L'amenaça de la 'jaiba blava', el carranc jagant invasor, sentencia a mort les especies valencianes

9/8/2015

Investigadors del Campus de Gandia de l'Universitat Politecnica de Valencia (UPV) estudien els costums i caracteristiques d'una nova especie de carranc jagant que ha aplegat al Mediterraneu, la 'jaiba blava', un voraç depredador, l'expansio del qual podria amenaçar a les especies autoctones. La 'jaiba blava', un carranc exotic de grans dimensions, prove de l'Atlantic Occidental i es un depredador voraç que menja "grans cantitats" de moluscs com tellines i berberechos, ous de sepia, medusa i inclus peixos, segons han informat fonts de l'UPV.

L'expansio d'esta especie en el Mediterraneu pot tindre "grans repercussions" biologiques i economiques i, per aixo, des de fa dos anys, Miquel Rodilla, director del Master en Evaluacio i Seguiment Ambiental d'Ecosistemas Marins i Costers, i professor del Grau en Ciencies Ambientales del Campus de Gandia de l'UPV, intenta localisar eixemplars.

Segons explica Rodilla, des d'octubre de 2014 s'han trobat eixemplars aïllats en la costa mediterranea, des de l'Ebre fins a Guardamar de la Segura, pero els investigadors estudien un eixemplar d'esta especie agarrada encara viva per uns peixcadors en Gandia el passat mes de maig. La 'jaiba blava', de color blavos, s'adapta facilment a diferents tipos de salinitat, es molt resistent a alguns contaminants i pot viure en concentracions baixes d'oxigen, encara que es menjable i en països com Italia i Grecia "ya s'està peixcant i comercialisant".

Encara que el seu cicle vital es molt curt, una mija de tres anys, durant eixe temps creix fins a alcançar els 20 centimetros, lo que la convertix en un voraç depredador i, per aixo, tant per a les institucions com per al sector peixquer, es "basic" saber com controlar la seua expansio. Expansio des de Sudamerica "Si no es controla la seua expansio, este carranc podria supondre una amenaça per a especies autoctones de moluscs com les tellines, o per als peixos", assegura Rodilla, que advertix de les "grans repercussions biologiques i economiques" que tindra la seua reproduccio en el Mediterraneu.

Segons Rodilla, en la Nacio Valenciana el primer eixemplar se trobà en l'Albufera en octubre de 2014; posteriorment se trobaren eixemplars en Guardamar de la Segura i en maig se trobà la primera 'jaiba blava' en Gandia. Fins al moment, ya s'han capturat en l'Albufera una vintena d'eixemplars i estan colaborant en la Comunitat de Peixcadors del Palmar que, segons ha dit, "estan molt preocupats" per la presencia d'este carranc. L'investigador afirma que ya s'ha expandit a Turquia, Grecia i sur d'Italia des de Sudamerica, ya que les seues larves viagen en les aigües de llastre, i ara ha aplegat a les costes valencianes, a on, lo mes provable es que "es quede i es reproduixca'.

 

 

Redaccio: 20 minuts (creative commons)

Image: Wikipedia-LoriLee