La maquinaria de fanc: desinformacio i mentira (I) / J. Masia

10/5/2024

           Pedro Sánchez ha eixit al pas de les noticies que vinculaven a la seua dona Begoña Gómez i que, entre unes atres qüestions, provocaren les jornades de 5 dies de reflexio. L’autor del Manual de resistencia ha segut coherent en la seua trajectoria, pero les propostes per a combatre la difamacio han segut eterees. Inclus, el secretari d’organisacio del PSOE Santos Cerdán ha afirmat que aço no s’arregla en uns quants anys. Puix vaja, tant d’escandol per a res.

Els mijos de desinformacio de l’ultradreta estan en modo paranoic disparen a tot lo que es meneja… si es de’esquerres. Les declaracions de la dreta extrema i l’extrema dreta son simplement infames i hiperboliques. Inclus la presidenta madrilenya (IDA) que tant ha criticat a Sánchez pel seu retir espiritual escapà a Sudamerica en ple terremot del seu novio sense que ningu diguera ni mu. Els seus votants haurien d’anar a l’oftalmolec, perque tenen un problema visual ya que no veuen la doble vara de medir que es mes gran que el forat negre supermassiu en mig de la via Lactia −quatre millons de vegada la massa del nostre Sol−.

Prejuï i inteligencia

Tenen una clec ben entrenada perque el 97 % de les boles son consumides per conservadors (https://www.publico.es/internacional/97-noticias-falsas-publicadas-facebook-ven-usuarios-conservadores.html). ¡Che, no m’ho puc creure!

Com son especialment sensibles a les emocions intenses nomes necessiten una miqueta de gasolina. Un estudi de l’universitat de Nova York −publicat en Nature Neuroscience− descobri o millor dit corroborà una evidencia: la gent de dretes es mes tancada, inflexible; te major activitat en l’amigdala (lo que es traduix en ser mes agressiu); tenen manco activitat neuronal en el cortex cingulat anterior encarregat dels conflictes i l’empatia. Per lo tant, "Ser de dretes estaria unit a ser mes agressiu, mes violent, a utilisar la por en els raonaments", es dir, els raonaments no solen ser ni objectius ni ben fonamentats perque ignoren unes atres alternatives (https://www.elplural.com/politica/quien-es-mas-inteligente-un-votante-de-izquierdas-o-uno-de-derechas_83162102).

L’universitat de Brock publicà el seu en Psychological Science, es un macroestudi realisat a 15.000 subjectes, durant 50 anys, que conclogue: la gent d’esquerres es mes inteligent. De fet, “la relacio entre inteligencia i prejuïns pot derivar de la propensio dels individus en baixes capacitats cognitives a sostindre en major força les ideologies conservadores de dreta, a causa de que oferixen una sensacio d’estabilitat i d’orde” (https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797611421206).

No em sorprenen perque hi ha decenes d’estudis que apunten en la mateixa direccio. Tot aço, ho coneixen ben be els agitadors, els seudoperiodistes i els partit politics que enfoquen les noticies o mantafules adaptant-les al seu public. Diuen que no viuen en una democracia, i tenen rao, perque viuen en una creuada permanent contra els impius. En la polarisacio i la consegüent desafeccio guanya sempre la dreta, perque viuen en i del fangar.

Imagens: heraldo.es, podemosgetafe.es.