Grans variacions en els lloguers d'apartaments valencians

27/6/2015

Zona d'apartaments en la plaja de Peniscola

            El mercat del lloguer i venda d'immobles turistics en la Nacio Valenciana es un reflex perfecte de l'actual moment de transicio economica. A lo llarc de la costa de Castello, Valencia i Alacant se troben els apartaments mes barats en algunes de les zones estiuenques mes cares peninsulars. Ademes, mentres que la tendencia a nivell estatal es que els saldos en la costa s'acaben i el preu mig dels lloguers en primera llinia de plaja creix en un 7 % , en Canet d'En Berenguer, per eixemple, s'han registrat rebaixes de fins al 60 % en el preu de venda dels apartaments degut al «stock» d'obra nova que seguix sense compradors des de que esclatà la crisis. I al mateix temps que en Canet, o en Almassora, o en Gandia els preus dels apartaments descendixen de forma significativa, en Xabia ha aumentat el valor dels immobles turistics fins a un 11,2 %, de tal forma que el metro quadrat junt a l'Arenal es ven a 1.658 euros. Aixina puix, existix en el nostre territori una montanya russa de preus de 524 quilometros de llarc. 

            Comencem pels lloguers. Segons l'informe anual de lloguers en costa, fet per TecniTasa (la tercera societat de taxacio mes important de tot l'estat), les rendes dels apartaments en arrendament en primera llinia de plaja han pujat a nivell estatal un 7 % en l'ultim any, fins a un preu mig de 595 euros per semana. Segons est informe, la provincia d'Alacant es, junt a Barcelona i Almeria, la que mostra majors increments. En Torrevella, per eixemple, les rendes de lloguer en la Plaja dels Folls s'ha incrementat en un 23 %. Este desti tafarrejava de ser en 2014 el que tenia l'arrendament mes barat per a estiuejar. 

            Mentres que la primera llinia d'Alacant es la que mes se revalorisa, la de Castello es la que mostra un major descens en el preu dels lloguers. En plages com les d'Alcossebre, Orpesa o Moncofa els preus mijos dels lloguers baixen mes d'un 20 %. En esta ultima localitat, per eixemple, un apartament de 60 metros quadrats en primera llinia passa de costar 400 euros a la semana a situar-se en 300, segons l'informe de TecniTasa. 

            Per localitats, no hi ha cap localitat valenciana que estiga en el «top» dels lloguers turistics mes cars (Sotogrande, Hondarribia i varies d'Iviça se porten la palma), pero sí hi ha alguna entre els destins plagers mes assequibles, per eixemple, un apartament d'entre 40 i 90 metros en Oliva no que supera els 290 euros per semana, 300 euros per baix de la mija estatal. En canvi, llogar un apartament de dos habitacions en Denia, Xabia o Calp durant el mes d'agost te un cost mig d'entre 800 i 900 euros semanals. 

            En quant als preus de venda de les cases d'estiu en el nostre territori, la diferencia entre «rics» i «pobres» tambe es significativa i tambe se repartix per provincies. Tinsa (una atra societat de taxadors de les mes importants) destaca en el seu informe de vivenda en costa de 2015, que per a comprar els apartaments mes assequibles s'ha de dirigir a Almassora, a on el metro quadrat està a 804 euros, i que Gandia es la tercera ciutat espanyola en que les plages mes han descendit el preu de la vivenda: un 14,6 % respecte a 2014. 

            Per contra, en el total de 35 poblacions incloses en este informe que han encarit els seus preus respecte al passat any destaca Xabia, en un increment interanual del 11,2 %, mentres que la Pobla de Farnals està en el grup a on el cost del metro quadrat mostra pujades de l'orde del 5 al 9 %. 

            No son estos els unics acusats contrasts en el mercat immobiliari turistic valencià que queden reflectits en l'informe de Tinsa. Per eixemple, la consultora situa als municipis alacantins d'Oriola i Pilar de la Foradada dins del grup de zones en les que se comença a percebre indicis de recuperacio del mercat de vivendes. Per contra, Orpesa, Peniscola, Alcossebre i Chilches en Castello, i Cullera en Valencia es situen en el grup de municipis a on el proces d'absorcio de bosses de vivenda està anant mes espai. Tambe indica Tinsa que les transaccions de terrenys o solars es practicament inexistent en la gran majoria de les zones costeres, encara que en Denia i La Vila Joyosa «s'ha produit un repunt en els valors de mercat perque la terra en mans dels bancs està practicament agotat». 

            Este gran palmito de preus evidencia el sorgiment d'un nou model de lloguers, consolidada l'oferta de sol i plaja com a la predominant, i es un model de “vacacions per a rics” i “vacacions per a pobres”. Depenent de la teua renda el llogador tindra o be un apartament en la costa alacantina, junt a tota l'elit madrilenya i l'aristocracia VIP de la nostra Nacio, o be un apartament en “zona cutre”, verbi gratia plana castellonenca, hui en dia caiguda en desgracia des de que l'antic president de govern deixara de jugar al paddle i prendre les vacacions aci. 

            Estes disconformitats socials son reflex tambe del model de societat sorgida arran de la crisis patida en estos ultims anys, en la qual la gent d'alt nivell s'ha enriquit molt a costa de les classes mes baixes, que per a mantindre el seu lloc de treball han hagut de renunciar a gran part dels alvanços socials conseguits, entre ells la pujada dels sous, d'acort al nivell dels preus. 

Per a partits com Accio Nacionalista Valenciana la solucio a estos desequilibris de la nostra societat passen per impulsar la nostra economia a fi de que els sous se reequilibren i que la classe mija valenciana siga aportant dinamisme economic a la societat, com estava fent fins al principi de la crisis. Un model de societat desequilibrada no aporta res de bo en benefici, sino que acaba d'ofegar a la colectivitat que l'acull.

 

Image: wikipedia.org

 

 

Albert Cuadrado