Abando del Patrimoni en Xativa

17/11/2014

El Rogle per la Defensa del Patrimoni advertix del "greu abando" de Xativa. L'entitat inicia un recorregut per a denunciar els "punts negres" en la conservacio i salvaguarda dels monuments.

La seua activitat de guaita de la salvaguarda del patrimoni de la ciutat de Valencia es traslladà el dissabte a Xativa. El Rogle per la Defensa i Difusio del Patrimoni Cultural advertix de que la capital de la Costera te massa punts negres en el cuidat del seu patrimoni. L'estat de "abando" d'alguns d'ells es "greu" segons esta entitat. Un recorregut per la ciutat vella -al que s'afegiren activistes locals- i per uns atres espais de la ciutat, certificà que hi ha alguns aspectes manifestament millorables. El Rogle ha elaborat un llistat i ha posat especial atencio critica en el convent de Santa Clara, del sigle XIV, venut per a construir un hotel i en situacio de total abando, o el perill d'enderrocament d'una part de la muralla del Castell Menor de Xativa, denunciat en anterioritat pel diari Levante-EMV.

Pero la llista es mes llarga. L'entitat que presidix Cesar Guardeño ha apuntat fins a 22 aspectes "preocupants" en els que la deixadea o l'abando poden posar en perill alguns immobles del patrimoni de Xativa. Citen, entre uns atres casos, el de la vella estacio de tren. Es de mitan del sigle XIX (la segona mes antiga de tot l'Estat en acabant de la de Valencia-El Grao) i a pesar de que anava a convertir-se en museu del ferrocarril, l'inversio no arribà mai i permaneix en estat extrem de ruïna.

O el del moli Sarrampedra, una instalacio condenada al derrocament per un PAI que gracies a un estudi del professor de l'Universitat Jorge Hermosilla al voltant del patrimoni hidraulic es va salvar perque en el seu interior conservava encara tota la maquinaria de fa mes de cent anys. En acabant de decretar la seua salvaguarda i arribar a un acort en el propietari, el consistori ya no realisà actuacio alguna i en 2012 el moli fon saquejat. Totes les seues peces de valor han desaparegut.
Plaça de bous "enpresonada"
La plaça de bous de Xativa -emblema del "balafiament del PP" segons els partits de l'oposicio, en els seus 12 millons d'euros de cost i sense acabar encara- es tambe objecte de denuncia des del Rogle. "La plaça obra de Demetrio Ribes (arquitecte de l'Estacio del Nort de Valencia) està oculta i empresonada per l'estructura inacabada de la nova plaça de bous coberta", construïda damunt de l'estructura de l'original, de l'any 1919.
El Rogle tambe censura l'estat del Palau d'Alarcó, seu dels jujats en la que apenes s'ha invertit des de fa decades i que patix el desgast d'un edifici historic d'us intensiu i sense apenes espai ara mateix.

----------------------------------------------------------------------------------

Aci tenim una mostra de lo que li preocupa el patrimoni al PP, abando total. Accio Nacionalista Valenciana exigix del Consell valencià actuacions urgents de proteccio del nostre patrimoni, actuacions de recuperacio i conservacio, i que es deixe de marejar al poble en Lleis de proteccio de Senyes d'Identitat innecessaries. El patrimoni es protegix en unes atres parts de l'Estat sense necessitat de lleis especifiques. Lo unic necessari, es allo de lo que el PP carix, voluntat.

http://www.levante-emv.com/comarcas/2014/11/17/circulo-defensa-patrimonio-advierte-grave/1189096.html