Pagar per no contaminar

17/6/2015

Panell solar en una casa particular

No tinc dubte que estem vivint en est ultim any un temps un tant estrany, a on tot està capgirat, i lo que deuria d'estar dalt està baix, i lo que deuria d'estar a la dreta està a l'esquerra, els juges van a preso i els lladres estan en el carrer. L'ultim desficaci (a 15 de juny de 2015) d'este mon marxiste, a on tot es absurt, ho ha protagonisat el Ministeri d'Industria, el qual en lloc de premiar per no contaminar, pena per ser respetuosos en el mig ambient.

Anant al principi de la qüestio es troba que la nostra terra valenciana es un dels territoris que rep 300 dies de sol a l'any. En juny son prop de 15 hores al dia d'energia solar, multiplicades entre els dies que nos lluïx el sol. Aixo fan un total de 2.929 hores de sol a l'any, segons el INE. No fa falta pensar el gran aprofitament energetic que aixo supon per al nostre territori i lo que podria significar substituir l'insegura energia atomica (hui el 80% de l'energia consumida en el nostre territori) per una energia sense residus i segura. Es aço lo que des de partits com Accio Nacionalista Valenciana s'ha plantejat i s'ha assumit com a un be irrenunciable font per a l'avanç de la nostra societat i punta de llança principal per a protegir el nostre patrimoni natural. Ara be, des del govern de Madrit no es pensa aixina, i aixo es degut a les dependencies dels membres ministerials i partits respecte a hidroelectriques i bancs.

Per llei europea estan obligades totes les empreses hidroelectriques a comprar la produccio excedent als productors particulars de cada païs. Es un sistema creat des d'Europa per a potenciar les energies alternatives. Evidentment, aixo entra en conflicte en els interessos particulars d'un govern cada volta mes depenent de les grans empreses, que s'han convertit en les residencies de la tercera edat dels ex membres del govern, en pagament pels servicis donats durant el seu govern.

La forma en que l'actual govern ha afrontat l'oposicio ad esta directiva europea es per mig d'un Real Decret. En este mes de juliol ya existix un esboç de llei, elaborat pel departament dirigit per Jose Manuel Soria, en el qual s'entreveu que consolida la proposta d'impedir l'acces a les xarcies, per a evitar l'instalacio massiva i, per tant, un pagament important per part d'hidroelectriques.

Es a dir, que nomes pel fet de conectar un equip o instalacio el productor domestic haura de pagar, en lloc de ser al contrari. La filosofia del Ministeri d'Industria es que qualsevol consumidor vinculat a la xarcia deu de contribuir a sufragar tots els costs del sistema (pagaments per capacitat, deficit de tarifa, etc).

Pero ademes, el decret contempla un segon peage o gravamen per cada quilovat generat. Per a completar el puzzle impositivu, els consumidors en instalacions domestiques i les empreses podran abocar a la xarcia l'electricitat no consumida, pero no rebran una compensacio economica per aixo. «Se part d'una premissa falsa perque l'us de la xarcia ya la paga el consumidor en la tarifa d'enganchament», afirma Marcos Lacruz, president del patronal valenciana d'empreses d'energies renovables (Avaesen). Seguint ad este, Industria està plantejant una doble imposicio que en el fondo servix de «excusa perversa per a desincentivar les instalacions». Segons Avaesen, el nou marc regulatori deixa congelades les ventages economiques que els consumidors domestics o empreses podrien trobar en el recurs a l'autoconsum.

Per a rematar el treball, el govern vol gravar tambe sobre les bateries d'amulacio de electricitat, base dels movils, camares de fotos, videocamares, etc. Soria ha justificat els gravaments per raons d'equitat del mercat. Diu que qui conta en equips d'autoconsum i a l'hora s'engancha a la xarcia «te que pagar per eixes infraestructures, perque, de lo contrari els restants consumidors estarien pagant per voste», contestà a l'oposicio en una compareixença parlamentaria.

No pensen igual que el ministre el conjunt d'empreses del sector, fartes de la multitut de traves posades per a desenrollar la seua activitat.

L'Unio Europea Fotovoltaica (UNEF) aferma que el conegut com a “impost al sol” vulnera la Constitucio Espanyola i dos directives europees i que atenta directament contra els plans de reduccio d'emissions de gasos d'efecte hivernacul. «Resulta paradoxic que en el Dia Mundial del Mig Ambient el Govern publique una normativa dissenyada especificament per a posar una barrera economica que desincentive als ciutadans a invertir en sistemes d'aforro energetic basats en energies netes. El text presentat es discriminatori, atenta contra les llibertats individuals i l'eficiencia energetica i vulnera la llegalitat», senyalà la semana passada el president d'UNEF, Jorge Barredo. Esta patronal nacional ha denunciat ademes que el text preten aplicar els peages de forma retroactiva a les instalacions existents. «Penalisar en un peage extra al consumidor responsable que aforra en un sistema d'autoconsum es com impondre un impost per estar aforrant a qui decidixca aventar-se en lloc d'encendre l'aire acondicionat tot lo dia» digue Barredo.

De les ventages que supon per al ciutada no posar en marcha esta llei ad estes altures no es pot dir mes. ¿Quant haurem d'esperar a que els politics es posen al servici del ciutada?

 

Albert Cuadrado