El Consell d'Economistes reconeix l'infrafinançacio dels valencians

28/9/2016

             El Consell General d'Economistes, orgue que representa a tots els professsionals d'este camp, en un nou estudi realisat per a la reforma del vigent sistema de finançacio autonomica, demana un model mes just i equitatiu per al Regne de Valencia.

            En l'analisis es reconeix l'infrafinançacio al que el govern central somet al poble valencià, situant-lo dins d'un "ranking" estatal en el que els valencians es queden a la coa. Nomes superats en infrafinançacio per Canaries, comunitat que goja d'un regim especial de finançacio per la seua condicio insular, en un sistema de tributacio diferent. Es dir, no rep tant de l'Estat, pero tambe aporta manco en imposts.

            Els economistes plantegen dins del seu informe un profunt canvi de les regles de joc, a on les autonomies dispondrien de mes llibertat en la gestio dels recursos tributaris.

 

 

            Juan Manuel Mira, decà del Colege Oficial d'Economistes de Valencia afirmà que "el nou model ha de ser mes transparent i simplificat". En clara contraposicio a l'actual al que calificà d'arbitrari.

            El Consell General d'Economistes insta a revisar el concepte de "poblacio ajustada", tenint en conte el pes dels colectius que requerixen un major gast i corregint-lo atenent a factors com la superficie i la dispersio geografica. Aixina mateixa defenen "definir el nivell de gast necessari per a atendre els servicis transferits". 

            La conclusio que extrau el colectiu d'economistes es que "l'Estat haura d'inyectar mes recursos al sistema de finançacio per a afrontar l'aument de les despeses educatives i sanitaries". Esforç que s'haura de traslladar a les autonomies mes prosperes, les quals hauran de contribuir a la solidaritat entre territoris.

            El plantejament es "assegurar la suficiencia dels recursos basics". "No pot ser que la nostra comunitat autonoma siga aportadora neta i que estiga a la coa en la finançacio", es llamentà el decà.

            Traslladant a numeros la proposta supon una armonisacio de l'esforç fiscal, pujant el volumen d'ingressos que gestionen les autonomies a través d'imposts cedits en el fi d'incrementar la corresponsabilitat fiscal. Hui en dia les autonomies es queden el 25% de la seua recaptacio -aporten el 75% restant al Fondo de Garantia de Servicis Publics Fonamentals- se demana pujar el percentage destinat a les autonomies al 40%.

 

            La UGT demana una gran marcha contra l'infrafinançacio

            El secretari general de la UGT valenciana, Ismael Sáez, afirmà que este 9 d'octubre "hauria de servir per a juntar a la societat valenciana i sería un encert que fora convocada pel Consell una gran manifestacio que clame pel fi de l'infrafinançacio" al seu parer un gran acte de protesta es necessari per a que "s'escolte la veu del poble valencià des del Govern central, donat que sense una finançacio justa no es poden fer les coses que es reclamen o s'acorden des del dialec social".

 

            Els components de l'aliança valencianista, Accio Nacionalista Valenciana, Avant Valencians i Los Verdes Ecopacifistas es complauen en vore que les reivindicacions arreplegades en les propostes del seu programa conjunt, coincidixen en les indicacions fetes pels experts economistes i se congratulen de que les iniciatives del Consell valencià estiguen encaminades en reivindicar-les.

            La Constitucio diu clarament que no pot hi haver tracte discriminatori en materia de finançacio entre les diferents autonomies. Als valencians els correspon una millor finançacio que siga suficient per a cobrir les seues necessitats, que aprofite per a atendre les despeses basiques que no s'està rebent. Tots els experts consultats coincidixen en este fet.

            La situacio no es corregi en temps del PSOE, qui es responsable primer d'implantar el sistema de finançacio. L'han mantenguda a lo llarc dels governs del PP, a pesar de les seues majories absolutes que li capacitaven per a canviar-ho a iniciativa propia.

            L'ultima es que el PP oferix la finançacio que correspon als valencians, si els representants territorials del PSOE i Compromís donen els seus vots per a facilitar l'investidura de Mariano Rajoy ("Bonig propone a PSPV y Compromís cambiar investidura por financiación", El País 29/08/16). ¡Estan mercadejant en els nostres drets a canvi de vots! Un dret no se compra, s'exigix.

            ¿No se donen conte que en els seus reiterats incompliments de la Constitucio estan donant peu a que uns atres entenguen que alla a on els puga interessar tambe se la poden botar? ¿Per qué ells poden incomplir-la quan els toca pagar i uns atres no poden fer lo mateix quan es el Govern qui ha de cobrar? ¿O es que la Constitucio es inalterable i determinant nomes quan diu allo que interessa al partit  que mana? Quan u fa un incompliment parcial d'un acort, implicitament l'està anulant en la seua totalitat.

           

 

Font:
http://www.elmundo.es/comunidad-valenciana/2016/09/27/57e985fb46163f6859...

Imagens: La distribucio fiscal equitativa, diari Expansión, Bernat Garcia. (15/10/2015)
                Modelo definanciación gabrielalconchel.es 2011

Miquel Real