La pandemia: oposicions i desori (II) / per Antoni Fontelles

25/4/2020

Els acusadors, acusats

            A voltes, abans de criticar (llegitim), u ha de mirar al costat o darrere... ya ho digue Crist: qui estiga lliure de pecat que tire la primera pedra.

            En tot el seu dret, la diputada popularista Cayetana Álvarez de Toledo li exigia a l’eixecutiu que contara be els decesos, que diguera el numero exacte. Hauria d’haver mirat primer als seus...els morts en l’atentat del 11-M (llançats contra l’oposicio), els morts en l’accident del metro de Valencia (manipulats a l’extrem) i els morts en l’accident del Yak-42 en Turquia (una mostra de tergiversacio i indecencia).

            Pero no se li pot demanar vergonya a qui no en te ni memoria a un peix.

            Sense furgar massa en la ferida. Els que no tardaren ni deu segons en criticar que el president del govern Pedro Sánchez es botava la quarantena i visitava una fabrica de respiradors i qüestionaren que fora ‘una activitat essencial’...han obviat que l’expresident Mariano Rajoy practicava deport fora de sa casa...i tambe han obviat que la presidenta de Madrit, Isabel Díaz, acompanyada del president del PP, Pablo Casado, visitaren Ifema (i les televisions darrere...). ¿Activitat essencial?

La noticia: centre i periferia (I)

            Sabiem (alguns) que quan plou en Madrit, plou en tota Espanya (guarde de fa molts anys la prova escrita). Per aço no m’estranya el comportament de la major part dels mijos de comunicacio.

            ¿A qué ve la pluja? A conte del material sanitari comprat en tercers països i que nomes ha aplegat per al govern central i per a la Comunitat de Madrit i alguna atra.

            Aixina varem vore cóm la presidenta Isabel Díaz rebia a peu d’avio els subministres medics que havien adquirit...perque ho tragueren totes les cadenes i suponc que tots els diaris. Pocs o ningu saben que casi simultaneament, un dia abans i un parell de dies mes tart aplegaven aci dos avions en la mateixa carrega comprada pels ‘ineptes’ del Botanic II. Alguna noticia haviem tengut del primer enviament...perque se l’havia atribuit la Comunitat de Madrit. Tampoc hem sabut que ha vengut mes material sanitari en tretze avions (alguns exclusius nostres)...  

            ¿Per a qué els vaig a contar mes? Que l’alcalde de Madrit assistia a la demostracio d’un dron per a vigilar la ciutat...

La noticia: centre i periferia (II)

            Per deformacio professional me fixe en estes coses, minucies, detallets sens importancia, pero que conformen la ‘realitat’.

            Hem sabut que Galicia feya tests rapits de coronavirus una semana abans que totes les atres autonomies. Hem sabut que Galicia –per son conte–  anava a realisar un amplissim estudi de seroprevalencia (quan el govern porta anunciant-ne u estatal fa dies). Hem sabut que hi havia una comarca totalment confinada en Catalunya. Hem sabut que Inditext aportava ajuda ingent. Hem sabut que l’eixercit alçava o ajudava en els hospitals provisionals de Barcelona i de Madrit (d’Ifema coneixem fins els quilometros de canonades). Hem sabut que la Seat fabricava respiradors. Hem sabut que la madrilenya Hersill construia respiradors. Hem sabut que el govern vasc reclamava atencio a la ‘especificitat’. Hem sabut que el goven catala ‘reponsabilisa’ al central d’un possible (i crec que provable necessariament) increment dels contagis en recuperar-se l’activitat no essencial...

            Hem ignorat que la Ford tambe construia maixqueres facials. Hem ignorat que Temel i Power Electronics produien respiradors. Hem ignorat que tallers fallers oferien ajuda. Hem ignorat que les poques empreses textils que encara queden aci s’han reconvertit per a elaborar material de proteccio. Hem ignorat que hi ha companyies punteres en la confeccio de bosses de plastic biodegradable per a us sanitari. Hem ignorat que la Generalitat ha alçat tres hospitals provisionals ella a soletes (alguna tele s’ha enrecorda’t quan ya estaven montats) i ha acondicionat algunes plantes de l’antiga La Fe de Valencia...

            Hem ignorat practicament tot lo que no passa en Madrit, Païs Vasc i Catalunya o en l’hiperbolica Cantabria (pel seu president).

            De justicia es reconeixer lo que hem fet els valencians per nosatres i per al atres (cosa que en esta uep s’ha publicitat...).

Imagens: Pixabay (Parentingupstream), RTVE (grafic)

Antoni Fontelles