Sería important que algu li ho senyalara al guru Aznar −que s’ho menjava tot com Sangonera− quan ara va donant lliçons de bravura i anunciant-nos l’enessima fi del mon incomplida. ¿Es que ningu s’enrecorda del pas de ‘¡Pujol enano, habla castellano!’ al ‘hablo catalán en la intimidad’? ¿Es pot ser mes patetic?

Hi ha una lliço evident que els valencianets i els de l’identitat dual −tan espanyols com valencians− son incapaços d’aprehendre perque les dos identitats no pesen lo mateix, ¿endevinen quína es la dominant? Necessitem una força nacionalista propia, inclus rics i empresaris espanyolissims ho han dit, si no fora perque es un impossible immediat els diria: mes fets i manco cançons. Pero es que ni tan sols crida l’atencio esta reivindicacio impropia d’uns espanyolistes, es veu com una anecdota o acodit perdonable, ningu escorcolla en la motivacio verdadera o en les premisses que els duen a la conclusio-reclamacio. El nacionalisme espanyol obnubila la percepcio i el juï i es supremaciste respecte a lo valencià.

Lo que mes mal em fa es la reduccio, de moment, del 20 % deute de Catalunya i seguixen demanant sense parar: la penultima que “los impuestos de Cataluña se recauden en Cataluña”, tampoc renuncien a la condonacio del deute total (ElMundo, 6-11-2023), a través del Fondo de Liquidea Autonomica (LaGaceta, 8-11-2023). Ademes, treballen en una llei de desconexio, el referendum d’independencia, la presencia en organismes internacionals, potenciar la seleccio catalana, el catala... un pou sense fondo.

            El problema real es que sempre plantegen el mateix joc: guanye yo, perts tu (win -lost), s’arroguen d’uns drets exclusius que no reconeixen ad uns atres. Est es el supremacisme catala que justifica “una llei de finançacio singular” que gestione el 100 % dels imposts, es que ni tals sols per un benquedar les parts es referixen a uns atres criteris −insularitat, volum del deute, poblacio, etc.− que racionalisen o adornen la decisio. Es la mida que manco repercussio ha tingut, com sempre que es tracten estes qüestions, especialment entre els valencians i els valencianets perque ha d’existir alguna tara mental o gen d’anticomprensio. Realment es que la seua ideologia te un punt cego que provoca l’incomprensio de conceptes que minimisen o ignoren voluntariament, perque van contra la seua creença i per aço es borren o ningunegen. El problema es que recorrer als prestams per mantindre els servicis i el nivell de vida es una trampa perque fa desapareixer la causa, es com si no hi haguera problema, activa la desconexio perque creuen que mentres va el carro, fa soroll.

Imagens: X.com, cadenaser.com, elpais.com.