La guerra d'Ucraïna i (II)./ Per J. Masia

28/2/2022

La prioritat es salvar al poble, sempre el primer damnificat d'un confrontament que decidixen uns burocrates des de cadires de cuir. En geopolitica s'han de respectar certes llinees roges:

 

  1. No posen mai missils en el pati de darrere d'una potencia nuclear. EEUU en bahia Cochinos i la crisis dels missils pergue la llegitimitat per a exigir lo que no practicaren.

  2. Dels antecedents no podem derivar una gran confiança. Els acorts USA-URSS (1972) de missils antibalistics i llimitacio d'armes estrategiques (conegut com a BAM −1972-2002− i el SALT I −1969-1972−) foren firmats per Leonid Brezhnev i Richard Nixon, pero en 2002, George Bush abandonà l'acort; en 1979, entre Brezhnev i Jimmy Carter arribaren a l'acort del SALT II (sobre missils nuclears intercontinentals), pero el senat dels EEUU no el ratifica. En 1986, Ronald Reagan els trencà tots. Una miqueta de desconfiança russa me pareix normal. En 1987, reprengueren conversacions per a la reduccio de missils d'alcanç mig (INF), ara entre Ronald Reagan i Mijail Gorbachov, gracies sobre tot a la voluntat del segon. A partir dels 90 es nomenaren SALTs i consistien en reduccions de missils i caps nuclears. Pero, gracies al deliri i el fracas absolut de la guerra de les galaxies, Russia els abandonà perque no va vore voluntat de llimitar res, sino traslladar la guerra a l'espai. Esta escalada era una follia total perque tenien la capacitat de destruir el planeta varies vegades. ¿En una vegada sobra, no?

  3. La desclassificacio dels archius de Seguritat Nacional (NSA), en EEUU, (12-12-2017) demostren que George Bush i James Baker, secretari d'Estat, garantisaren a Gorbachov la no expansio del contingent america mes alla d'Alemanya de l'est. Pero, Bill Clinton −un atre de pardal inquiet− incompli i amplià l'organisacio en Polonia (1999), Hungria (1999) i Chequia (1999). Despuix d'ell, sense parar: Rumania (2004), Eslovaquia (2004), Eslovenia (2004), Estonia (2004) i Lituania (2004), Bulgaria (2004), Croacia (2009), Albania (2009), Montenegro (2014) i Macedonia (2020). Recorden que tots ells eren membres del Pacte de Varsovia; ¡els que han fet la salamitaktik son els EEUU! I aci està la mare de totes les batalles, la rao indiscutible russa: els EEUU violaren lo que acordaren i no una vegada. Ara, deduir llogicament que has d'invadir un estat sobera es una falacia non sequitur (no es seguix), la conclusio no es deriva de les premisses. Pero la geopolitica no enten molt de llogica, no la manté al marge de les seues reflexions, pero li pert el respecte quan no li conve, juga en una atra lliga, en una atra dimensio. Totes les guerres tenen un motiu, com a minim, despullar de raons a la guerra ha de ser l'objectiu. Si EEUU haguera complit la paraula, si no haguera expandit l'OTAN, llavors no tindriem la guerra. Ademes, hi ha un tema identitari fonamental que es recuperar l'orgull rus, el paper de superpotencia. Tot lo mon hauria de saber que si arracones a un orso te matarà, si o si. Al camp es va a caminar.

  4. L'equilibri mundial es basa en una sigla MAD, la destruccio massiva assegurada. Si una potencia nuclear entra en guerra en una atra, desapareixen necessariament les dos. No pareix un desti desijable.

  5. En els conflictes en potencies nuclears pel mig o hi ha diplomacia o es provable que desaparegam com a especie. En el mon hi ha molts punts calents, Mig Orient o el de China i Taiwan i si estos conflictes locals trascendixen tenim un problema molt greu. Lo de l'OTAN es tot una fanfarronada, Ucranïa no es territori de l'organisacio i per lo tant, no poden intervindre. El paperot del PSOE es increible, s'emborracharen del licor "fachorrón", el de la furia espanyola del terç de Flandes, l'Armada Invencible o l'imperi a on no es ponia el Sol de Carlos I, i llavors, Farruquito Sánchez, el que Joe Biden ignorava, per a cridar l'atencio començà a enviar barcos, avions i material belic, motu proprio, com si estiguera jugant al Risk, es patetic i marcadament irresponsable. Si volen sancions economiques contra Russia, que son les uniques llegals (?), sapien que son d'anada i de tornada, que es concentre en aço o que li lleven una miqueta de testorena, que junt a José Albares, ministre d'Exteriors, son uns milhomens. Els ho explicare per a que ho entenguen millor, Russia te la major coleccio d'ogives nuclears del mon (mes de 6.000), Espanya duraria exactament lo que costara arribar als missils balistics intercontinentals nous −Avangard− indetectables (no mes de 10 minuts), es crearia en la pell del bou un forat que es podria vore Nova Zelanda sense prismatics. Dit d'una atra manera, es vore a un chiuahua intentar mossegar a un pit bull. "Manolete, si no sabes torear pa qué te metes".

  6. Obviament, el Consell de Seguritat de Nacions Unides, a on estan les parts implicades, no autorisarà un atac conjunt contra Russia avalat per la llegalitat internacional. Recorden com l'OTAN liderada per EEUU −no tots els països membres aplaudiren ni colaboraren en l'illegalitat− se passà per l'arc del triumfo al Consell de Seguritat i la consegüent llegalitat internacional, atacà als serbis. Mes tart, crearen Kosovo i desplegaren alli la major base militar fora del seu territori (Camp Bondsteel) que actua com el Guantamo europeu.

  7. Europa hauria de ser un interlocutor autonom al marge dels interessos dels EEUU. Fer de contrapes entre totes les potencies, me pareix un rol mes digne que ser porritos d'uns i mes central o rellevant que ser un extra o figurant. A vore si d'una vegada per totes està a l'altura en ajuda als refugiats, es l'enessima ocasio. Tambe haurien de recordar lo interessant de l'estatut de neutralitat com una bona solucio al conflicte, tenim els eixemples d'Austria (1955) o Suïssa (1815). La pau es el cami, no hi ha una atra, i quan abans comence millor per a tots. Ucraïna ha de traure la bandera blanca, demanar el alt al foc, i sense inocents morts pel cami, donar pas al dialec. I qui crega lo contrari, que se'n vaja al front o que relligga el punt 5 i el meu mensage per al PSOE i que s'ho aplique.

 

          Pd. Aci tenen l'acces directe a l'informacio de la NSA https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/russia-programs/2017-12-12/nato-...

 

           J. Masia

           Image: larazon.es